Konya Ovası’nda su paylaşılamıyor
Beyşehir Gölü’nde yaşanan çekilme nedeniyle Konya Ovası’na yeteri kadar su salımı yapılamadı. Arazilerin susuz kaldığını belirten Kavuneker, “Acilen su akıtılması gerekiyor” dedi.
KONYA- Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası, bu yıl yeterli miktarda yağış alamadı. Özellikle Karatay bölgesindeki bazı köylerde tarımsal sulama problemleri yaşanırken, Beyşehir Gölü’nden yeteri kadar su salımı gerçekleştirilemedi.
ARAZİLER SUSUZ KALDI
İstenilen yağışların olmaması nedeniyle Konya Ovası’ndaki buğdayda ciddi rekolte kaybı beklediklerini ifade eden Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker Beyşehir Gölü’nden acilen su salımı yapılması gerektiğini söyledi.
Karatay’da bazı köylerin su sıkıntısı çektiğini vurgulayan Kavuneker, “Beyşehir Gölü’nden bu sene su alınamadı. Araziye su verebilmek için barajların dolu olması lazım. Şu an 40-50 bin dekar alan sulanamıyor. Büyük bir verim kaybı olacak. Araziyi suyla buluşturan kanallar toprak. Kanalın toprak olması da su kayıplarını arttırıyor. Yıllık 50-60 milyon metreküp civarında su kaybı yaşanıyor. Bundan dolayı kanalın beton olması lazım” dedi. Yetersiz yağışlar nedeniyle dane çıkışında yüzde 20’lik bir kayıp olduğunu söyleyen Kavuneker, mayıs ayının da yağışsız geçmesiyle kaybın yüzde 50’yi bulabileceği uyarısını yaptı. Beyşehir Gölü’nden acilen su akıtılması gerektiğini belirten Kavuneker “Suyun ne zaman açılıp açılmayacağı konusunda kararı sadece Devlet Su İşleri (DSİ) vermelidir” diye konuştu.
‘TARIM FAALİYETLERİNE KARŞI DEĞİLİZ’
Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, bölgedeki tarım faaliyetlerine karşı olmadıklarını fakat yağış azlığı nedeniyle Beyşehir Gölü’nde geçtiğimiz yıla göre çekilmeler yaşandığını kaydetti. Yaşanan su kaybından dolayı su salımı yapılmayacağını söyleyen Bayındır,
“Beyşehir Gölü’nde geçen yıla göre su kotu ve kıyılardaki çekilme gözle görülür halde. Bu durum ortadayken mart ayında anlam veremediğimiz bir şekilde su salımı yapıldı. Bu sebeple AK Parti İlçe Başkanı Recep Elkin, MHP İlçe Başkan Vekili Ahmet Karagöz, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Memduh Göner, Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Oktay Kacar, Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt ve Taşıyıcılar Kooperatifi Üyesi Hasan Tatlıcıoğlu ile birlikte Konya Valisi Vahdettin Özkan’ı ziyaret ederek bahse konu su salımı hakkındaki hassasiyetimizi dile getirdik” dedi. Gölün son durumuyla ilgili valiyi bilgilendirdiklerini ifade eden Bayındır, valinin talimatları doğrultusunda 18 Mart Perşembe sabahı itibarıyla regülatör kapaklarını kapattıkları bilgisini paylaştı.
‘İKTİDAR KONYA’YI GÖRMEZDEN GELİYOR’
Konya Ovası’nın suya ihtiyacı olduğunu ve kendilerinin iktidara çözüm önerilerinde bulunduklarını dile getiren CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş ise 5 yıldır Konya’nın su ihtiyacıyla ilgili hükümete önerilerde bulunduklarını belirtti.
Konya’nın susuzluğa mahkum edildiğini söyleyen Bektaş, “Ortadoğu ve Balkanları besleyebilecek Konya Havzası çölleşiyor. İktidar Konya’yı ve kamu yararını görmezden gelirken, Kanal İstanbul ve rant inadını sürdürüyor” şeklinde konuştu. (DUVAR)