Küçükçekmece'de bina çöktü: 8 kişi yaralı kurtarıldı, 1 kişi öldü

İstanbul Küçükçekmece'de bir bina henüz belirlenemeyen bir nedenle çöktü. 1 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin enkaz altından yaralı olarak çıkarıldığı açıklandı.

Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Küçükçekmece ilçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi üzerinde bulunan bir bina, saat 08.45 sıralarında bilinmeyen bir sebeple çöktü. Bina enkazından 1 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin yaralı çıkarıldığı bildirildi. Enkaz altında kimsenin kalmadığı tahmin edilirken dinleme çalışması devam ediyor.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada "02.06.2024 Pazar günü saat 08.40 sıralarında Küçükçekmece İlçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokağın kesişim noktasında bulunan üç katlı bina çökmüştür. Olay yerine çok sayıda AFAD, arama kurtarma ve sağlık ekibi sevk edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

İstanbul Valiliği yapmış olduğu yeni açıklamada ''Çöken binada 1 kişi hayatını kaybetmiş, 7 kişi de yaralanmıştır. Yaralılar çevredeki hastanelere kaldırılmış olup, enkazda kalan son kişiyi de kurtarma çalışmaları devam etmektedir.' ifadelerine yer verdi. 

Öte yandan Gül, binanın 1988 yılında yapıldığını aktardı.

İlerleyen saatlerde bilgilendirme yapmaya devam edeceklerini söyleyen Gül, "Cumhuriyet Başsavcımız olay yerinde, adli ve idari süreç devam edecek. Hepimize geçmiş olsun. Herhangi bir patlama ihbarı ya da tespitimiz yok" diye konuştu.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD'dan yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Olay yerine AFAD, İtfaiye, 112 Acil, UMKE ve Emniyet ekiplerinden; 412 personel, 77 araç, 15 ambulans sevk edildi. 8 vatandaşımız enkaz altından çıkarılmış; ilk tedavilerinin ardından hastaneye sevk edilmiştir. 8 vatandaşımız enkaz altından sağ olarak çıkarılmış; 1 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı; yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Ekiplerimizin arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz."

ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Çevresine şeritler çekilerek güvenlik önlemleri alınan olay yerinde, çalışmalar devam ediyor. AFAD, çevre belediyeler ve gönüllü arama-kurtarma ekipleri; yaralılar çıkarıldıktan sonra da bir süre boyunca enkaz altında ‘sessiz arama’ gerçekleştirdi. Tedbiren gerçekleştirilen bu arama faaliyetleri sonrasında, enkazın kaldırılması çalışmalarına başlanıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise çevredeki 3 binanın ilçe belediyesince boşaltıldığı, 5 binada daha ise boşaltma kararı alındığı bilgisini paylaştı. Enkazdan kurtarılan yaralıların; Biruni Üniversitesi Hastanesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ile Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildikleri öğrenildi.

BİNANIN SAHİBİ GÖZALTINA ALINDI

Çöken binanın sahibi Hacı Murat Gençtürk, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada "02 Haziran 2024 tarihinde saat 08:40 sularında, Küçükçekmece ilçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi üzerinde bulunan 4 katlı binanın henüz belirlenemeyen bir nedenle çökmesi olayı ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından derhal soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında; 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup, olay yerine intikal ettirilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarının bitimine müteakip, Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi ekibi kusur tespiti için incelemelerine başlayacaktır. Soruşturma titizlikle devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.

'KENTSEL DÖNÜŞÜME SOKMAK İSTEMEDİ'

Öte yandan mülkünü kentsel dönüşüme sokan bir mahalleli ise komşu binasının yıkılmasıyla olay yerine davet edildiklerini söyledi ve “Biz beraber kentsel dönüşüme sokalım diye Murat beyle konuştuk. Kendi özel sebepleri nedeniyle kabul etmedi. Biz de kendi imkanlarımızla kentsel dönüşüme girmek zorunda kaldık” dedi.

BAKAN TUNÇ: BİLİRKİŞİ HEYETİ İNCELEMELERE BAŞLADI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç olaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Hepimizi üzen olayla ilgili Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup, 1 Başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet savcısı ile 3 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirilmiştir. Bilirkişi heyeti, incelemelerine başlamıştır" dedi.

EKREM İMAMOĞLU: ÇÖKME SEBEBİ İNCELENECEK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Küçükçekmece’de çöken bina ile ilgili "Çökme sebebiyle ilgili inceleme kurtarma faaliyetleri sonrası detaylı şekilde yapılacak. Geçmiş olsun" açıklamasını yaptı. İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada,

"Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi’nde meydana gelen bina çökmesine itfaiye ekiplerimizin müdahalesi devam ediyor. Şu ana kadar 4 vatandaşımız sağ olarak kurtarıldı. Çökme sebebiyle ilgili inceleme kurtarma faaliyetleri sonrası detaylı şekilde yapılacak. Geçmiş olsun" ifadelerine yer verdi.

'BİNADA KAÇAK KAT VAR, KOLON KESME YOK'

CNNTürk'e konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, çöken binanın son katının kaçak olarak inşa edildiğini, binada kolon kesme işlemi tespit edilmediğini açıkladı.

Çebi ayrıca ilçe genelinde riskli birçok binanın tespit edildiğini ve işlem yapıldığını ancak bu binanın çürük olduğunun tespitinin yapılmadığını açıkladı. 

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Bu sabah İstanbul Küçükçekmece’de bir binada meydana gelen göçükte saat 09.35 itibariyle 7 yaralı olduğunu tespit ettik. 5 yaralı hastaneye nakledildi, 2 kişi tedaviye ihtiyacı olmadığını belirttiler. Olay yerine 15 Ambulans ve 5 UMKE Timi görevlendirilmiştir. Olaydan etkilenenlere geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

BİNANIN GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan DHA, binanın çökmeden önceki fotoğraflarını paylaştı. 

(HABER MERKEZİ)