Kremlin'den Erdoğan'a 'tahıl anlaşması' yanıtı: Putin diyaloğa açık

Kremlin Sözcüsü Peskov, Erdoğan'ın Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yeniden canlandırılmasına ilişkin açıklamasının ardından, Putin'in diyaloğa açık olduğunu söylediğini hatırlattı.

Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün düzenlediği günlük basın toplantısında gündeme ilişkin konuştu. Peskov, açıklamalarında, ABD Başkanı Joe Biden'ın NATO Liderler Zirvesi marjında yaptığı basın toplantısındaki gafları, Karadeniz'de tahıl koridoru anlaşmasının yeniden canlanması olasılığı, Rusya'nın Alman silah üreticisi Rheinmetall'in CEO'su Armin Papperger'e yönelik suikast planının ABD tarafından engellendiği iddiası ve Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ın ABD'nin Florida eyaletinde ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'la görüşmesini de ele aldı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Kremlin Sözcüsü Peskov, NATO Liderler Zirvesi'nde bazı liderlerin yaptığı açıklamalara işaret ederek, bu ülkelerin Ukrayna'ya, kendi sağladıkları silahları Rusya topraklarındaki hedefleri vurmak için kullanma izni vermesini not ettiklerini belirtti, bunu tehlikeli bir tırmanış olarak nitelendirdi. Peskov, bu tarz silahların halihazırda ülke topraklarını vurmak için kullanıldığına inandıklarını söyledi.

'TÜM DÜNYA BIDEN'IN DİL SÜRÇMELERİNE DİKKAT ETTİ'

Peskov, ABD Başkanı ve Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden'ın dün NATO Liderler Zirvesi marjında düzenlediği basın toplantısındaki gafları hakkında da konuştu.

Donald Trump ile katıldığı canlı münazaradan bu yana adaylığı konusundaki tartışmalar devam eden 81 yaşındaki Biden, dünkü toplantıda Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy için Putin demiş, kendi yardımcısı Kamala Harris ile Trump'ı birbirine karıştırmıştı. Peskov, tüm dünyanın NATO Liderler Zirvesi sırasında ABD Başkanı Biden'ın dil sürçmelerine dikkat ettiğini, ancak ABD başkanlık seçimlerindeki adayların seçilme şanslarına Rusya'nın değil ABD'deki seçmenlerin karar vereceğini söyledi. 

Peskov, Moskova'nın tüm dünya ile birlikte bu dil sürçmelerini not ettiğini belirterek, "Bu bizim konumuz değil. Bu ABD'nin konusu. Bırakın adayların şansına Amerikalı seçmenler karar versin" dedi. Peskov, Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için kullandığı 'acımasız tiran' sözlerine ilişkin olarak ise "Bu, bizim için kabul edilemezdi. Bu (davranış) Amerika devlet başkanını iyi göstermiyor" diye konuştu. 

'PUTIN, KONUŞMAYA AÇIK OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ AMA...'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, perşembe günü Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile ABD'de yaptığı görüşmede pek çok konunun yanı sıra Karadeniz'deki seyrüsefer güvenliğini de ele aldıklarını, buna  Karadeniz Tahıl Girişimi'nin de dahil olduğunu söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında ayrıca Türkiye'nin barışa zemin oluşturmak adına arabuluculuk dahil her türlü girişime hazır olduğunu da belirtmişti.

Halihazırda uygulamada olmayan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin'in tahıl anlaşmasının yeniden canlandırılması olasılığını konuşmaya açık olduklarını ama bunun sadece daha geniş, karmaşık meselelerin bir parçası olarak ele alınabileceğini söylediğini aktardı. Peskov, “Kremlin hiçbir anlaşmayı dışlamıyor. Kremlin, Devlet Başkanı’nın defalarca diyaloğa açık olduğunu söylediğini bildirdi” ifadelerini kullandı.

'TRUMP'LA GÖRÜŞECEĞİNDEN PUTİN'İN HABERİ YOKTU'

Kremlin Sözcüsü Peskov, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ın kendi ilan ettiği 'barış misyonu' çerçevesinde Ukrayna, Rusya ve Çin'in ardından ABD'de eski başkan Trump'ı ziyaret etmesini de değerlendirdi. Peskov, Orbán'ın görüşmeleri  sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin’e Trump’la görüşme planından bahsetmediğini ve Putin’in Macaristan Başbakanı aracılığıyla Trump’a hiçbir mesaj iletmediğini söyledi. 

'RHEINMETALL İDDİALARI CİDDİYE ALINAMAZ'

Peskov, ABD basınında çıkan ‘Rusya’nın Alman silah üreticisi Rheinmetall CEO’suna yönelik suikast planı ABD tarafından engellendi’ haberlerine ilişkin yorumunda ise bu haberin ‘isimsiz kaynaklardan alınan yanlış bilgilerle yapıldığını’ savundu. Peskov, haberlerin ‘ciddi bir belgelendirme’ içermediğini söyleyerek bunların ciddi alınamayacağını kaydetti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)