Kosova Meclisi'ne gaz bombası atıldı
Kosova Meclisi'nde Karadağ'la imzalanan sınır anlaşması oylanacağı sırada muhalefet milletvekilleri 4 kez gaz bombası attı. Gaz atan vekillerin gözaltına alınmasının ardından anlaşma onaylandı.
DUVAR - Kosova Meclisi'nde Karadağ sınır anlaşmasının oylaması öncesinde muhalafet partisi sıralarından bombası atıldı. Yaşananlar nedeniyle oturumuna ara verildi. Akşam saatlerinde yeniden toplanan vekiller, anlaşmayı onayladı.
Avrupa Birliği'nin (AB) girişimleriyle 3 yıl önce imzalanan anlaşma, dün Kosava Meclisi'nin gündemine geldi. Gece geç saatlere kadar süren tartışmalara rağmen oy çoğunluğu sağlanamadığı için toplantı bugüne ertelendi.
GAZ ATAN VEKİLLER GÖZALTINA ALINDI
Vetvendosye Partisi vekilleri, saat 11.00 başlayan oturumda 4 kez gaz bombası attı. Gaz bombası atan vekillerin gözaltına alınmasıyla vekiller, saat 19.00'da tekrar toplandı. 120 sandalyeli mecliste yasanın geçmesi için gerekli olan 82 oy sayısına ulaşıldı ve yasa meclisten geçti.
Kosova Demokratik Türk Partisi'nin (KDTP) 2 milletvekili de "evet" oyu kullandı. Milletvekili Fikrim Damka, "Özellikle 2 cumhurbaşkanı arasında imzalanan bu iyi niyet anlaşmasından sonra herhangi bir hata bulunduğu takdirde uzmanlar tarafından bunun yine iki Meclis tarafından görüşülebileceği ve gerekli düzeltmelerin yapılabileceği konusu hakim. O yüzden bu anlaşmanın bizim açımızdan kabul edilebilir bir tarafı vardır" dedi.
ABD BÜYÜKELÇİSİNDEN MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI
Oylama öncesi Meclis'e gelen ABD'nin Kosova Büyükelçisi Greg Delawie, anlaşmasının oylanması için milletvekillerine çağrı bulundu. Delawie, “Kosova Meclisi milletvekilleri Karadağ Sınır Anlaşması'nı oylamalı ve kaygılara kulak verdiklerini göstermeliler" ifadelerini kullandı.
MUHALEFET İMZALARI BAŞBAKANIN ÖNÜNE ATTI
Oylama öncesi milletvekillerine seslenen Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay, Kosova'nın geleceğinin AB'de olmasının anlaşmasının onaylanmasından geçeceğini söyledi. Konuşmalar sırasında muhalefet partisi Vetvendosye lideri Albin Kurti ve bazı milletvekilleri, anlaşmanın onaylanmaması için halktan topladıkları imzaları Haradinay ve bakanların önünde attılar.
Sınır anlaşması, 2015 yılında AB girişimleriyle Avusturya'nın başkenti Viyana'da imzalanmıştı. AB, anlaşmayı Kosova'ya yönelik vize muafiyeti konusunda en önemli iki şarttan biri olarak sunmuştu. (PRİŞTİNE/DHA)