Johnson & Johnson korona aşısı testlerini durdurdu
ABD'de Johnson & Johnson firmasının korona virüsü aşısı için yürüttüğü üçüncü faz denemeleri, bir denekte 'açıklanamayan bir hastalık' görülmesi nedeniyle askıya alındı. Şirketten yapılan açıklamada, “Katılımcının hastalığı, kurallarımız gereği değerlendirme altına alındı” denildi.
DUVAR - ABD'li ilaç şirketi Johnson & Johnson, üçüncü faz klinik denemeleri süren korona virüsü aşısı için çalışmalarına ara verdi. Şirket, klinik denemeler sırasında gönüllülerden birinde “açıklanamayan bir hastalık” ortaya çıktığı için bu kararın alındığını açıkladı.
Şirketten yapılan açıklamada, “Katılımcının hastalığı, kurallarımız gereği değerlendirme altına alındı. Covid-19 aşısı için klinik gelişme verilerini en şeffaf biçimde paylaşmak istiyoruz. Aşının yan etkileri her ne kadar ciddi de olsa klinik çalışmaların bir parçasıdır, özellikle bu tür geniş kapsamlı çalışmalarda” denildi.
HASTALIĞIN NEDENİ ARAŞTIRILIYOR
Hastalığın aşı çalışması ile mi ilgili olduğu, yoksa tesadüf sonucu mu geliştiği sorusu yanıtlanana dek çalışmaların durdurulduğu da ifade edildi.
Şirket üçüncü aşama aşı çalışmalarına eylül ayında başlamıştı.
ŞİRKET 60 BİN KİŞİYLE AŞI ÇALIŞMASINI YÜRÜTÜYOR
CNN’e konuşan Brown Üniversitesi’nden Dr. Ashish Jha, Johnson&Johnson’ın kendi bilgisi dahilinde, 60 bin kişiyle en büyük aşı çalışmasını yürüttüğünü söyledi. Dr. Ashish Jha bu çaptaki bir çalışmada duraklamaların olabileceğini de ekledi.
AstraZeneca da son aşama testlerde İngiltere’de bir denekte omurilik iltihabı ortaya çıkması üzerine çalışmalarını bir süre durdurmuştu. AstraZeneca yaptığı incemelerin ardından denekteki rahatsızlığın aşıyla ilgili olmadığını duyurmasının ardından dört ülkede testlere tekrar başladı ancak henüz ABD’deki çalışmalar için yeniden onay alamadı.