Kumpirde ölüme neden olmuştu: Salmonella nedir ve nasıl bulaşır?
İzmir'de kumpir yiyen Servet Polat’ın ölümüne dair soruşturmada işletme sahibi tutuklanmış, yiyeceklerde salmonella virüsü tespit edilmişti. Peki salmonella nedir ve nasıl bulaşır?
DUVAR - İzmir'in Buca ilçesinde kumpir yedikten sonra yaşamını yitiren Servet Polat’ın ölümüne dair soruşturmada işletme sahibi tutuklanmıştı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile olay yeri inceleme ekipleri tarafından işletmede kullanılan malzemelerden alınan numunelerde salmonella virüsüne rastlamıştı.
Yeni yılın ilk günlerinde de Türkiye'den Danimarka'ya giden kabuklu susam tohumlarında da Salmonella - patojen mikroorganizmalar tespit edilmişti. Danimarka ‘ciddi uyarısıyla iade edildiğini bildirmişti.
SALMONELLA NEDİR?
Salmonella bağırsak yolunu etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalık. Bakterilerin neden olduğu en yaygın gıda zehirlenmesi türlerinden biri olan salmonella, hayvan ve insan bağırsaklarında yaşıyor ve dışkı (dışkı) yoluyla dışarı atılıyor. İnsanlara en sık kontamine su veya yiyecekler yoluyla bulaşıyor.
HANGİ YİYECEKLER RİSKLİ?
Salmonella özellikle, iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri, pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, kontamine sebze, meyve ve baharatlar riskli grupta. Ayrıca, hasta hayvanlarla temas sonrası hijyen kurallarına uyulmaması virüsün yayılma nedenleri arasında sayılıyor.
BELİRTİLERİ NELER?
Bakteri, vücuda girdikten 12-72 saat sonra belirtiler göstermeye başlar. Belirtiler arasında ishal, yüksek ateş, bulantı ve kusma, karın krampları bulunuyor. Hastalık genellikle 4-7 gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşiyor.
Ancak yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için durum daha ciddi seyredebiliyor.
NASIL KORUNURUZ?
Kaynağı belirsiz gıdalardan kaçının.
Süt ve süt ürünlerinin pastörize olmasına dikkat edin.
Sebze ve meyveleri iyice yıkayın.
İyi pişirilmiş gıdalar tüketin.
Hijyen kurallarına özen gösterin.
(HABER MERKEZİ)