Koronaya karşı hidroksiklorokin tedavisi tartışılıyor: ABD'de ölüm oranını artırdı

Korona virüsü tedavisinde Türkiye'de de kullanılan hidroksiklorokin adlı ilaca dair dünya çapındaki tartışma büyüyor. Brezilya'da bu ilacın uygulandığı deneklerin ölmesinin ardından, ABD'de de benzer bir süreç yaşandı. Hidroksiklorokin ile tedavi edilen 368 emekli askerin yüzde 28'i öldü.

Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınında Türkiye dahil birçok ülkede kullanılan ancak tıp dünyasında yan etkileriyle büyük tartışma yaratan hidroksiklorokin isimli sıtma ilacı, ABD'de birçok hastanın ölümüne yol açtı. ABD'de bu ilaçla yapılan en geniş çaplı araştırmada, hastaların yüzde 28'i öldüğü ortaya çıktı.

'İKİ KAT RİSKLİ'

Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüleri ile Virginia Üniversitesi'nin fonladığı araştırmada, ABD çapında eski askerlerin tedavi edildiği hastanelerde hidroksiklorokin verilen hastaların tıbbi kayıtları ile standart tedavi görenlerin kayıtları karşılaştırıldı. 11 Nisan'a kadar virüs nedeniyle hastaneye kaldırılan 368 emekli askerin kayıtlarının incelenmesi sonrasında, hidroksiklorokin verilen hastalar arasındaki ölüm oranının, standart prosedüre tabi tutulan hastalardan iki kat daha yüksek olduğu sonucuna varıldı.

ÖLÜM ORANLARI DAHA YÜKSEK ÇIKTI

Araştırmada, standart tedaviye ek olarak hidroksiklorokin verilen hastaların yüzde 28'inin öldüğü ortaya çıktı. Standart bakım gören hastalar arasındaki ölüm oranı ise yüzde 11 olarak belirlendi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçtiğimiz hafta klinik denemelerine başlanması çağrısı yaptığı azitromisin isimli antibiyotik ile hidroksiklorokin bileşimi verilen hastalar arasındaki ölüm oranı ise yüzde 22 olarak belirlendi.

SOLUNUM CİHAZI İHTİYACINI DA DEĞİŞTİRMEDİ

Araştırmaya göre, hidroksiklorokin tedavisi, hastaların solunum cihazına duyduğu ihtiyaçta da bir düzelme sağlamadı. Bu ilacı alan hastaların solunum cihazı ihtiyacı yüzde 13, almayanların ise yüzde 14 olarak hesaplandı.

'ARTIK ERKEN DÖNEMDE HERKES ÜZERİNDE KULLANMIYORUZ'

Hidroksiklorokin adlı ilacın Covid-19'a karşı etkili olduğuna dair henüz bilimsel bir kanıt bulunmasa da, ilaç Türkiye dahil birçok ülkede kullanılıyor. Ancak Reuters ajansı, bu durumun değişmekte olabileceğini belirtti. Los Angeles'taki Cedars-Sinai Tıp Merkezi'nden akciğer uzmanı Doktor Jeremy Falk, "Geçtiğimiz birkaç haftada bazı yayınlar, hidroksiklorokinin faydalı olduğuna şüphe düşürdü. Eskiden bu ilacı erken dönemde neredeyse herkes üzerinde kullanıyorduk. Şimdi daha seçici davranıyoruz" dedi.

TRUMP BASKI YAPMIŞTI

ABD'deki hidroksiklorokin tartışması, Başkan Donald Trump tarafından gündeme getirilmişti. Trump henüz bu ilaç ülkede onaylı değilken 'hidroksiklorokinin çığır açıcı' olduğunu söylemişti. Trump'ın bu açıklamalarının ardından, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) bu ilacın korona virüsü hastalarında kullanması için 'acil kullanım izni' çıkarmıştı. Ancak FDA, bu ilacın korona virüsü hastalarındaki etkisine dair henüz klinik bir çalışma gerçekleştirmiş değil. (DIŞ HABERLER)

Brezilya'da ilaç testinde denekler öldü