Kosnett: YPG, Menbic'te durumu anladı

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Philip Kosnett, Türkiye ve ABD'nin Menbic konusundaki çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Kosnett, "YPG durumu anladı ve bu yeni düzenlemelere dönük işbirliği yapacağını taahhüt ettiğini de açıkladı. Hep birlikte ne olacağını göreceğiz" dedi.

Abone ol

DUVAR - ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Philip Kosnett, ABD'nin bağımsızlığının 242'inci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Vatan gazetesinin haberine göre, Philip Kosnett iki ülkenin de ilişkileri yeniden inşa etmekten yana olduğunu söyledi. Kosnett, "En tepeden, Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk-Amerikan ilişkilerinin yeniden inşasının önemli bir öncelik olduğu konusunda çok güçlü sinyaller var" dedi.

'BAŞKAN YÜKSEK PROFİLLİ BİR BÜYÜKELÇİ İSTİYOR'

ABD'nin yeni Türkiye Büyükelçisinin kim olacağı yönündeki soruya Kosnett, "Birçok isim, birçok söylenti oldu. Ancak Beyaz Saray açıklamadıkça resmi bir şey yok. Başkan Trump'ın Türkiye'ye yüksek profilli bir büyükelçi atamak istediğine eminim" yanıtını verdi.

'TUTUKLU ABD VATANDAŞLARININ DURUMU ÇÖZÜME KAVUŞMALI'

Kosnett'e, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Kongresi üyeleri arasındaki görüşmede, Türkiye'de tutuklu olarak yargılanan ABD vatandaşı rahip Andrew Craig Brunson'ın durumuna gündeme gelip gelmediği soruldu.

Görüşmeyle ilgili detay veremeyeceğini belirten Kosnett, "Türkiye ve ABD ilişkilerinin ilerletilmesi için sadece Rahip Brunson'ın değil, OHAL kapsamında adil olmayan bir şekilde tutuklanmış diğer ABD vatandaşlarının ve ABD misyonlarındaki yerel personel Türk vatandaşlarının durumunu da çözüme kavuşturmaya ihtiyacımız var" dedi.

'TÜRK VE ABD ORDUSU, MENBİC'TE YAKIN ÇALIŞIYOR'

Türkiye ve ABD'nin Menbic konusunda anlaşmasının "ilişkilere olumlu bir hava" kattığını dile getiren Kosnett, şunları söyledi:

"Türk ve ABD ordusunun oradaki güvenlik düzenlemeleri için çok yakın çalıştığını görüyoruz. Bunun detaylarını paylaşmamın çabalarımıza bir faydası olmayacaktır ancak şunu söyleyebilirim, YPG durumu anladı ve bu yeni düzenlemelere dönük işbirliği yapacağını taahhüt ettiğini de açıkladı. Hep birlikte ne olacağını göreceğiz. İki ülkenin askerlerinin Kuzey Suriye'de konuşlanmasının sebebi, kendi vatandaşlarını ve tüm Suriye vatandaşlarını terörün tüm tezahüründen korumak."