Kremlin'den Zelenskiy'ye uyarı: Ukrayna'nın sonunun başlangıcı olur
Kremlin, Donbas'ta askeri adımlara karşı Ukrayna'yı uyardı. Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak, "Askeri adımın, Ukrayna'nın sonunun başlangıcı olacağına katılıyorum" dedi.
DUVAR - Ukrayna'nın doğu sınırındaki askeri hareketliliğe tepki gösterip NATO üyeliğini yeniden gündeme getirmesi sonrası Rusya'yla patlak veren kriz sürüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin bugün iki ülke arasında gerilim konusu olan Donbas'ı ziyaret etmesinin ardından, Kremlin'den bugüne kadarki en sert uyarı geldi.
Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak, olası bir katliam senaryosunda Ukrayna'nın doğusundaki vatandaşlarını korumak zorunda kalacaklarını söyledi; askeri bir ihtilafın 'Ukrayna'nın bir ülke olarak sonunu başlatacağı' çıkışı yaptı.
'SREBRENITSA SENARYOSUNDA MÜDAHALE EDERİZ'
Kozak, Bosna Hersek'te 8 bin Müslüman erkek ve erkek çocuğun öldürüldüğü Srebrenitsa'ya atıfta bulunarak, "Her şey, açılacak ateşin boyutuna bağlı. Eğer devlet başkanımızın da dediği gibi bir Srebrenitsa yaşanırsa, o zaman onları (Rusya vatandaşlarını) korumak için devreye girmek zorunda kalacağımız açık" dedi. Rusya Bilimler Akademisi'nin düzenlediği bir panelde konuşan Kozak, "(Donbas'ta) Askeri bir adımın, Ukrayna'nın sonunun başlangıcı olacağı değerlendirmesine katılıyorum" ifadelerini kullandı.
ZELENSKİY DONBAS'TA
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, hafta başında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le telefonda görüşüp ittifaka üye olmak istediklerini yinelemesinin ardından bugün de Donbas'ı ziyaret etti. Zelenskiy'nin bu kararının öncesinde, Ukrayna ordusu 'son üç günde ayrılıkçı güçler tarafından açılan ateş sonucu ölenlerin sayısının beşe yükseldiğini' duyurmuştu.
PUTİN MERKEL'LE GÖRÜŞTÜ
Zelenskiy'nin Donbas ziyaretiyle aynı gün, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında da bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Putin'in görüşmede Kiev yönetimini, Ukrayna'nın doğusundaki durumu 'provokatif eylemlerle' kışkırtmakla suçladığı belirtildi. Merkel'in ise Putin'den, Ukrayna'nın doğusundaki gerilimi dindirmek için sınır yakınındaki askeri yığınağı geri çekmesini istediği açıklandı.
MOSKOVA İDDİALARI REDDEDİYOR
Ukrayna ile Rusya arasındaki son gerilim, Kiev'in doğu sınırındaki Rus askeri hareketliliğine tepki göstermesi ve Ukrayna askerleriyle Rusya yanlısı güçlerin Donbas'taki temas hattında şiddetin artmasıyla tırmanmıştı. Ukrayna yönetimi bu gerekçelerle NATO'yla temasları artırmış ve ittifaka üyelik için bir yol haritası belirlenmesini talep etmişti. ABD ve İngiltere'den de Zelenskiy'ye dayanışma mesajları gelmişti.
Rusya ise sınırdaki askeri hareketliliğin saldırgan bir amacı olmadığını, 2014'ten bu yana süren ihtilafa askeri müdahale planları olmadığını vurguluyor. Moskova, doğu komşusu Ukrayna'nın NATO üyeliğini gündeme getirmesine de tepki göstererek, böyle bir gelişmenin gerilimi tırmandıracağına dikkat çekmiş, üyeliğin Ukrayna halkına danışılması gerektiğini belirtmişti. (DIŞ HABERLER)