Koronada önce bakliyata sonra günlük ürünlere hücum

Korona virüsü salgını döneminde market alışverişinin haritası çıkarıldı. Buna göre salgının başında kuru gıda ve temizlik ürünlerinde talep patlaması yaşanırken, nisan ayından itibaren ilgi raf ömrü kısa ürünlere yöneldi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, korona virüsü salgınının alışveriş alışkanlığını yeniden şekillendirdiğini söyledi. İlk 15 gün bir panik havası yaşandığını belirten Düzgün, pandemi sürecinde tüketici alışkanlarını raporladıklarını ifade etti.

Salgının başladığı mart ayında insanların kendini garantiye almak için kuru gıdaya yöneldiklerini vurgulayan Bilgin, nisanda ise raf ömrü kısa günlük ürünlere talebin arttığı bilgisini verdi.

İnsanların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için gıdaya yüklendiğini vurgulayan Düzgün, "Şimdiye kadar yaklaşık 4 bin noktadaki hiçbir üyemizin stoğunda problem yaşanmadı" dedi.

'ŞİMDİ İSTEMEDİĞİMİZ KADAR KOLONYA VAR'

Salgınla birlikte kolonyaya da yönelik olduğunu vurgalayan Düzgün, şu açıklamayı yaptı: "Bu dönemde 2 yılda sattığımız kolonyayı 2 ayda sattık. Üreticiler bu duruma hazırlıksız yakalandı. Ürün azalınca fiyat yükseldi. Müşteriye yüksek fiyatta satmamak için bir hafta ara verdik. Bu arada hükümet devreye girdi. Şu anda istemediğiniz kadar kolonya var. Markette fiyatı yükselen ürünlerin sebebi marketçi değildir. Çünkü marketçinin bir ürünün fiyatını kafasına göre yükseltmesi mümkün değil..."

Düzgün, müşterilerin zamdan marketçiyi sorumlu tuttuğunu ama fiyat artışındaki sebebi ararken tedarik zincirindeki halkalara bakmak gerektiğini belirtti.

HANGİ ÜRÜNE TALEP NE KADAR ARTTI?

Pandemi sürecinde tüketici alışkanlarını raporladıklarını belirten Düzgün, şu bilgileri verdi:

"Tüketici ilk hamlesini hijyenik ürünlere yaptı. Daha sonra en çok satan ürün un oldu. Aşırı bir taleple karşı karşıya kaldık. Şubat ayına göre martta un satışında yüzde 170'lik artış yaşandı. Makarnada ise yüzde 143'lük artış oldu. Aynı dönemde beyaz ette yüzde 56'lık, kırmızı ette yüzde 55'lik artış yaşandı. Sıvı yağda yüzde 75'lik, konserve ve salçada yüzde 45'lik artışlar var. Temizlik ürünlerinde de sıvı ve katı sabunlar yüzde 160 artış oldu. Kağıt ürünlerinde ise talep ikiye katlandı. Yüzey temizleyicisinde yüzde 90'lık artış oldu."

TATLI-PASTA EVDE YAPILDI

Ömer Düzgün, nisanda ise tüketici taleplerinin değişmeye başladığını, geçen ay günlük ürünlere harcama yapıldığını söyledi. Düzgün, şunları kaydetti:

"Mart ayına göre kıyasladığımızda nisanda bakliyat satışı düştü. Makarnada şubatta ne sattıysak nisanda da onu sattık. Nisanda daha çok raf ömrü kısa günlük ürün satışı arttı. Yani normale dönüş oldu. Ramazanda tatlı ve pasta reyonlarında genelde artışlar olurdu ama bu sefer bunu görmedik. Bu durum aslında tatlı ve pastayı evde yaptığımızı gösteriyor. Nisanda, şubata kıyasla baharat yüzde 75 artmış, kırmızı et yüzde 80'lerin üzerine çıktı. Tüketicilerimiz Kovid-19'un başladığı mart ayında kuru gıdaya nisanda ise raf ömrü kısa günlük ürünlere yöneldi."

YEREL MARKETLERİN ÖNEMİ ANLAŞILDI

Salgın sürecinde yerel marketlerinin öneminin anlaşıldığını dile getiren Düzgün, bu hizmetin birkaç markanın tekelleşmesiyle verilemeyeceğini ifade etti. Yerel marketlerin tüketici ve devlet açısından "memleketin sigortası" olduğunu söyleyen Düzgün, bu dönemde marketlerin çalışanlarını işten çıkarmadığını, daha iyi hizmet vermek adına yeni istihdam da oluşturduklarını dile getirdi.

(YUSUF ŞAHBAZ/İZMİR-AA)