Kubbesi çöken Germuş Kilisesi için çağrı: 'Acilen restore edilmeli'

Urfa’da kaderine terk edilen ve kubbesi çöken Germuş Kilise için Edessa Enstitüsü'nden yapılan yazılı açıklamada kilisenin acilen restore edilmesi istendi. 

Abone ol

DUVAR - Urfa’nın Haliliye ilçesindeki 19. yüzyılda inşa edilen ve Surp Asdvadzadzin Kilisesi olarak da bilinen Germuş Kilisesi'nin defineciler tarafından tahrip edildiğini söyleyen Edessa Enstitüsü, kilisenin koruma altına alınmasını ve restore edilmesini çağrısında bulundu.

Artı Gerçek'in haberine göre, Germuş Kilisesi, Bakanlar Kurulu kararı ile 23 Ekim 2011'de "Turizm gelişim merkezi" ilan edildi. Kültür Turizm Bakanlığı, 2017'de Germuş’taki tarihi yapılarla kiliselerin incelenmesi ve restorasyonu için tahmini maliyet çıkarılması talimatını verdi. Bir yıl sonra da Haliliye Kaymakamlığı, Şanlıurfa Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ortak restorasyon projesi hazırlandı. Ancak aradan geçen beş yıla rağmen kilise için herhangi bir çalışma yapılmadı.

DEFİNECİLER TARAFINDAN TALAN EDİLDİ

Kaderine terk edilen kilise defineciler tarafından talan edildi. Kilisenin kubbesi de çöktü. Edessa Enstitüsü, kilisenin koruma altına alınmasını ve restore edilmesini çağrısında bulundu. Enstitüden yapılan yazılı açıklamada; eski mezarlıkların dahi imara açılmış olmasının kilisenin bilinçli bir şekilde kaderine terk edilmiş olduğu şüphesini uyandırdığını söylendi.

'İVEDİLİKLE KORUMA ALTINA ALINMALI'

Germuş Kilisesi’nin, yok olma noktasına gelmesinin kabul edilemez olduğunun vurgulandığı açıklamada "Germuş Kilisesi için Resmi Gazete’de yayımlanan karar acilen uygulanmalı; karar doğrultusunda çalışma yapılıyorsa, yapılan çalışmalar ile ilgili kamuoyu açıklaması yapılmalı ve mabedin restorasyonu 'İslam Dünyası Turizm Başkenti' seçilen Şanlıurfa’ya yakışacak şekilde ivedilikle yapılmalı ve korunma altına alınmalıdır" ifadeleri kullanıldı.