Kristal Yağ’da işçiler grevde: İhracatta rekortmen ama işçiye zam yok

İzmir’de bulunan Kristal Yağ fabrikasında TİS görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması üzerine işçiler greve çıktı. 38 gündür fabrika önünde direnen işçiler, destek çağrısında bulundu.

Abone ol

İZMİR – İzmir Bornova ilçesinde bulunan Arkas Holding’e bağlı Kristal Yağ fabrikasında, Tek Gıda İş Sendikası ile şirket yönetimi arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri 13 Şubat günü başladı. 4 ay süren görüşmelerin olumsuz sonuçlanması üzerine ise işçiler, 11 Haziran günü greve çıktı. 38 gündür fabrika önündeki bekleyişini sürdüren işçiler, şirket yönetiminden haklarını almak için direnişi sürdürüyor.

TEK GIDA İŞ: GREVDEKİ İŞÇİLERE BİR BARDAK SU BİLE VERİLMEMESİNİ EMRETTİLER

Greve ilişkin açıklama yapan Tek Gıda İş Sendikası, şirket yönetiminin işçilere suç işlemiş gibi davrandığını belirterek, "30 günlük grev süresince işveren vekilleri tarafından, yasal hakları olan greve çıkan Kristal Yağ emekçilerinin sanki suç işlemiş, hata yapmış ve yaptıkları hatadan dönmelerini bekleyen bir tavır ile karşılaştık. Grevdeki işçilere bir bardak su bile verilmemesini emreden, işçiler taşkınlık yapabilir diyerek fabrika kapılarını kilitletecek kadar işçisine uzak ve onları tanıyamamış bir yönetim ile karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

‘İHRACATTA REKORTMEN AMA İŞÇİYE ZAM YOK’

Fabrikada greve çıkan işçi sayısı ise 90’ı buldu. 18 yıldır Kristal Yağ’da çalışan işçilerden Cenap Çelik, "TİS sürecine girdik ve asgari ücretin altında teklifler vermeye başladılar. İşveren asgari ücretin altında bir ücreti kabul etmek zorunda olduğumuzu söyledi. 18 yıldır orada çalışıyorum ama özellikle son 4 yıldır çok ciddi geçim sıkıntısı çekiyoruz. Biz de bunu kabul etmedik" dedi. Öte yandan bazı işçilere mobbing uygulandığını ve işten çıkmaya zorlandıklarını da belirten Çelik, haklarını alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini vurguladı. Çelik, “10 yıldır neredeyse ihracat rekortmeni pozisyonundalar. Uluslararası bazda da derece yükseldiler. Ama işçiye halen geçinemeyeceği bir rakam dayatıyorlar. Hakkımızı alana kadar greve devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘FABRİKANIN KARINA GÖZ DİKMEDİK, İNSANCA BİR ÜCRET İSTİYORUZ’

Grevdeki işçilerden Faruk Sabır, 5 yıldır fabrikada çalıştığını belirtti. Taleplerinin geçinebilecekleri bir ücret olduğunu vurgulayan Sabır, “Talebimiz ailemizi geçindirebilecek bir ücret istiyoruz. Üç çocuğum var üçü de okuyor.  Fabrikanın karına göz diktiğimiz yok. Ailemizi geçindirebilecek ve insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. İşveren ocak ayında teklif ettiği ücreti tekrar önümüze getiriyor. Farklı bir teklif yok, aynı teklifle geldiler. Son dakikaya kadar tempolu bir şekilde mesai yapıyoruz. Ben inşaat sektöründe de çalıştım böyle tempolu bir çalışma tarzı görmedim. İnsanca bir değere layık görülmüyoruz. Bu saatten sonra da dönüşümüz yok. Hakkımız olanı istiyoruz” diye konuştu.

‘SON 4 YILDIR TİS SÜREÇLERİ KÖTÜ SONUÇLANIYOR’

13 yıldır fabrikada çalışan işçilerden Rıza Sipahi, “Son 4 yıldır TİS süreçleri çok kötü sonuçlanıyor. Son dönemde artık canımıza tak etti. Sendikamızla birlikte greve çıktık” dedi. Benzer talepleri yineleyen Sipahi, “Asgari ücretin yüzde 1.5’ini zam olarak verdiler. Kirada olan insanlar var. Kiraların vaziyeti belli. Çoluğu çocuğu olanlar var. Normalde huzurlu çalışıyorduk ancak Arkas Holding’in yaptırımları da baskı haline dönüştü. Mobbing söz konusu oldu. Güvenlik kameraları takıldı. Kameradan izleyip ‘elini oraya koyma’, ‘maskeni tak’ gibi uyarılar yapılıyordu. En önemli talebimiz maaş. Ancak baskı ve mobbing uygulamasının da son bulmasını istiyoruz. Herkesi de işçinin, emekçinin yanında olmaya çağırıyoruz” dedi.