Kürtaj tasarısı Fransa Meclisi’nden geçti 

Fransa'da perşembe günü kabul edilen tasarı kürtaj hakkını garanti altına alacak, ama önce senato ve daha sonra referandumda kabul edilmesi gerekiyor.

Abone ol

DUVAR-  Boyun Eğmeyen Fransa'nın (LFI) sunduğu ‘’hamileliğin gönüllü şekilde sonlandırılmasını’’ güvence altına alan yasa tasarısı, üzerinde yapılan tartışmalar ve değişikliklerden sonra oy çokluğu ile Fransa Meclisi’nde önceki gün kabul edildi. 557 milletvekilinden 337’si evet, 38’i hayır ve 18’i çekimser oy verdi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rönesans Partisi ile beraber yasa tasarısını hazırlayan LFI’den Milletvekili Mathilde Panot, ‘’Meclis dünyaya konuşuyor, ülkemiz dünyaya konuşuyor’’ diyerek, yasa tasarısının geçmesini Polonya, Macaristan ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kadınlara adadı. 

Panot ayrıca, bu tasarının önemiyle ilgili, ‘’Kürtaj hakkına ve doğum kontrol haplarına ulaşım haklarına düşman olan kimseye şans vermek istemiyoruz’’ dedi.  

Yasa tasarısı Meclis'ten evet oyu alsa da önümüzdeki hafta Rönesans Partisi’nin kendi sunacağı tasarının da oylanması konuşuluyor. Bunlardan sonra, tasarının Fransa Senatosu’ndan geçmesi gerekiyor. Senato geçen ay yine böyle bir tasarıyı reddetmişti. 

48 SENEDİR YASAL 

1975’te kabul edilen ''Veil Yasası'' ile koşullara bağlı olarak kürtaj hakkı 48 yıldır Fransa’da yasal olarak uygulanıyor. Düzenlemelerle kapsama alanı genişletilen bu yasadan dolayı, sağ kanattan bu yeni tasarıya eleştiriler geldi. Ulusal Birlik Partisi'nin lideri Marine Le Pen, bu tasarının ‘’tamamen göz boyayıcı’’ olduğunu, çünkü Fransa’da kürtaj hakkına karşı bir tehdit olmadığını söyledi. Le Pen’in temsilcilerinden biri ayrıca oy gününde Meclis'te olmamasının sağlık nedenlerinden olduğunu iletti. 

Sağ görüşlü milletvekillerinden Emanulle Menard, ‘’Artık Fransa’da mümkün olmadığını bildiğiniz kürtaj hakkının kaldırılması gibi bir korku üzerine oynamayı bırakın’’ diyerek tepkisini bildirdi. 

Jean-Luc Mélenchon, kendi bloğunda konu hakkında yazdığı yazıda perşembe gününü ‘’Niş gün, zengin gün’’ olarak nitelendirdi. 

FRANSA HALKININ ÇOĞUNLUĞU KÜRTAJ HAKKINI DESTEKLİYOR 

Ifop’un 16 Temmuz’da yürüttüğü anket çalışmasında, katılanların yüzde 83’ü kürtajın yasal olmasından memnun olduğunu, aynı ankette de yüzde 81’i kürtaj hakkının artık anayasal bir güvencesi olması gerektiğini söylediği vurgulanmıştı. (DIŞ HABERLER)