Kudüs Gücü Komutanı’ndan Sinvar’a mektup: ‘Haniye’nin intikamını almak sorumluluğumuz’

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan iki üst düzey isim, Haniye’nin Tahran’da öldürülmesi sonrası Hamas’ın yeni siyasi lideri seçilen Yahya Sinvar’a mektup yazdı.

Abone ol

DUVAR - İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı özel kuvvetlerden Kudüs Gücü’nün komutanı İsmail Kaani, İsmail Haniye’nin 31 Temmuz gecesi başkent Tahran’da suikasta uğramasının ardından Hamas Siyasi Büro Başkanı seçilen Yahya Sinvar’a mektup yazdı. 9 Ağustos Cuma günü kamuoyuyla paylaşılan mektupta Kaani, Haniye’nin ‘kanının intikamını almayı kendi sorumlulukları olarak gördüklerini’ yazdı.

Tehran Times'ın aktardığına göre, “Şehit Haniye, gerçekten İslami Direniş’in en cesur liderlerindendi ve İslam dünyasında birlik yaratan sağlam bir kişilikti” diyen Kaani, “İslam Devrimi Lideri’nin de ifade ettiği üzere, kanının intikamını almayı sorumluluğumuz telakki ediyoruz” dedi. Sinvar’ın Hamas’ın yeni siyasi lideri seçilmesini de öven Kudüs Gücü Komutanı, bu seçimin ‘Hamas’ın savaş meydanında en büyük etkiyi yaratan ismi direniş grubunun bayrak taşıyıcısı yapmaya karar verdiğini gösterdiğini’ söyledi.  

‘YARDIM ETMEK İÇİN HİÇBİR ÇABADAN KAÇINMAYACAĞIZ’

İran Devrim Muhafızları Ordusu Başkomutanı Hüseyin Selami de Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar’a bir mektup yazdı. Sinvar’ın Hamas lideri seçilmesinin İsrail’i ve ‘utanmaz sponsorlarını’ endişelendirdiğini kaydeden Selami, Devrim Muhafızları'nın Hamas ve diğer ‘direniş güçlerine’ yardım etmek için hiçbir çabadan kaçınmayacağını yazdı. 

Hamas lideri Haniye, 31 Temmuz’da İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katıldıktan saatler sonra Devrim Muhafızları’nın idare ve korumasındaki misafirhanede uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Hamas ve İran saldırıdan İsrail sorumlu tutsa da Tel Aviv saldırıyı üstlenen resmi bir açıklama yapmadı. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının ve ateşkes ile rehine takası müzakerelerinin sürdüğü bir dönemde gerçekleşen suikast sonrası söz konusu görüşmeler de sekteye uğradı. 

BM DAİMİ TEMSİLCİLİĞİ: HAMAS’IN KABUL EDECEĞİ ANLAŞMAYI KABUL EDERİZ

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, bu bağlamda bir açıklama yaparak İsmail Haniye'ye suikast sonrasında İsrail'e saldırı kararlarının Gazze'de muhtemel ateşkes ile ilgisi olmadığını ancak bu saldırının ateşkes görüşmelerine zarar vermeyecek şekilde yapılmasını umduklarını söyledi.

AA’nın İran resmi haber ajansı IRNA'dan aktardığına göre, İran BM Daimi Temsilciliği, İran'ın İsrail'e saldırı planlarını Gazze'de ateşkes konusunda gelecek hafta yapılacak görüşmelere kadar erteleyip ertelemeyeceği yönündeki sorulara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Gazze'de kalıcı bir ateşkesin sağlanması önceliğimizdir. Hamas'ın kabul edeceği her anlaşma bizim tarafımızdan da kabul edilecektir" denildi.

‘YANITIMIZIN ATEŞKESE ZARAR VERMEMESİNİ UMUYORUZ’

İsrail'in Hamas lideri Haniye’ye Tahran'da düzenlediği suikastla İran'ın ulusal güvenliğini ve egemenliğini ihlal ettiğinin altının çizildiği açıklamada, "Meşru savunma hakkımız var ve bunun Gazze ateşkes ile hiçbir ilgisi yok ancak yanıtımızın zamanında ve muhtemel ateşkese zarar vermeyecek şekilde verilmesini umuyoruz" değerlendirmesi yer aldı.

İran'dan Haniye suikastının ardından İsrail'e yönelik saldırı beklenirken, Tahran'ın Gazze'de İsrail saldırılarının kalıcı olarak durdurulması karşılığında saldırı niyetinden vazgeçeceğine dair iddialar ortaya atılmıştı. ABD, Mısır ve Katar, 8 Ağustos'ta yaptıkları ortak açıklamada, İsrail ve Hamas'a Gazze'de ateşkes sağlanması ve esir takası için 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da müzakerelere yeniden başlanması çağrısı yapmıştı.

BLINKEN-GALLANT GÖRÜŞMESİ: ‘GERİLİM KİMSENİN ÇIKARINA DEĞİL’

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, görüşmede ‘bölgedeki gerilimleri azaltmak için devam eden çabaları’ ele alındığını, Bakan Blinken’ın ‘ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığı’ tekrar dile getirdiğini ve ‘tırmanmanın hiçbir tarafın çıkarına olmadığını’ ele aldığını belirtti. Açıklamaya göre, Blinken, “Gazze’de rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak, insani yardımların artmasına izin verecek ve daha geniş anlamda bölgesel bir istikrarı için koşulları yaratacak bir ateşkese varılmasına duyulan acil ihtiyacı bir kez daha dile getirdi. (Blinken) ayrıca hem İsrailli hem Lübnanlı ailelerin evlerine dönmesine izin veren diplomatik bir çözüme varmanın öneminin de altını çizdi.”

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)