Kulislerdeki yorumlar: 'Siz buna kabine değişimi mi diyorsunuz?'
Kabinedeki sınırlı değişim AK Parti kulislerinde farklı yorumlara neden oldu. “Buna değişim mi diyorsunuz?” diye soran da, “Beyefendi istikrarı seçti, risk almadı” diyen de vardı.
ANKARA - AK Parti’de 31 Mart yerel seçimlerinin ardından başlayan, yenilenen 23 Haziran İstanbul seçimlerinin ardından daha yüksek sesle dile getirilen değişim süreci tamamlandı.
Partinin 7. Olağan Kurultay sürecinde MKYK üye sayısı 50’den 75’e çıkartılsa da partinin yürütme organı 18 kişilik MYK’da sadece 4 kişi değişti. Parti yönetiminde verilen bu kararın ardından gözler kurultay ile eş zamanlı yapılması beklenen kabine değişikliğine çevrildi. Kurultayın hemen ardından beklenen değişiklik ise yaklaşık 1 ay sonra gerçekleştirildi. Alınan kararla Aile, Sosyal Politikalar ve Çalışma Bakanlığı ikiye bölünerek Bakanlık sayısı 17’ye çıkarıldı, toplamda 3 yeni bakan ataması yapıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Vedat Bilgin ile Ticaret Bakanlığına Mehmet Muş atandı.
Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine değişiminin ardından yaptığı grup toplantısında görevine son verilen bakanlara teşekkür ederken bundan sonra kabinede birlikte mesai yapacağı 3 yeni bakana başarılar diledi. Erdoğan, “Artık genel merkezimizle, Meclis grubumuzla, kabinemizle; beldesinden ile kadar tüm teşkilatlarımızla 2023’e odaklanmamız gereken bir döneme girdik” sözleriyle kongre ve kabinedeki “değişim” sürecinin tamamlandığı mesajı verdi.
Erdoğan’ın bu sözleri çok sayıda parti yöneticisi ve üyesi tarafından da “Değişim süreci tamamlandı. Seçime bu kadrolarla gidilecek” şeklinde yorumlandı, ancak değişim beklentisi karşılanmayan partililerden farklı değerlendirmeler de geldi.
'BEYEFENDİ İSTİKRARI SEÇTİ, RİSK ALMADI'
Meclis kulislerinde “Dağ fare doğurdu” olarak yorumlanan sınırlı Kabine değişimi için bir partili “Buna değişim mi diyorsunuz” diye sordu. Partide etkin görevler üstlenmiş bir siyasetçi ise “mini revizyon” için, “Beyefendi istikrarı seçti, risk almadı” yorumu yaptı. Görevden alınan bakanların başarı imajlarının düşük olduğunu, teşkilat ve halk nezdinde gelen şikayetler üzerine bu sınırlı değişimin yapıldığını söyleyen siyasetçi, Aile Bakanlığını bölme kararının ise çok yerinde bir karar olduğuna dikkat çekti.
'BAKAN ATAMASI İLE SİİRT KÜLTÜR MÜDÜRÜ ATAMASI ARASINDA FARK VAR MI!'
Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde yapılan “mini revizyon” için “Benim çok fazla beklentim yoktu, o nedenle şaşırmadım” diyen bir başka partili ise bunun nedenini şöyle açıkladı:
“Yeni sistem doğrudan cumhurbaşkanı demek. Kabine üyeleri de Cumhurbaşkanına bağlı. Bakanların atama kararına bakın. Aynı gece arka arkaya dizilen onca atama kararı içinde Bakan ataması ile Kültür Ve Turizm Bakanlığı Siirt, Van İl Müdürü ataması arasında bir fark var mı! Yürütme bir kişide, Bakanlar da ona karşı sorumlu. Bakanlar Kurulu değil, aslında bir “Kabin-e” var. Bu durumda değişim olmaması da şaşırtıcı değil.”
'BEKLENTİ BAKANLIKLARI ÇALIŞAMAZ HALE GETİRDİ, TARTIŞMA BİTİRİLDİ'
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ndeki sınırlı değişimin anlamını sorduğumuz bir parti yöneticisi ise sınırlı değişimi bu yönde uzun süredir devam eden tartışmaları ve beklentileri bitirmeye dönük bir adım olarak değerlendirdi. Aile, Sosyal Politikalar ve Çalışma Bakanlığının ikiye bölünme kararının çok uzun süre önce alındığını anlatan yönetici, “Bu değişim ile alınan karar hayata geçmiş oldu. Ayrıca bir de Ticaret Bakanı değişti. Bu değişim bir anlamda beklentileri, tartışmaları sonlandırmak için yapıldı. Sürekli değişim beklentisi nedeniyle bazı bakanlıklar çalışamaz hale gelmişti. Mini revizyon ile değişimin sınırı ortaya konulurken 2023 vurgusu yapılarak da değişimin bununla sınırlı olacağı mesajını verildi, bitti” yorumu yaptı.