Korona krizinde Afrika Kalkınma Bankasına 5 milyarlık yatırım

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, küresel korona virüsü salgınının Türkiye’de etkisi artarken iktidarın Afrika Kalkınma Bankası’na hızla 5 milyar TL ek yatırım teklifine tepki gösterdi. İç içe geçen korona krizi ve ekonomik krize dikkat çeken Çakırözer, “Cumhurbaşkanı bir paket açıkladı, adı 100 milyarlık paket. Bu paketin ne kadar eksik, ne kadar yetersiz olduğunu görüşüyoruz. ‘Bu eksikleri nasıl tamamlarız’ diye konuşmamız gerekirken Afrika Kalkınma Bankası’nın sermaye artırımına olağanüstü oranda artışla katılmak doğru değil” dedi.

Abone ol

ANKARA - Türkiye’de korona virüsü vaka sayısı 191, ölü sayısı ise 3 olarak açıklanırken, TBMM Genel Kurulunda torba kanun görüşmeleri ertelendi ve Afrika Kalkınma Bankasına 4 milyar dolarlık ek payı verilmesine ilişkin düzenlemenin de yer aldığı uluslararası anlaşmaların görüşmelerine başlandı.

Mevcut kanunda, Bakanlar Kuruluna 5 katına kadar sermaye arttırma yetkisi verilmesine karşın TBMM Genel Kuruluna getirilen teklifle, bu payın 8.5 katına çıkartılması talep edildi. Afrika Kalkınma Bankası üye devletlerin yüzde 125’lik sermaye artışını görüşmesine karşın, bu artışın Türkiye tarafından yüzde 752 oranında gerçekleştirmesi talep edildi.

'KORONA DÖNEMİNDE BU ACİLİYET NEDEN?'

TBMM Dışişleri Komisyonunun CHP’li üyesi Utku Çakırözer, anlaşmanın görüşmelerinde korona krizi döneminde Afrika Kalkınma Bankasının sermaye artırımına Türkiye'nin astronomik bir iştirak payıyla katılımının gündeme getirilmesinin arkasındaki gerekçenin ne olduğunu anlamadıklarını ifade etti. Çakırözer, “Madem bu kadar acil, bu kadar gerekli, neden komisyon sıralarında bir bakan ya da bakan yardımcısı bulunmamaktadır” dedi.

'100 MİLYARLIK PAKETTEKİ EKSİKLERİ KONUŞMALIYDIK'

Çakırözer, Genel Kurul’da torba kanun görüşmelerinin ertelenerek Afrika Kalkınma Bankasının sermaye artırımının görüşülmesini eleştirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi paketindeki eksikleri sıraladı. Çakırözer şöyle konuştu:

Utku Çakırözer

“Dünyada iki kriz var. Biri korona krizi, diğeri ekonomik kriz ve bunlar iç içe geçmiş durumda. Daha dün Sayın Cumhurbaşkanı bir paket açıkladı, adı 100 milyarlık paket. Türkiye'de 8 milyon işsiz var. Ama dün açıklanan pakette emekçiye hiçbir güvence yok. İşverenlere teşvik bağlamında getirilen önemler için bireysel ya da toplu işçi çıkarmama şartı yok. Çocuğuna bakmak zorunda olan ebeveynlere kamuda idari izin ve özel sektörde ücretli izin yok. Halkın ödeyemediği kredi ve kredi kartlarının ertelenmesi yok. Su, doğal gaz, elektrik faturalarının ertelenmesi yok, esnafın kirasına erteleme yok. Hâl böyleyken bizim ‘Bu eksikleri nasıl tamamlarız?’ diye konuşmamız gerekirken Afrika Kalkınma Bankasının sermaye artırımına olağanüstü oranda artışla katılmanın özellikle böylesine bir dönemde doğru değildir.”

'83 MİLYONUN VERGİLERİNDEN ÇIKACAK'

Genel Kurula getirilen anlaşma ile hemen taahhüt edilen 5 milyar liranın ve Cumhurbaşkanının kararıyla 5 katına çıkarılması hâlinde taahhüt edilen 25 milyar liranın halkın bütçesinden çıkacağını söyleyen Çakıözer şöyle konuştu:

“Bu tutar 83 milyonun vergilerinden çıkacak. Böyle büyük bir kriz döneminde bu para Afrika Kalkınma Bankası yerine nereye harcanabilirdi. Bu para salgın nedeniyle kapatılan işletmelerde çalışanların ödenemeyen maaşlarına harcanabilir. Çocuğu olan ebeveynlerin birine verilecek ücretli izinlere, yoksul yurttaşlarımıza, emeklilerimize ve üniversite öğrencilerimize toplumsal dayanışma desteği ödemelerine, yüz binlerce çiftçimizin tarım kredi borçlarının faizsiz ertelenmesine verilebilir. Özveriyle çalışan sağlık emekçilerimize birer maaş ikramiye verilebilir” dedi. (DUVAR)