Körfez Geçiş Projesi'ne karşı panel düzenlendi

İzmir sınırları içerisinde yapılması planlanan Körfez Geçiş Projesi'ne karşı mücadele yöntemlerinin konuşulduğu bir söyleşi düzenlendi. Söyleşide, uzmanların yaptığı açıklamalara ve proje ÇED raporunda, deprem riski tespiti başta olmak üzere, birçok eksik olmasına rağmen projenin hayata geçirilmeye çalışıldığına dikkat çekildi.

Abone ol

İZMİR - İzmir’in Balçova, Çiğli, Narlıdere, Karşıyaka ilçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan Körfez Geçiş Projesi’ne karşı İzmirliler bir araya gelmeye devam ediyor. İzmir Halkevleri tarafından gerçekleştirilen söyleşide Körfez Geçiş Projesi hakkında bilgilendirme yapılarak, projeye karşı mücadele yöntemleri konuşuldu. İzmir Halkevi binasında gerçekleştirilen söyleşiye Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, TMMOB İKK sözcüsü Melih Yalçın ve projenin ÇED iptali için açılan davanın da avukatlarından olan Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları üyesi Cem Altıparmak katıldı.

"Memleketi rant projeleriyle yönetemezsiniz" başlıklı söyleşide, İzmir körfezinden geçmesi planlanan ve tüp geçit ile asma köprüden oluşacak projenin kent yaşamı, trafiği, körfez suyunun temizlenmesi ve sulak alanları üzerinde olumsuz etkilere yol açacağı konuları ele alındı. TMMOB başta olmak üzere meslek örgütlerinin, uzmanların yaptığı açıklamalara ve proje ÇED raporunda deprem riski tespiti başta olmak üzere birçok eksik olmasına rağmen projenin hayata geçirilmeye çalışıldığına dikkat çekildi.

'ÜLKEDE TEK SEKTÖR İNŞAAT SEKTÖRÜ'

TMMOB İKK Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, inşaat sektörünün ülkede tek sektör haline geldiğini ve kent projelerinin sermaye merkezli planlandığını söyleyerek İzmir'e dışarıdan çok fazla göç olduğunu ancak bu göçün sıradan vatandaşlar değil zengin bir kesim olduğuna vurgu yaptı. 20 Aralık’ta İzmir’e sahip çık hareketi kapsamında İzmir'deki sivil toplum örgütleri, sendikalar, meslek odaları ve siyasi kurumlarla gerçekleştirilecek geniş katılımlı toplantının yapılacağını duyurdu.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, Körfez Geçiş Projesi'nin kentin ana planlarında yer almadığını vurgularken körfez su sirkülasyonunu, İzmir yaşamı ve trafiğini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Ayrıca son yıllarda yapılan Doğal Sit Alanı değişikliklerinin projelerinin önünü açmak için yapıldığını aktardı. Çevre ve Ekoloji Avukatlarından Cem Altıparmak ise Gediz Deltası'na ait sulak alan statüsünün ÇED raporundan dört gün önce nasıl değiştirildiğini ve Ramsay sözleşmesinin nasıl hiçe sayıldığını belirtti. Ayrıca dava süreçleri hakkında bilgi verdi.

KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİ NEDİR?

Ulaştırma ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılması planlanan projenin ÇED olumlu belgesi Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından bu sene başında onaylanmıştı. ÇED raporunun onaylanması ile EGEÇEP, Doğa Derneği ile beraber ve TMMOB iki farklı dava açmış, ÇED raporunun iptalini istemişti.