Konya'daki saldırının şüphelileri 'Maksat hasıl oldu' denilerek tahliye edilmişti

Konya'da 7 kişinin öldürüldüğü ırkçı saldırının şüphelileri mahkemenin "Maksat Hasıl oldu" diyerek verdiği kararla tahliye edildi. 10 saldırgana ise polis koruması verildi.

Abone ol

DUVAR - Konya Meram'da katledilen 7 kişilik Dedeoğulları ailesi 12 Mayıs'ta da aynı grubun saldırısına uğradı. 60 kişilik grubun saldırısına uğrayan ailenin fertlerinden Barış Dedeooğulları 11 Temmuz'da Gazete Duvar'a yaptığı açıklamada "Canımızdan endişe duyuyoruz" demişti. Barış Dedeoğulları saldırıda öldürüldü. İlk saldırıdan sonra tutuklanan 6 kişi mahkemenin art arda verdiği kararlarla tahliye edildi. Tahliye gerekçesinde "Tutuklama tedbiriyle istenen maksat hasıl oldu" ifadesi kullanıldı. 10 şüpheliye ise polis koruması verildi.

Dedeoğulları ailesi, Kürt oldukları için son 15 yıldır komşuları ve komşularının akrabalarının ırkçı saldırısına uğruyordu. Dedeoğulları ailesine en son 12 Mayıs akşamı taşlı, sopalı ve bıçaklı saldırı yapıldı. Saldırının olduğu akşam evde bulunan 4’ü kadın 7 kişi vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı.

Barış Dedeoğulları "Bu komşularımız ve onların akrabaları yaklaşık 15 senedir kafayı bize takmış durumda. ‘Biz burada Kürtleri barındırmayacağız’ diyorlar. Geçtiğimiz Kadir gecesinde 10-15 kişilik bir grup evlerinin çatısına çıkarak evimize bakarak idrarlarını yapıyorlardı, daha sonra evin bahçesine torpil attılar. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nın arife gecesinde de yine evimize torpil attılar. Bizi sürekli kışkırtmaya çalıştılar o gece. Kadir gecesi evde 4’ü kadın 7 kişiydik. Bir an da ne olduğunu anlamadığımız bir şekilde 5-6 kişi evimizin duvarından atlayarak bize taş, sopa demir çubuk ve bıçaklarla saldırdı. Sonradan sayı giderek arttı. Bize saldırılanlar ‘Biz ülkücüyüz sizi buradan kaldıracağız’ dediler. Bize saldırıyı organize edenler komşumuz Keleş ve Çalık ailesi. Onları tanıyoruz. Ama o gece bize saldıranlar arasında tanımadığımız birçok insan da vardı” demişti.  

Olay yerine gelen polis ekiplerinin kendilerini suçlamaya çalıştığını da söyleyen Barış Dedeoğulları, "Bize saldıranlar o esnada ‘polisi çağırında gelsin size yardım etsin bakalım’ dediler. Dedikleri gibi, de oldu. Olay yerine polis ekipleri geldi ve nerdeyse bizi suçladı. Gelen polisler bize ‘Adamlar ne hale sokmuşsunuz’ dediler. Oysa hepimiz yaralıydık ve evinde saldırıya uğrayan bizdik. Zaten daha sonrası bize saldırıyı organize eden aileden birçok kişi de serbest bırakıldı” ifadesini kullanmıştı.

Olaydan iki gün sonra 14 Mayıs'ta gözaltına alınan 10 kişiden 6’sı tutuklandı. Haziran ve temmuz aylarında yapılan tutukluluk incelemesinde şüpheliler art arda serbest bırakıldı. Mahkeme serbest bırakma gerekçesini şöyle açıkladı:

'TUTUKLAMA İLE MAKSAT HASIL OLDU'

“Şüphelilerin yaralanmış olmaları nedeniyle mağduriyetleri, adli sicil kayıtlarının eski tarihli olduğu, çiftçilik işi ile iştikal etme nedeniyle gelen günlerin yaz günü hasat zamanı olması, üzerlerine atılan suçun vasıf ve mahiyetinin şüpheliler lehine değişme ihtimali bulunduğu, şüphelilerin tutuklulukta geçirdiği süre, tutuklama tedbiri ile sağlanmak istenen maksadın hasıl olduğu, aynı maksadın bu aşamada adli kontrol tedbiri ile de sağlanabileceği, hak, nesafet, ölçülülük ilkeleri gereğince ve vicdanı kanaat." 

Mahkeme, sanıklardan Ali Keleş ve Lütfi Keleş hakkında ise “Şüphelilerin serbest bırakılması veya hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanması halinde bir başka suça karışmayacağı, müştekiler veya başkaları üzerinde baskı yaratmayacağı, delil karartmayacağı hususunda olumlu bir kanaatin oluşmadığı hak ve nesafet ile ölçülülük ilkeleri gereğince ve vicdani kanaat ile” tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Dedeoğlulları ailesinin avukatı Abdurrahman Karabulut, dosyada sanık olan 10 kişi hakkında koruma kararı çıkarıldığı bilgisini verdi.

İL EMNİYET MÜDÜRÜ DİNÇ, HRANT DİNK CİNAYETİ DAVASINDA YARGILANMIŞTI  

Öte yandan Konya İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Hrant Dink cinayeti davasında "ihmali davranışla öldürme" ve "kamu görevini ihmal"den yargılanmıştı. Cinayetin işlendiği dönem Trabzon Emniyet İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapan Dinç "ihmali davranışla öldürme" suçundan beraat etmiş, "kamu görevini ihmal" suçlamasında da hakkındaki dava dosyası zaman aşımı nedeniyle düşürülmüştü. (HABER MERKEZİ)