Konut ve otomobile yatırım artık ‘out’

Bu mevduat faizleriyle yatırım amacıyla konut almak artık tümüyle irrasyonel... Sağlamcı tasarruf sahipleri de konuta yatırım yapmak yerine altına yatırım yapmayı tercih ediyor.

KAMUDA TASARRUF PAKETİ PEK İKNA EDİCİ BULUNMADI

Merakla beklenen kamuda tasarruf paketi, genel olarak hayal kırıklığı yaratmışa benziyor. Paket; taşıtlar, binalar, kamu istihdamı, idari yapılanmada etkinlik, yurtdışı geçici görevlendirme giderleri, enerji ve atık yönetimi, haberleşme giderlerine odaklanıyor. Dikkat edildiğinde, halkın hükümete, ekonomi yönetimine ve devlet kurumlarına tepkisine neden olan ‘itibardan tasarruf edilmez’ iddiasıyla yapılan savurganlığı en azından bir ölçüde durdurmak gibi bir amacın olduğu ortada... Tabii ki bu tasarruflar da önemli, ancak asıl tasarruf yapılması gereken yatırımlar... Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in zorunlu haller dışında yeni kamu yatırım projesi alınmayacağını belirtmiş olması, paketin en önemli ve etkin kısmını oluşturuyor. Ancak, bunun çok muğlak olduğunu da belirtmek gerek, zira bugüne kadar yapılan yatırımların ne kadarının gereksinim ne kadarının ertelenebilir olduğuna karar veren kadro yerli yerinde duruyor. Bir diğer konu verimlilik, buna da vurgu yapılıyor, ancak kısa dönemde böyle bir dönüşüm sağlanması da mümkün görünmüyor. Yıllardır sözünü ettiğimiz liyakat meselesinin yansıması, kamu kurumlarındaki şişkinliği ve verimsizliği had safhaya çıkarmış durumda. Bir de halk nezdinde bu açıklamaların bazı olumsuz yansımaları olacak, ki oluyor zaten: “Demek ki bugüne kadar iktidar vergilerimizi har vurup harman savurmuş”. Umalım ki, gerçekten kamuda tasarruf paketi, tepeden en alt kademeye kadar sahiplenilir. Böylelikle Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan kleptokrasi ve nepotizmden bir ölçüde azalır. Hedef üç yılda 1 trilyon liralık tasarruf... Bu yılki performans, üç yıllık hedefe ulaşılıp ulaşılamayacağını da netleştirecek.

Haberin Devamı
İslam Memiş'ten 'altın' uyarısı: Elinde dolar ve eurosu olanlar... Meteoroloji turuncu kodla uyardı: Kuvvetli sağanak başlıyor Oranlar değişti: İşte 2 milyon TL'nin aylık getirisi Akaryakıt fiyatları güncellendi: 27 Temmuz benzin, mazot fiyatları Naci Görür 'son damla' diyerek konum verdi: 7 ve üzeri uyarısı 'Gavad', I. Kavad'dan mı geliyor?