'Korona paketi, sermayeye kalkan paketiymiş’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korona virüsü salgınına karşı açıkladığı 100 milyar liralık ekonomi paketi işçi ve kamu çalışanı sendikalarını ve emeklileri mutlu etmedi. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “İstikrar kalkanı adıyla çıkan paket ne yazık ki sadece sermayeye kalkan paketiymiş” yorumunu yaparken Emekliler Sendikası Başkanı Cengiz Yavuz, “Uzmanlar, 'Şöyle beslenin, demir yüklenin, et yiyin, peynir yiyin’ diyorlar. Bin 500 TL’yle geçinmek mümkün değil” dedi.

Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyada her geçen gün etkisini artıran korona virüsüne karşı ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ adını taşıyan ekonomik tedbir paketini açıkladı. Konut kredisi için kredi imkanını yüzde 80’den yüzde 90’a çıkaran, emeklilere en düşük bin 500 TL ücret verilmesi gibi destekler içeren pakete meslek örgütü temsilcileri ve emekliler tepki gösterdi.

Paketin işvereni ve sermayeyi korumak üzere hazırlandığını savunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bu pakette işçiler, işini kaybedenler, emekliler ve emekçiler yani halk yok” ifadelerini kullanırken, DİSK’e bağlı Emekliler Sendikası Genel Başkanı Cengiz Yavuz, “Yaşlılarımız hâlâ yorganın altında titreye titreye yaşamaya çalışıyor” dedi.

‘SERMAYE KALKANI PAKETİYMİŞ’

Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıdan bir gün önce işçi ve işveren temsilcileriyle birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda bir toplantı gerçekleştirerek işçilerin koşullarının iyileştirilmesine yönelik taleplerini ilettiklerini ifade eden DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “İstikrar kalkanı adıyla çıkan paket ne yazık ki sadece sermayeye kalkan paketiymiş” dedi.

Arzu Çerkezoğlu

Salgın karşısında ekonomide ortaya çıkan olumsuz tabloyu gidermek adına sermayeyi koruma odaklı paket hazırlandığını ifade eden Çerkezoğlu, “Bu pakette işçiler, işini kaybedenler, emekliler ve emekçiler yani halk yok. Pakette vergi indirimleri var ama çalışanların yarısını oluşturan asgari ücretlilere vergi indirimi ya da vergi dışında bırakma yok. Yine pakette şirketlerin vergi, kredi borçlarının ertelenmesi var ama emekçilerin kredi borcu, faturalarla ilgili erteleme söz konusu değil. Halkın eve kapandığı bu koşullarda havayolu şirketlerine KDV indirimi var ama evlerdeki elektrik doğalgazdan KDV’yi sıfırlamak akla bile gelmemiş. Konut kredilerinin kolaylaştırılması gibi vicdanları sızlatan bir öneri bile getirilebilmiş.”

‘ÇIKAN KARARLARI GÖRÜNCE NEDEN DAVET EDİLMEDİĞİMİZİ ANLIYORUZ’

DİSK, TTB, KESK gibi meslek örgütlerinin ekonomik tedbirlerle ilgili karar alma sürecine dahil edilmemesine tepki gösteren Çerkezoğlu, “Eğer gerçekten 'halkın sağlığından kıymetli hiçbir şey yoktur' diyorsak bu konuda ortak akla ihtiyaç var. Çankaya Köşkü’ndeki toplantıdan bir gün önce Çalışma Bakanlığı’nda işçi, işverenler ve bakanlık olarak bir araya geldik. Ancak bu kararların alındığı bu toplantıya davet edilmedik. Çıkan sonuçlara baktığımızda neden davet edilmediğimizi ironik bir şekilde anlayabiliyoruz. Bu hastalığın ve bu salgının şakası yok. Burada söz konusu olan toplum sağlığıdır. Böylesi bir süreçte devleti yönetenlerin temel yaklaşımları hiç kimseyi ayrıştırmadan, ideolojik takıntılara takılmadan kindarlıkları bir kenara bırakarak bu süreçte herkesin katılımının olduğu ortak akla ihtiyaç vardır. İş işten geçmeden sermaye değil bu ülkenin işçisine emekçisine, halka yönelik politikalar hayata geçirmeye çağırıyoruz” dedi.

Cengiz Yavuz

‘BAYRAMDA EMEKLİLERİN AÇ KALMALARINI SAĞLAYACAKLAR’

Açıklanan ekonomik tedbirlerin emeklileri mutlu etmediğini belirten DİSK’e bağlı Emekliler Sendikası Genel Başkanı Cengiz Yavuz salgın öncesinde de defalarca, ‘En düşük emekli maaşı asgari ücrete denk olsun’ talebini dile getirdiklerini hatırlattı, “Biz bu kararları müjde olarak görmüyoruz” dedi. Yavuz şunları kaydetti:

“Bu virüsle ortaya çıktı ki, ülkemizde ve dünyada bu tür salgınlardan en çok etkilenen emekliler, dolayısıyla yaşlılardır. Sadece kriz dönemlerinde değil her gün yaşlıları ayrıcalıklı bir sınıf olarak görmek gerekir. Ekonomik anlamda bayram ikramiyelerini bir ay öne alarak sanki bize lütufta bulunuyormuş gibi gösteriyorlar. Oysa ki biz bayram ikramiyelerinin de güncellenmesini, bayramda ödenmesini istiyoruz. Çünkü biz emekliler bayramlarda torunlarına bir harçlık verebilmek istiyoruz. Güncellenmediği gibi erkene alarak bayramda yine emeklilerin aç kalmalarını sağlayacaklar. Bayram ikramiyelerinin bayramda güncellenerek, günün koşullarına çıkarılarak ödenmesini talep ediyoruz.”

‘KOLONYA DAĞITARAK SORUNU ÇÖZECEKLERİNİ SANIYORLAR’

Ekonomik tedbirlere ilişkin açıklamanın sermaye için bir çalışma yapıldığını gösterdiğini söyleyen Emekliler Sendikası Başkanı Yavuz, “Çalışanları, emeklileri, küçük esnafı bağlayıcı hiçbir madde yok. ‘Sokağa çıkmayın’ diyorlar ancak günlük çalışan insanların bundan nasıl etkileneceğiyle ilgili hiçbir şey yok. Sermaye sahiplerinin vergileri öteleniyor, banka kredilerine yönlendiriliyoruz ama emekçi sınıfı yine açlığa ve sefalete mahkûm ediliyor” dedi. “Kolonya ve maske dağıtarak sorunu çözeceklerini söylüyorlar ama hâlâ çalışmak zorunda olan emeklilerimiz var” diyen Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bilim insanlarımız sürekli uyarıyor. ‘Şöyle beslenin, demir yüklenin, et yiyin, peynir yiyin’ diyorlar. Bin 500 TL’yle geçinen bir ailenin bunları temin etmesi mümkün mü? Mümkün değil. Yaşlıların bağışıklık sistemini güçlendirecek şekilde beslenmesi maalesef mümkün değil. Şu anda birçok evde doğalgaz yanmıyor. Oysa ki virüsten korunmanın yollarından biri de sıcak bir çevrede yaşamak olduğu iddia ediliyor. Yaşlılarımız hâlâ yorganın altında titreye titreye yaşamaya çalışıyor. Acilen bütün hanelere doğalgazın, suyun ücretsiz dağıtımının sağlanması gerekiyor.”

‘KAMU EMEKÇİLERİ İÇİN TEDBİRLER YETERSİZ’

Açıklanan ekonomik tedbir kararlarının sermayenin kurtulmasına yönelik adımlar içerdiğini, kamu çalışanlarına yönelik herhangi bir kolaylığın sağlanmadığını ifade eden Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik de, “Salgın virüsüne karşı dünyada topyekûn mücadele şeffaf yürütülürken maalesef Türkiye’de bu iş şeffaf ve katılımcı yapılmıyor. AKP kendisine muhalif olan sendika ve sağlık örgütlerini çağırmadı ve görüşünü açıkladı” dedi. Ekonomik krizin daha fazla derinleşmemesine yönelik acilen yeni kararlar alınması gerektiğini belirten Bozgeyik sözlerini şöyle sürdürdü:

Mehmet Bozgeyik

“Hükümetin salgın sürecinde kaynaklarını salgının bertaraf edilmesine ve salgından etkilenen, işsiz kalan işçiler için kullanması gerekiyor. Buna yönelik bir tedbir ve karar görmedik. Emeklilerle ilgili, kronik hastalarla ilgili bizim önerdiğimiz tedbirler de pakette var. Ancak bir bütün olarak baktığımızda bunlar yetersizdir. Sayın AKP Başkanı Erdoğan, ‘sokağa çıkmayın herkes evinde kalsın’ diyor ama çalışmak zorunda olan asgari ücretle yaşamını sürdürmek zorunda kalan milyonlarca insan var. Kamu kurumlarının çoğunun açık olduğu ve kamu emekçilerinin çalışmaya devam ettiği bir süreç yaşanıyor. Kamu emekçileri açısından alınan tedbirler yeterli değildir.”