Köpekli saldırıda polise hapis istemi

Menice ve Şeyhmus Yılmaz'ın üzerine köpek salarak yaralamaktan yargılanan polis için "silahla kasten yaralama" suçundan 2 ile 6 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde polis Atakan Arslan'ı öldüren Muhammed Emin Cura'nın yakalanması için 31 Mayıs 2020'de başlatılan operasyon sırasında evlerinin kapısı kırılan Menice ve Şeyhmus Yılmaz çiftinin üzerine köpek salarak yaralanmalarına neden olan polisin yargılandığı davada, savcı ceza istemiyle mütalaa verdi. Diyarbakır 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, iddia makamı, Gök'ün "kasten yaralama" suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 86'ncı maddesi kapsamında cezalandırılmasını istedi. 

KÖPEK ‘SİLAH’ KABUL EDİLDİ

Mütalaasında, polis Atakan Aslan'ın öldürülmesinden sonra başlatılan yakalama çalışmaları sırasında çiftin ikametgâh adresinde arama yapıldığı esnada sanık polisin denetiminde olan polis köpeğinin kontrol ve denetimini sağlamadığı belirtilen iddia makamı, bu nedenle köpeğin saldırarak Menice Yılmaz'ı basit tıbbi müdahale ile giderilebilir düzeyde, eşi Şeyhmus Yılmaz'ı ise basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek düzeyde yaraladığını kaydetti. Mütalaasında TCK'nın 6'ncı maddesinin 1'inci fıkrasının f bendinde "köpek saldırtılmasına bağlı yaralamalarda" köpeğin silahtan sayıldığına işaret eden savcı, yaralamanın "kamu görevlisinin silahla basit yaralama" suçunu oluşturduğunu kaydetti. 

CEZA ARTIRIMINI İSTEDİ

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, iddia makamı mütalaasında, sanık polis Gök'ün Menice Yılmaz'ı yönelik basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde yaralamaktan 4 ay ile 1 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Mütalaasında, Menice Yılmaz'a yönelik yaralama suçunun "kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, silahla gerçekleşmesi" nedeniyle yarı oranında ceza artırımını isteyen iddia makamı, sanık Gök'ün Menice Yılmaz'a yönelik suçtan 6 ay ile 1 yıl 6 ay arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. 

‘KASTEN YARALAMA’ SUÇUNDAN CEZA İSTEDİ

Mütalaasında, köpekle saldırıda Şeyhmus Yılmaz'ın basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek düzeyde yaralandığını hatırlatan savcı, Gök'ün Yılmaz'a karşı, "kamu görevlisini silahla kasten yaralama" suçunu işlediğini belirterek, Gök'ün, kasten yaralamadan 1 yıl ile 3 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Mütalaasında suçun "kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, silahla gerçekleşmesi" nedeniyle cezada yarı oranında artırım talep eden iddia makamı, sanık polis Serdar Gök'ün 1 yıl 6 ay ile 4 yıl 6 ay arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. 

'SANIK SAVUNMASI SUÇTAN KURTULMAYA DÖNÜK'

Her iki suçtan dolayı sanık Gök'ün 2 yıl ile 6 yıl arası değişen hapis cezası isteyen iddia makamı, sanığın savunmalarında suçu kabul etmediğini, katılan beyanlarını ve bu beyanlarla uyumlu adli tıp raporları dikkate alındığında sanığın savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğunu belirtti. 

Yılmaz çiftinin avukatı Selameddin Varol, mütalaaya katıldıklarını belirterek, sanığın hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. 

SAVUNMA İÇİN 15 GÜN SÜRE VERİLDİ

Mahkeme, mütalaanın gelecek celseye kadar sanığın adresine tebliğ edilmesine, sanığın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde savunmasını hazırlamak üzere kesin süre verilmesine karar vererek, duruşmayı 19 Haziran'a erteledi. 

VALİLİK 'KASIT YOK' DEMİŞTİ

Savcılık kasten yaralamadan ceza isteminde bulunduğu olaya ilişkin Diyarbakır Valiliği "olayda kasıt yok" demişti. Münir Karaloğlu'nun döneminde gerçekleşen olaya ilişkin Diyarbakır Valiliği şu açıklamayı yapmıştı: "Tutuklu M.E.C. isimli şahsın olaydan sonra yakalanmasına yönelik yapılan operasyonlar kapsamında Şeyhmus Yılmaz ve eşi Menice Yılmaz çiftinin ikamet ettiği adrese de gidilmiş, görevlilerimizle birlikte bulunan 1 operasyon köpeği, talimatnamesine uygun şekilde ikamet içerisine alınmış, ikamette bulunan Şeyhmus Yılmaz'ın operasyon köpeğine tekme atarak mukavemet etmesi üzerine operasyon köpeği kendiliğinden refleks göstermiş ancak eğiticisi tarafından derhal kontrol altına alınmış, haberlerde iddia edildiği şekilde ikamet içerisindeki şahıslara operasyon köpeği marifetiyle kasıtlı bir saldırı olmamıştır. İddialar ile ilgili olarak Şeyhmus Yılmaz ve eşi Menice Yılmaz’ın Bağlar Polis Merkezi Amirliğimize avukatları ile birlikte gelerek şikayetçi olmaları üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca gerekli soruşturma başlatılmıştır."

Öte yandan Menice-Şeyhmus Yılmaz çiftinin üzerine köpek salarak yargılanan polis Serdar Gök, bu saldırıdan 26 gün sonra yine Amed'de Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyesi Sevil Rojbin Çetin'in evine yapılan baskında köpekle işkencede bulundu. Çetin'in şikayetiyle Gök hakkında Diyarbakır 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde "basit yaralamadan" dava açıldı. Burada açılan dava devam ediyor. (HABER MERKEZİ)