Koronayla 8 gün
Koronanın hayatımızdan çıkmaya niyetinin olmamasının getirdiği bıkkınlığın yol açtığı tedbirsizlik, hastalıkla tanışmama yol açtı. İşte 8 gündür devam eden koronanın günlük etkileri...
DUVAR - Korona virüsü salgını nedeniyle Çin'in Wuhan kentinde 23 Ocak 2020'de ilk karantina ilan edildiğinde, kimyasal koruyucu kıyafetli polis ve sağlık personelinin hasta insanları zorla özel oluşturulmuş hastanelerde karantinaya alması kuşkusuz tüm dünyayı çok şaşırtmıştı. Kimse henüz hastalığın ışık hızıyla kendilerine de uğrayacağının farkında değildi. Amma velakin varyant üstüne varyant geçiren korona virüsü tüm dünyaya yayıldığı gibi kimi aşıların etkinliğini düşürdü, kimi aşıların etkili olsalar da 6 ayda bir hatırlatma dozu yapılmasını zorunlu kıldı.
'HASTA BİRİYLE AYNI ORTAMDAYSANIZ KAÇIŞ YOK'
Basın, korona salgını nedeniyle uzaktan çalışmaya geçen ilk sektörler arasında yer aldı. Özellikle internet basını büyük oranda bu düzende çalışmaya devam ediyor. Mayıs ve haziran sonunda BioNTech aşılarını olan ve dikkat etmeye çalışan biri olarak, bir iki günlük tedbirsizlik, hastalıkla tanışmamı sağladı. İlk belirtinin ortaya çıkmasının bugün 8., test sonucu teşhis konulmasının ise 4. günü.
Bakanlık verilerine göre günde ortalama 30 bin kişi salgına yakalanıyor, bir çok kişi de internette hastalığın nasıl geçirildiğine, ne yapmak gerektiğine dair haberler arıyor. İlk 8 günde yaşadıklarım şöyle:
1. GÜN: Akıntılı hafif boğaz ağrısı ve hafif kuru öksürük var. Herhalde mevsim geçişinden kaynaklı, muhtemelen üşüttüm ya da faranjit olabilir, diye düşünüyorum.
2. GÜN: Hafif düzeyde kas ve eklem ağrısı başladı.
3. GÜN: Belirtiler aynı düzeyde, hafif düzeyde üşüme hissi de var.
4. GÜN: Boğazda kaşıntı ve hafif ağrı, öksürük, akşamları biraz daha artan üşüme hissi, belde daha çok olmak üzere eklem ağrıları... Temaslı olduğum kişilerden birinin test sonucu pozitif. Devlet hastanesinin aciline gidip test yaptırma zamanı. Pozitif çıkarsa mesaj gelecek ve arayacaklar 5-6 saat sonra... E-nabıza düşüyor sonuç, pozitif. Ardından kısa mesaj geliyor bakanlıktan, sonuç belli olduktan 6-7 saat sonra ilçe sağlıktan da arıyor filyasyon ekibi... İki hafta karantina süreci başladı. Test yaptırırken verilen ve hakkında çeşitli tartışmalar olan favipiravir etken maddeli ilaca da başladım. (İlaca ilişkin tartışmaların farkına geç vardığım için 3,5 gün kullandım.) Kullanım talimatına göre ilk gün 8 sabah, 8 akşam olmak üzere 16 adet hap içilmesi gerekiyor, diğer dört gün ise 3 sabah, 3 akşam şeklinde devam edecek. Kutuda 40 tablet var ve 5 günde tüketiliyor. İlacın test yaptırırken, henüz sonuç belli olmadan elinize tutuşturulması da ilginç.
İlaca başladıktan sonra daha kötü olduğunu söyleyen de çok, ilacın korona üzerinde etkili olduğunu gösteren bir araştırma olmadığını söyleyen sağlık örgütleri de... İlacı bulan Japonya'nın dahi korona tedavi protokolünde favipiravirin olmaması da bir başka soru işareti... Bakınız;
🔸Favipiravir ilacı tedavide etkisiz, karaciğeri yoruyor!
🔸"Kullanılması son derece sakıncalı"
5. GÜN: Kas, bel ve eklem ağrıları ile üşüme hissi oldukça arttı. Diz kapakları ve kol dirseğinde sert bir yüzeye düşmüşsünüz gibi ağrı var. Ara ara el parmaklarında sanki tendonlardan çekiliyor gibi ağrılı kasılma oluyor. Zaman zaman ayaklarda uyuşma oluyor, ayaklardaki kaslarda kasılma türü ağrılar var. En çok bel ağrısı zorluyor. Öksürük ve boğaz ağrısı bir miktar arttı, nefes alıp vermede pek sorun yok
6. GÜN: Belirtiler düne yakın düzeyde.
7. GÜN: Eklem ve kas ağrılarında yarı yarıya azalma oldu. Bel ağrısında azalma biraz daha az ama düne göre daha iyi. Öksürük var, hafiften balgam da eşlik ediyor. Üşüme hissi oldukça azaldı.
8. GÜN: Bel ağrısı geçmiş değil. Sırtta dokununca batma hissi var, kürek kemiklerinin arasında ağrı oluşuyor ara ara. Kas ve eklem ağrıları tam geçmese de azalmış durumda.
Test yaptırırken verdikleri favipiravir etken maddeli ilacın dörte üçünü içmiş olsam da, bırakmaya karar verdim, çünkü ilaçtan önce genel durumum çok daha iyiydi. Üstelik Türk Tabipleri Birliği (TTB) bu konuda çeşitli uyarılarda bulunmuş. Örneğin TTB Merkez Konseyi İkinci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten yakın zamanda yaptığı açıklamalarda, favipiravirin Covid-19 tedavisinde etkili olmadığının Dünya Sağlık Örgütü tarafından duyurulduğunun altını çizmiş. Ökten'e göre Sağlık Bakanlığı'nın salgınla mücadelede sorunları büyütmemesi için bu ilacın kullanımını acil olarak kullanımdan kaldırması gerekiyor. Ökten, Sağlık Bakanlığı'na bu konuda yaptıkları çağrıyı şöyle dile getiriyor:
"Sağlık Bakanlığı teste gelen her hastaya bu ilaçların verilmesi için hekimleri zorluyor. Hekimler de bakanlıktan gelen yazıya istinaden bu ilaçları vermek zorunda kalıyorlar. Favipiravir'in Covid-19 tedavisinde olumlu bir etkisi yoktur ve kullanımdan kaldırılmalıdır. Tarihi geçmiş ilaçların kullanımını önermek zaten başlı başına çok ciddi bir sağlık sorunudur."
Bursa Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Kayıhan Pala da bu ilacın kullanımdan kaldırılması çağrısı yapıyor bakanlığa: "Sağlık Bakanlığı'nın daha önce kullanılan Hidroksiklorokin ilacında olduğu gibi, bu kadar kanıt ortadayken bir an önce Favipiravir kullanmaktan da vazgeçmesi gerekir. Ancak halen PCR pozitif olanlara filyasyon ekipleri aracılığıyla bu ilaç dağıtılıyor."
NOT: Koronayı atlatma sürecinde danışılan tüm doktorların söyledikleri ortak: Bol sıvı tüketin, beslenmenize aman dikkat edin, dinlenin...