Kulp Belediyesi eş başkanı hakkında yeni soruşturma

31 Mart yerel seçimlerinde Kulp Belediyesi Eş Başkanı seçilen Mehmet Fatih Taş, kayyımın daha önce işe aldığı 4 kişiyi işten çıkardı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yerine kayyım atadığı Taş hakkında konuyla ilgili soruşturma açılmasına onay verdi. Taş, “Bu Türkiye tarihinde bir ilk. İçişleri Bakanlığı, işçi çıkardığı için ilk defa bir belediye başkanı hakkında soruşturma açılmasına izni veriyor” dedi.

Abone ol

DUVAR - HDP’li Kulp Belediyesi’ne 2017 yılında kayyım olarak atanan dönemin Kulp Kaymakamı, belediye bünyesinde taşeron işçi olarak çalışan 6 kişinin kadroya geçmek için yaptığı başvuruyu güvenlik soruşturması ve KHK gerekçesiyle reddederek işten çıkarmıştı.

Kayyım, çıkardığı işçilerin yerine aralarında eski AK Parti Kulp İlçe Başkanının yeğeni, köylüsü, AK Parti Kulp Kadın Kolları Başkanı ve Zonguldak’ta yaşayan bir kişinin de bulunduğu 5 kişiyi işe aldı.

İşten atılan işçilerin işe iade talebiyle yaptığı başvuruyu 2019’da karara bağlayan iş mahkemesi, işçileri haklı bularak işe iadelerine karar verdi.

31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde Kulp Belediye Eş Başkanı seçilen Mehmet Fatih Taş, mahkeme kararıyla işe iade edilen 6 işçi ile birlikte belediyenin personel giderlerinin bütçe gelirlerinin yüzde 30’unu geçtiği gerekçesiyle kayyım döneminde işe alınan 5 işçiyi Haziran 2019’da işten çıkardı. İşten çıkarılan işçiler bu kez belediye aleyhine iş mahkemesine işe iade davası açtı.

BAKANLIK KAYYIM ATADIKTAN SONRA İNCELEME BAŞLATTI

Belediye Eş Başkanı Fatih Taş, Kulp’ta yaşanan patlama nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında 17 Eylül 2019’da tutuklandıktan sonra İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden uzaklaştırılarak yerine yeniden kayyım atandı. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü, belediyeye kayyım atandıktan 2 gün sonra Taş hakkında kayyımın işe aldığı işçileri işten çıkardığı gerekçesiyle ön inceleme başlattı.

İncelemenin devam ettiği süreçte Taş’ın işten çıkardığı 5 kişiden 4’ü kayyım tarafından tekrar işe alındı. Hazırlanan ön inceleme raporu sonucunda İçişleri Bakanlığı’na gönderilen yazıda, kayyım döneminde işe alındıktan sonra çıkarılan 5 kişiden sadece 4’ünün ismine yer verilerek, bu kişilerin işten çıkarıldığı tarihte personel giderlerinin, belediyenin en son bütçe gelirlerine oranla yüzde 25.25 olduğu savunuldu. Kayyımın işe aldığı işçilerin işlerine son vererek 4857 Sayılı İş Kanununun ilgili maddelerine aykırı davrandığı ileri sürülen Taş hakkında, Devlet Memurları ve Diğer Kamu Görevlileri Yargılanması hakkındaki Kanunun gereğince hakkında soruşturma izni verilmesine karar verdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Taş hakkında soruşturma izni verdi.

'İŞTEN ÇIKARMASAM SUÇ İŞLEMİŞ OLACAKTIM'

Kulp Belediye Eş Başkanı Fatih Taş hakkında verilen soruşturma izni için “Bu Türkiye tarihinde bir ilk. İçişleri Bakanlığı, işçi çıkardığı için ilk defa bir belediye başkanı hakkında soruşturma izni veriyor. Adaletin, hukukun olmadığı ülkede söylenecek söz yoktur. Siyasi kararlarla tutuklanıp tahliye edildik. Bu süreçte olup bitenler halkın karşısında olumsuz algı yaratma yani algı operasyonudur” ifadesini kullandı.

Karara karşı Danıştay’a itirazda bulunduğu bilgisini veren Taş, “Belediyelere 2016 yılında atanan kayyımların ilk icraatı evine ekmek götüren binlerce emekçiyi işten çıkarmak oldu. Bizim yaptığımız ise bu hukuksuzluğu ve mağduriyeti ortadan kaldırmak oldu. Kayyım tarafından hukuksuz bir şekilde işten çıkarılan personellerin açtıkları işe iade davasını kazandıkları için bu işçileri çıkarmak zorundaydık. Çünkü Belediye Kanunu’nda ‘belediyenin yıllık toplam personel giderleri belediyenin yıllık bütçesinin yüzde 30’unu geçemez’ şeklinde bir hüküm var. Yaptığımız hesaplama ve araştırma sonucunda bunları işten çıkarmadan alım yapsaydık kotayı aşmış, belediyeyi zarara uğratarak suç işlemiş olacaktık. Kayyımların tanımadıkları kanunların gereğini yaptık. Bakanlığın iddiaları doğru değil. Hiçbir suçu günahı olmayan, kayyım tarafından işten atılan işçilerin ve emekçilerin yanında duranlara soruşturma açılmamalı. Bakanlık soruşturma açacaksa seçim arifesinde onları işe alan kayyımlara, halkın parasını kendi yandaşlarına peşkeş çekenlere soruşturma açmalı. İşten çıkardığımız kişiler, yerel seçime birkaç ay kala işe alınan AKP İlçe başkanın yeğeni, köylüsü ve ilçe kadın kolları başkanıdır. Kulp’ta o kadar işsiz olmasına rağmen Zonguldak’tan bir kişiyi getirip belediyede işe almışlar” diye belirtti.

‘TCK’DE CEZAİ YAPTIRIM BULUNMUYOR’

Taş’ın avukatı Eyyüp Aydeniz ise, İş Kanunu'na tabi bir işlemin ceza soruşturmasına konu edilemeyeceğine işaret ederek, “Bu kişilerin iş sözleşmesinin feshedilmesinden dolayı Kulp Belediye Başkanı hakkında bir ceza soruşturmasına konu olmak üzere soruşturma izni verilmesini açıkçası bir hukuk garabeti olarak değerlendiriyorum. Bunun hukuki bir karar değil siyasi bir karar olduğunu düşünüyorum. İş Mahkemesi, Belediye Başkanını işlemi konusunda bir hukuka aykırılık verecek olsa bile bu bir ceza kovuşturmasını gerektirecek bir durum değildir. İş Kanunu ihlali nedeniyle TCK’de herhangi bir cezai yaptırım da bulunmamaktadır. Dolayısıyla İçişleri Bakanlığı’nın verdiği izin bu işlemin gerekçesi olamaz. Belediyelere atanan kayyımlar binlerce işçiyi işten çıkardı. Hangisi hakkında bir idari soruşturma başlatıldı. Danıştay’a yapılan itiraz reddedilip soruşturma kararı kesinleşirse Kulp Belediye Eş Başkanı hakkında bir ceza soruşturması yürütülecek” yorumunda bulundu. (HABER MERKEZİ)