Kremlin'den ABD'ye 'Rus medyasına baskı' suçlaması: 'Kabul edilemez'

Kremlin Sözcüsü Peskov, "Washington, hem ülke içindeki vatandaşları hem de dünya kamuoyunu, ne olduğuna ilişkin bizim bakış açımızdan bilgilendiren Rus medyasına bile baskı yapmaya devam ediyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - ABD'nin Rusya devlet kanallarından Rusya Birinci Televizyonu (Pervıy Kanal) sunucusu ve yapımcısı Dimitri Simes ve eşine ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını ihlal etme suçlaması yöneltmesinin ardından Kremlin'den konuya ilişkin açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bu durumun 'kabul edilemez' olduğunu söyledi. Simes ve eşine yönelik suçlamalar, aynı zamanda ABD Adalet Bakanlığı'nın Rusya'ya bağlı bazı medya kuruluşları ile sosyal medya platformlarını, 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalışmakla suçlamasının ardından geldi.

'BU, BARİZ BİR BASKINDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Rusya'nın ABD'deki seçimlere müdahale etme peşinde olmadığını söyleyen Peskov, Washington yönetiminin Moskova'nın dünyadaki meselelere ilişkin bakış açısının insanlara ulaşmamasını sağlamaya çalıştığını savundu. Kremlin Sözcüsü, gazetecilere yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Washington, Rusya'ya, Rus vatandaşlarına ve hem ülke içindeki vatandaşları hem de dünya kamuoyunu, ne olduğuna ilişkin bizim bakış açımızdan bilgilendiren Rus medyasına bile baskı uygulamaya devam ediyor. Washington, haberleri bizim bakış açımızdan almaları adına insanlar için seçeneklerin olması gerektiğini dahi kabul etmiyor. Bu, bariz bir baskıdan başka bir şey değildir. Bu yaklaşımı kabul edilemez bularak güçlü bir şekilde reddediyoruz."

ABD'DEN RT'YE 'SEÇİM ÖNCESİ KAMUOYUNU YÖNLENDİRME' SUÇLAMASI

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, 4 Eylül Çarşamba günü bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Moskova yönetimini hedef alan açıklamalar yapmış ve yeni yaptırımları duyurmuştu. Garland, Rusya devlet kanalı RT'nin Moskova yönetimi tarafından 'Amerikan başkanlık seçimleri öncesinde kamuoyunu yönlendirmek' ve böylelikle seçimleri etkilemek amacıyla örtülü şekilde kullanıldığını savunmuştu.

Garland, sadece RT'nin değil, Moskova tarafından yönlendirilen birçok sosyal medya platformu ile kullanıcısının da ABD kamuoyunu etkilemeye ve seçimlere müdahale etmeye çalıştığını öne sürerek, bu kişi ve kurumlara yaptırım uygulayacaklarını belirtmişti.

Garland, Kostiantyn Kalashnikov ve Elena Afanasyeva adlı iki RT çalışanının, sosyal medya platformları üzerinden ABD'de siyasal etki yaratmak için 10 milyon dolar harcadıklarını tespit ettiklerini ve iki ismi yaptırım kapsamına aldıklarını açıklamıştı. ABD'li Bakan, Rusya'nın yanı sıra İran ve Çin gibi aktörlerin de doğrudan olmasa da dolaylı yollardan ABD siyasi sistemi ve başkanlık yarışı üzerinde etki oluşturmaya çalıştıklarını, bu adımları yakından takip ettiklerini ve gerekli önlemleri aldıklarını vurgulamıştı.

SDA VE STRUCTURA DA YAPTIRIM KAPSAMINA ALINIYOR

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, ABD Adalet Bakanlığı ayrıca Rusya'ya bağlı Social Design Agency (SDA) ve Structura National Technology (Structura) adlı iki medya-iletişim firmasının da ABD başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığını ve bu kapsamda yaptırıma tabi tutulacağını belirtti. ABD istihbaratı, 2016'daki başkanlık seçimlerine Rusya'nın RT ve diğer medya kurumları üzerinden müdahale etmeye çalıştığı sonucuna varmış, Moskova ise seçimlere müdahale iddialarını reddetmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)