Körfez'e yeni Sülfürik Asit Tesisi: Şehrimizi yönetenler hayır demeli

Kocaeli'de kurulması planlanan Sülfürik Asit Üretim Tesisi için çarşamba günü halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilecek. Toplantıya çağrı yapan kurumlar projenin iptal edilmesini istiyor.

Abone ol

Ogün Akkaya

KOCAELİ - Kocaeli’nin Körfez İlçesine bağlı Yarımca Mahallesi'ne Modül Enerji Yatırım San. ve Tic. A.Ş. tarafından kurulması planlanan Sülfürik Asit Üretim Tesisi Projesi’ne ilişkin 21 Nisan tarihinde Necmettin Erbakan Kültür Merkezi Düğün Salonu’nda halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilecek. Tesise onay verildiği takdirde 13 bin 346 metrekarelik alan üzerinde, yıllık 200 bin ton sülfürik asit üretimini sağlanacak. Hali hazırda yüzlerce fabrikanın bulunduğu Körfez'e yapılması planlanan tesise ilişkin Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı ve Yüksek Çevre Mühendisi Sait Ağdacı ile konuştuk.

‘ŞEHRİMİZİ YÖNETENLER PROJEYE HAYIR DEMELİDİR’

Yaprak Fidancı

Bölgedeki sanayileşmenin saldırı boyutunda devam ettiğini belirten Yaprak Fidancı, son altı ayda beş halkın katılımı toplantısına katıldığını belirtti. Pandemi koşullarında devam eden toplantılara ilişkin "Yangından mal kaçırıyorlar" diyen Fidancı, sanayi tesislerinin ortasında kalan Körfez halkının sanayinin çevresel etkilerini çok acı bir şekilde yaşadığına değinerek, “Şehrimizde, ilçemizde neredeyse her evde kanser, astım, alerji, kalp hastası, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’na (KOAH) sahip insanlar var. Bebeklerimiz türlü hastalık ve anomalilerle doğuyor. Sülfürik asit, geniş alanda türlü olumsuz çevresel etkiye sahip, en saldırgan, aşındırıcı kimyasallardan birisi. Gelecekte geri dönülemez, olumsuz etkilerini şehrimizde tüm unsurlarıyla göstereceği açıktır. Bu projeye ‘evet’ demek nesillerimize, dahası insanlığa karşı işlenecek bir ekolojik suç, ihanet olacaktır. Şehrimizi yönetenler derhal sorumluluk almalı, projeye ‘hayır’ demelidir” diye konuştu.

‘GÖKYÜZÜNDEN KEZZAP YAĞACAK GİBİ DÜŞÜNÜN’

Sait Ağdacı

Sülfürik asit üretiminin gübre, boya, tekstil gibi sanayi dallarında ve maden çıkarma işleminde kullanıldığını belirten Sait Ağdacı, şirket tarafından tesis için hazırlanan ön raporda yer alan inşa bölgesinde "Bitki, fauna, flora yoktur" ibaresini doğruluyor ama meteorolojik etkenlere de dikkat çekiyor. Hava şartlarının etkisiyle birlikte asit damlacıklarının uzak mesafelere kolaylıkla erişebileceğini söyleyen Ağdacı, tesisin kurulması durumunda insanların ve doğanın büyük zarar göreceğini belirterek, yaşanabilecek çevre felaketinden, "Gökyüzünden kezzap yağacak gibi düşünün" diyerek bahsediyor.

Bölgede yaşayan insanların ve beraberinde bölge çevresinin yaşayacağı sorunlara değinen Ağdacı, “Kocaeli’de kanserden ölüm oranı yüzde 13 iken sadece Dilovası ilçesinde bu oran yüzde 34 seviyelerinde. Tesisin kurulması, bronşit, astım, KOAH gibi solunum yolu hastalıklarının artmasına sebep olacaktır. İnsanlar dışarı çıkamayacak, nefes alamaz hale gelecek. Böyle bir durum varken bu kente bu tesisi yapmak nereden çıktı? Fabrikaların yoğunlaşmasından dolayı yanına bunu da yapalım mantığıyla hareket ediliyor. Oluşacak asit yağmuru durumunda bölgedeki bitkiler kimyasallarla kaplanacak. Bitkileri tüketen hayvanlar büyük zarar görecek. Yaşanacak tüm tahribatı tüm ekosistemiyle birlikte düşünmek lazım” ifadelerini kullandı.