Kuraklığa karşı çözüm olarak yapılan tesis çürümeye bırakıldı

Çakırbahçe köyünde kuraklık sebebiyle çalışmalarına başlanılan ve 2015 yılında 500 bin TL'ye mal olan sulama projesi, suların çekilmesi ve yapılan hesap hatası nedeniyle kullanılamıyor.

Abone ol

Duygu Kıt

DERSİM - Dönemin Tunceli İl Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Kaya tarafından kuraklığa karşı hayata geçirilen ‘Çakırbahçe Köyü Toplu Yağmurlama Sulama Projesi’ hiç kullanılmadı. Keban Barajı'ndan alınacak su ile kuraklığa karşı çözüm olarak yapılan sulama tesisi, çekilen sular sebebiyle yıllardır yeterli su seviyesine kavuşamıyor.

Tesis, 2015 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 252.684,00 TL hibe desteği ile Pertek Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından Çakırbahçe köyüne 500 bin TL maliyetle yapıldı. Ancak suların çekilmesiyle tesis atıl durumda kaldı. 

Yadigar Aday

'PROJE YAPILIRKEN SUYUN İNİŞİ HESAPLANMAMIŞ’

Çakırbahçe köyü muhtarı Yadigar Aday, proje ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Proje bitince suyu getirdik, havuza bağladık, denemesini yaptık ve çalıştı. Su faal seviyedeydi, bir problem yoktu. Köyde arazinin büyük bir bölümü proje sayesinde damlama sistemiyle sulanacaktı. Ama köylü elektrik faturasının yüksek geleceği sebebiyle sulamaya girmek istemedi. Ertesi sene baraj gölü çok çekilince pompa havada kaldı, seneler içinde baraj gölü alçalıp yükselse de hiçbir zaman pompanın seviyesine gelemedi ve sistem atıl duruma düştü.”

Sular çekilince tesisteki pompa yukarıda kaldı. 

Proje ile ne kadarlık bir alanın sulanacağı sorusuna Aday şu yanıtı veriyor: “O zaman köyde arazinin büyük bir bölümü proje sayesinde damlama sistemiyle sulanacaktı. Ama dediğim gibi köylü ekonomik kaygıyla istemedi. Sonra kuraklık oldu. Kimsenin ‘çalışmıyor, gelin yapın’ diye bir talebi olmadı. Zaten her koşulda o platformu sadece devlet yenileyebilir. Şu anda masrafı çok olur.”

‘KÖYDE SU SIKINTISI DEVAM EDİYOR’

Köyde su sıkıntılarının devam ettiğini belirten Aday, güneş paneli ile elektrik faturasının önüne geçilebileceğine dikkat dikkat çekti. Aday, “Köyümüzde su problemi devam ediyor. Artık sulama kanalını çalıştırmanın imkânı yok, pompa havada kaldı. 400 tonluk havuzun sıvaları döküldü, çatlaklar oluştu. Toprak altından döşenen boru ve vanalardan bir iki tanesi de Hozat-Pertek yolu genişletme çalışması sırasında kullanılamaz hale geldi. O dönem elektrik faturası ciddi bir sorundu ama şimdi bu sorun güneş paneli ile bu giderilebilir.”

Projenin değerlendirilmesine dair bilgi almak için Pertek Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne ise ulaşamadık.