Kürt dünyasında geçen hafta: Haşdi Kürt kuruluyor

Kerkük ve çevresinde Haşdi Şabi çatısı altında Haşdi Kürt birliklerinin kurulacağı açıklandı.

Abone ol

DUVAR - Kürt dünyasında geçen haftanın öne çıkan haberleri arasında, Haşdi Şabi bünyesinde kurulacağı duyurulan Haşdi Kürt, SİHA'ların PKK hedeflerine yönelik saldırıları, Peşmerge Bakanlığı bünyesine alınan 3 tugay öne çıktı.

İRAN KONTROLÜNDE ‘HAŞDİ KÜRT’ KURULACAK

Erbil merkezli ve KDP'ye yakınlığı ile bilinen Kürdistan 24 TV'nin 9 Ağustos'ta geçtiği habere göre Irak merkezi hükümeti ve IKB arasında tartışmalı bölge olarak kabul edilen Kerkük ve çevresinde İran'ın güdümünde olan ve Irak Ordusu ile aynı yetkilere sahip Haşdi Şabi çatısı altında "Haşdi Kürt" birlikleri kurulacağı duyuruldu. 

IŞİD'e karşı halk seferberliği olarak ortaya çıkan Haşdi Şabi bünyesinde, Şii milislerin yanı sıra Sünniler, Sincar'daki Ezidiler, Musul Ovası'ndaki bazı Hıristiyanlar ve Kerküklü Şii Türkmenler de bulunuyor. 

Haberde ifadelerine yer verilen KDP Germiyan Sorumlusu Ekrem Salih, Haşdi Şabi'nin Kerkük ve Salahaddin'in Tuzhurmatu ilçesinde daha önce birçok defa hakimiyet kurmak istediğini ancak başaramadığını, bu sefer KYB'nin desteği ile ilk adımları atmaya başladığını kaydetti. 

Salih, Haşdi Kürt için Tuzhurmatu'da bir şube açıldığını ve isim kayıt işlemlerine başlandığını belirtti. 

KDP'li Salih'e göre Kerkük'te Peşmerge yerine Haşdi Şabi'nin güçlenmesi ve güç toplaması “ezeli rakipleri” KYB ile yaşadıkları derin krizler ve anlaşmazlıktan kaynaklanıyor. 

KYB: 8 YILDA 147 SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) resmi internet sitesinden 12 Ağustos'ta yayınlanan habere göre Türkiye'nin Irak Kürdistan Bölgesi'nde gerçekleştirdiği SİHA saldırılarında 8 yıl içerisinde 147 sivilin öldüğü, 219 sivilin de yaralandığı öne sürüldü. 

ABD merkezli Community Peacemaker Team’den (CPT) derlenen verilere dayandırılan haberde, SİHA operasyonlarında 2015'ten bu yana 82 bölgenin hedef alındığı, operasyonlarda genellikle sivillerin vurulduğu savunuldu. 

Haberde, Türkiye'nin IKB'nin Duhok ve Erbil vilayetlerinde toplamda 64 askeri üssü olduğu da ileri sürüldü. 

IKB Meclisi Güvenlik Komisyonu Üyesi ve KYB'li Balanbo Muhammed Ali, PUK Media'ya yaptığı açıklamada, "Irak Kürdistan Bölgesi Hükümeti, komşu ülkelerin sınır ihlallerine ilişkin Irak merkezi hükümetine şikayette bulunmaya yanaşmıyor. Kürdistan Bölgesi'nde bir taraf Türkiye ile işbirliği içerisinde ve aynı taraf SİHA ile saldırı düzenlemesine de yardımcı oluyor" dedi. 

Süleymaniye merkezli ve Irak'ın en çok kullanıcıya sahip GSM şirketlerinden "Asia Cell", 11 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Süleymaniye'nin Pêncwîn ilçesinde SİHA saldırısına hedef olan araçtaki 3 kişiden 1'inin şirket çalışanı olduğunu duyurdu. 

Kürt medyasında geniş yer bulan Asia Cell'in açıklamasında, "Hava saldırısında hayatını kaybeden Hasan Ahmed Keşmû, yıllardır şirket adına Musul'da görev yapmaktaydı" denildi. 

Açıklamada ayrıca, saldırıda ölen Keşmû'nun İran'ın Sine kentinde tıp eğitimi alan kızını almak için sınıra yakın Pêncwîn ilçesinde bulunduğu kaydedildi. 

Rudaw'ın 11 Ağustos'ta olaya ilişkin geçtiği haberde ise aracın SİHA ile hedef alındığı, Keşmû'nun yanı sıra Duhoklu 2 sivilin daha yaşamını yitirdiği aktarıldı. 

Öte yandan, Erbil merkezli IKB Anti Terör Birimi ise olaya ilişkin geçtiği yazılı açıklamada, Pêncwîn de vurulan araçta PKK'nın üst düzey bir sorumlusunun bulunduğunu savundu. 

PEŞMERGE BAKANLIĞINDA DEĞİŞİM SÜRÜYOR

IKB yönetiminde hakim güç durumundaki Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Bafl Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı bazı Peşmerge tugayları, ABD ve diğer batılı ülkelerin baskısı sonrası IKB Peşmerge Bakanlığı bünyesine alınmaya başlandı. 

IKB Hükümeti Başbakanı Mesrur Barzani, 10 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, 70. Alay'a bağlı 3 tugayın daha Peşmerge Bakanlığı'na bağlandığını duyurdu. 

Peşmerge Bakanlığı'ndan aynı gün yapılan açıklamada, Barzani'nin talimatları ve güvenlik reformları kapsamında 30, 28 ve 26. tugayların bakanlık bünyesine dahil olduğunu kaydetti. 

Açıklamada, “reformların devam edeceği” belirtildi. 

KERKÜK’TE ERKEK ÖĞRETMENLER KIZ ÖĞRENCİ OKULLARINDAN ALINDI

IKB medyasında 9 Ağustos'ta yer alan haberlere göre Kerkük Vilayet Müdürlüğü, kentte kız öğrencilerin eğitim gördüğü bütün orta ve lise okullarında ders veren erkek öğretmenlerin çekilmesine karar verdi. 

Müdürlüğün açıklamasında, erkek öğretmenlerin kız yerine erkek öğrencilerin okullarına alınacağı belirtildi.

Kerkük'teki KDP Milletvekili Şaxawen Abdullah ise bu kararın şehirdeki karma Kürt okullarını kapsamadığını söyledi. 

İRANLI KÜRT SINIRDA VURULDU

İran ve IKB'nin farklı dağlık bölgelerinde yıllardır kaçakçılık yapan (kolber) İranlı Kürtlere yönelik İran sınır muhafızlarının saldırıları devam ediyor. 

İran'daki İnsan Hakları Gözlem Örgütü Hengaw'un 13 Ağustos'ta geçtiği habere göre Süleymaniye'nin Pêncwîn ilçesinden İran'ın Bane kentine geçmek isteyen Erselan Resûl adındaki kolber ve beraberindekilere ateş açtı. 

Resûl, sınır üzerindeki Hengejalî bölgesinde vurularak öldürüldü. 

Aslen Serdeşt kentinden olduğu belirtilen Resûl'un, 29 yaşında olduğu kaydedildi. 

İranlı kolberler ya da diğer adı ile sınır kaçakçıları genellikle IKB'den İran'a sırtlarında elektronik eşyaları taşıyarak sınırdaki dağları aşıyor. 

İRAN’DA KÜRT KADIN SPORCUYA BİR YIL HAPİS

Süleymaniye merkezli Westga News'un 10 Ağustos'ta geçtiği habere göre İran'ın Loristan vilayetinde ikamet eden ve mayıs ayında sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan kadın sporcu Masume Süleymani'ye 1 yıl hapis cezası verildi. 

Loristan Mahkemesi'nin Kürt sporcuya, “halkı şiddete teşvik ettiği” gerekçesiyle ceza verdiği belirtildi. Süleymani, 2016 yılında da 1 yıl spordan men edilmişti.