Kürşat Bumin kimdir?

Kürşat Bumin en çok medya eleştirisi yaptığı yazılarıyla tanınıyordu. 1998 yılında Medyakronik isimli kitabını yazdı, 2000 yılında aynı adlı sitenin kurucuları arasında yer aldı.

Abone ol

DUVAR - Gazeteci, yazar Kürşat Bumin hayatını kaybetti. Ailesi, 71 yaşındaki Bumin’in tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiğini açıkladı.

1947 yılında Sivas Yıldızeli'nde doğmuş olan Kürşat Bumin, Ankara Üniversitesi'nin Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nden (DTCF) mezun oldu. 1972 ve 1980 yılları arasında Fransa'da siyaset felsefesine ilişkin çeşitli çalışmalar ve makaleler üretti.

Yazarımız Kürşat Bumin hayatını kaybetti

On yıl boyunca Ege Üniversitesi'nin Felsefe Bölümü'nde ders vermiş olan Kürşat Bumin esas olarak medya eleştirileriyle tanındı. Bilgi Üniversitesi'nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde de ders veren Bumin, 1998 yılında Medyakronik isimli kitabını yazdı. 2000 yılında da Bilgi Üniversitesi'nin desteğiyle Alper Görmüş, Ümit Kıvanç gibi isimlerle birlikte aynı isimli medya eleştiri sitesini kurdu. Derslerinde ve eleştirilerinde en çok üzerinde durduğu konulardan biri TÜSİAD, TOBB, Barolar Birliği gibi üye olmanın zorunlu olduğu kurumların sivil toplum kuruluşu sayılamayacağıydı. Medyakronik sitesi 2002 yılında kapandı . (1)

GEZİ MİZAHINI YAZDI, İŞSİZ KALDI

Kürşat Bumin Medyakronik sitesi kapandıktan sonra medya eleştiri yazılarını Yeni Şafak'ta Alper Görmüş'le birlikte hazırladıkları Kronik Medya sayfasında devam ettirdi. Ayrıca Ali Sirmen ile birlikte SkyTürk kanalında bir televizyon programı sundu. Aynı zamanda Yeni Şafak'ın köşe yazarı olan Kürşat Bumin'in yazılarına Gezi Parkı'nda eylemler devam ettiği sırada yazdığı Gezi'nin mizahı bambaşka başlıklı yazısından sonra son verildi. Kürşat Bumin, köşe yazılarını Diken ve son olarak Gazete Duvar'da devam ettirdi. 2013 yılında "çözüm süreci"nin bir parçası olarak 63 kişilik akil insanlar topluluğuna girdi. 2014 yılında ise Baskın Oran ve Murat Belge gibi isimlerin ardından akil adamlıktan ayrıldı.

Kürşat Bumin'in kitapları:

1981 – Sivil Toplum ve Devlet

1983 – Batı’da Devlet ve Çocuk

1986 – Demokrasi Arayışında Kent

1997 – Okulumuz, Resmi İdeolojimiz ve Politikaya Övgü

1998 – MedyaKronik

2002 – Hukuksuzluğun Günlüğü

2002 – Otoriter Demagoji Farklı Ol, Benim Gibi Ol

(1) Ümit Kıvanç, Medyakronik niçin kapandı, Bianet. 

Kürşat Bumin'in Gazete Duvar'daki yazı arşivi:

Yerinde bir soru: ‘Başkomutan kim?’

Gökhan Kılıç’ı da unutturmayalım…

Tekrar tartışalım: ‘Esas’tan mı ‘Şekil'den mi?

'Çok basit bir konu'

'Faşizmin fotoğrafı' desek yanlış mı olur?

Sayfalarca süren bir “Yargı” resitali!

Söyle çocuğum (….) kime derler?