Kürt partilerinde bağımsızlık çatlağı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki bağımsızlık tartışması yeni boyut kazandı. Bölge parlamentosu yaklaşık iki yıldır toplanmazken, önde gelen iki parti bağımsızlık referandumu çağrısının parlamentodan yapılmasını talep etti. İktidardaki KDP'yse buna karşı...
DUVAR - 2017 sonuna kadar bağımsızlık referandumu düzenlemeyi planlayan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 'parlamento onayı' konusunda çatlak yaşanıyor. Bölgede iktidardaki Mesut Barzani'nin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) bağımsızlık referandumu için bölge parlamentosundan yetki alınmasına gerek görmezken, diğer iki büyük siyasi parti parlamentoya işaret etti. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Goran (Değişim) Hareketi'nin bugün yayımlanan ortak bildirisinde, bağımsızlığın 'ulusal' bir mesele olduğu ve bu nedenle, nihai sonuca Kürt parlamentosunda ulaştırılması gerektiği görüşü vurgulandı.
Süleymaniye'de düzenlenen toplantı sonrası yayımlanan bildiride, 'bağımsızlığın Kürt halkının doğal hakkı' olduğu belirtilerek referanduma destek verildi. Ancak konunun, Ekim 2015'ten bu yana toplanmayan bölge parlamentosunda ele alınması talebi de şu ifadelerle vurgulandı: "İki taraf [KYB ve Goran] kendi kaderini tayin ve bağımsızlığın Kürt halkının hakkı olduğunda hemfikir. Referandum düzenlemek dahil, tüm tarafların gerekli düzenlemeleri yapması gerekiyor. Bu ulusal bir mesele ve Kürdistan ulusunun daha geniş çaplı çıkarları ışığında, Kürdistan parlamentosunda nihai sonuca ulaştırılmalıdır." Ortak bildiride, şu an resmi olarak IKBY yönetiminde olmayan petrol zengini Kerkük gibi statüsü tartışmalı yerlerde de referandum düzenlenmesine destek beyan edildi.
Kürt Parlamentosu, büyük ölçüde KDP'nin kontrolünde olan güvenlik güçlerinin Goran üyesi olan meclis sözcüsünün Erbil'e dönüşünü engellediği Ekim 2015'ten bu yana toplanmıyor. Bölgede başkanlık ve başbakanlık görevlerini elinde bulunduran KDP, uzun zamandır gündemde olan referandum için meclis yetkisi alınmasına gerek olmadığına inanıyor. (Dış Haberler)