Köylüler taş ocağına karşı eylemde

Ödemiş'te 6 kırsal mahallenin ortak yaylası Ayvacık'ta açılmak istenen taşocağı, köylüler ve çevreciler tarafından protesto edildi. Açılan taşocağının doğaya, ekili arazilerine ve su kaynaklarına zarar vereceğine dikkat çeken köylüler, 'yanlıştan dönülsün' çağrısı yaptı.

Abone ol

DUVAR - İzmir Ödemiş'e 24 kilometre mesafedeki kırsal Ardıcak, Mursallı, Günlüce, Çağlayan, Dolaylar ve Çobanlar mahallerinin ortak yaylası olan Ayvacık'ta açılması düşünülen taşocağı tepkilere neden oldu. Taşocağı açılması planlanan Ayvacık Yaylası'nda, Ödemiş Küçük Menderes Havzası Koza Hareketi Derneği öncülüğünde toplanan yaklaşık 70 kadar çevreci ve köylü, 'Suyuma, toprağıma, ormanıma dokunma' yazılı pankart açtı.

Ödemiş Küçük Menderes Havzası Koza Hareketi Derneği Başkanı Selahattin Bağlı, bölgeye taşocağı açılması halinde yalanını yok olacağını çevredeki verimli tarım arazilerinin tozdan üretim yapılamaz hale gelip, su kaynaklarının değişeceğini ileri sürdü. Taşocağı kurulmak istenen bölgenin Ayvacık ile Subatan Yaylası arasında kalan bir bölge olduğuna dikkati çeken Bağlı, şunları söyledi:

"Bu arazide Ödemiş'in Salihli'nin hatta Ege Bölgesi'nin en iyi domatesi, patatesi, barbunyası, fasulyesi yetişmektedir. Ayrıca geçimini hayvancılıktan sağlayanlar tarafından bölgede silajlık mısır üretimi yapılmaktadır. Burada taş ocağı açılması konumunda, toz ve atıklardan dolayı bu ürünlerin tamanında kalite düşecek. bu da tarımsal arazilerin terkedilmesi demek oluyor. Öğrendiğimiz kadarıyla ilk etapta 24 hektarlık, ikinci etapta ise 75 hektarlık, bir alanda taşocağı yapılmak istenmektedir. Her hektarda ortalama 100 ağaç olarak düşündüğümüzde, büyük bir ağaç katliamı da yaşanacak. Bu nedenle de endişeliyiz. bu nedenle yaylamıza taşocağı açılmasına karşıyız."

Dolaylar Mahallesi Muhtarı Fatih Kocamaner de yaylalarına taş ocağı açılacağını yeni öğrendiklerini belirtip, "Bölgede Subatan'da 2, Ayvacık'ta da 1 olmak üzere toplam 3 düdenimiz var. Burada bir taş ocağı çalışması halinde, bu su dengesi bozulacaktır. Bir taş ocağı yapılması halinde, yer altındaki dalgalanmadan dolayı düdenlerimiz tıkanabilir. Bölge ya da su altında kalabilir. Bir an önce yanlıştan dönülsün" dedi.

Ardıcak Mahallesi Muhtarı Nihat Bardakçı da yaylarında taş ocağı istemediklerini söyledi. Ödemiş Küçük Menderes Havzası Çevre Gönüllüsü, Kuyumcu Mehmet Taşlı "Doğayı korumak için çevreyi temiz tutmak için, mücadele ediyoruz. Bugün burada olmamızın nedeni, bu bölgede açılacak maden ocağının, burada yapılacak olan madencilik faaliyetinin doğaya, insanlara ve bu bölgeye zarar vereceğini düşünüyoruz. Ödemiş'e su deposu olarak görev yapan, Ayvacık, Subatan ve Pıtrak düzeninde zarar görme ihtimali var olduğuna inanıyoruz. Ayrıca, bu yerin altında, 1500 metrekarelik Ege'nin en büyük mağarası olduğunu biliyoruz. O bakımdan, madenci arkadaşlarımızın bu konuyu bir kez daha gözden geçirmelerini diliyoruz" diye konuştu.

(DHA)