Konya'da Japon balığı avı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Konya'daki bir baraj gölüne yasa dışı olarak bırakılan Japon balıklarının yakalanması için çalışma başlattı.

Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri, Konya il merkezine 24 kilometre uzaklıktaki Altınapa Barajı'na 27 Nisan'da yasa dışı balık bırakıldığına dair video görüntüsüyle birlikte gelen ihbarı değerlendirmişti. Ekipler, yaptıkları araştırma sonucunda balıkları bıraktığı tespit edilen yabancı uyruklu bir kişiye, Su Ürünleri Kanunu uyarınca 10 bin lira idari para cezası uygulamıştı.

Konya İl Müdürlüğü ekipleri, video görüntüsünde yaptıkları incelemede baraja bırakılan balıkların Japon balığı (Carassius auratus) olduğunu belirledi. Ekipler, yapılan yasa dışı balıklandırmanın ekosisteme olumsuz etkilerinin önlenmesi amacıyla Japon balıklarının yakalanması için çalışmalara başladı. Yetkililer, su kaynaklarının korunması için izinsiz ve yasa dışı balıklandırma yapılmaması uyarısında bulundu.

YERLİ TÜRLERLE REKABETE GİRİYOR

Türkiye ekosisteminde doğal olarak bulunmayan Japon balıkları, akvaryumlarda süs balığı olarak kullanılıyor. Bu balıklar, istilacı olarak bilinen "Carassius auratus" balıklarının seleksiyonla süs balığı olarak geliştirilmesiyle elde ediliyor. Doğaya bırakılmaları ise ekosistem için tehlike yaratıyor. Japon balıkları, bulundukları ortamda besin ve habitat için yerli türlerle rekabet ederek bir süre sonra hakim tür haline gelip ekosistemin bozulmasına neden oluyor. (AA)