Kurtulmuş: AP raporu Türkiye’yi rencide etmiştir 

AP'nin 2016 Türkiye raporunun ciddi şekilde rencide edici olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Evet biliyoruz AP’nin kararı siyaseten bağlayıcı değildir ama siyaseten rencide edicidir.

Abone ol

DUVAR - Brüksel’de bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, UHTD’nin düzenlediği toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kurtulmuş, “2016 AP raporu Türkiye bakımından hiçbir şekilde kabul edilemez. Hiçbir şekilde makul olmayan bir rapordur. Bu raporu kabul etmediğimizi kategorik olarak reddettiğimizi bir kere daha kendilerine ifade ettik.” Dedi.

Kurtulmuş konuşmasının başında Srebrenitsa katliamının yıldönümüne de değinerek "Srebrenitsa Katliamı bir büyük insanlık suçudur" dedi. Başbakan Yardımcısı AP raporunun Türkiye’yi rencide ettiğini belirterek, “2016 AP raporu Türkiye bakımından hiçbir şekilde kabul edilemez. Hiçbir şekilde makul olmayan bir rapordur. Bu raporu kabul etmediğimizi kategorik olarak reddettiğimizi bir kere daha kendilerine ifade ettik. Türkiye’nin gösterdiği iyi niyetler karşılığında bu raporun AP’de kabul edilmemesi dostluğun gereği olan bir tavır değil. Evet biliyoruz AP’nin kararı siyaseten bağlayıcı değildir ama siyaseten rencide edicidir. Türkiye’ye karşı bu raporun yayınlanması Türkiye’yi ciddi şekilde rencide etmiştir. Onun için bu raporu yok hükmünde kabul ettiğimizi kendileriyle bir kere daha paylaşmış olduk. İllegal göç meselesinin sanılanın aksine büyüyen bir sorun olduğunun da altını çizdik” dedi.

'AVRUPA SÖZLERİ YERİNE GETİRMEDİ'

Göç sorununun da altını çizen Kurtulmuş şunları söyledi, “Yaklaşık üç buçuk milyon Suriyeli mülteciye ve sahipliği yapıp yaklaşık 22 milyar doları aşkın bir şekilde maddi olarak destekte bulunan bir ülke olarak mülteci sorununa en ciddi şekilde yaklaşan en insani şekilde yaklaşan bir ülkedir. İnsanlık ödevi, bir dostluk bir komşuluk vazifesi olarak görüyorum. Aynı şekilde bu mücadelemizde de Avrupalı dostlarımızın Türkiye’ye yardımcı olması Türkiye’nin bu yükünü hafifletecek en azından bir takım siyasi çabalar içine girmesi de Avrupa’nın geleceği bakımından önemlidir. Maalesef verilen sözlerin büyük oranda yerine getirilmediğini bir kere daha ifade etmek isterim."

Vize serbestisi konusuna da değinen Kurtulmuş, "Görüş ayrılıkları olması görüşmelerin devam etmeyeceği anlamına gelmez. AB vize serbestisinde adım atmaktan kaçınıyor" dedi. Başbakan Yardımcısı sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ile AB arasındaki meseleleri biliyoruz. Ancak Türkiye-AB ilişkileri hiçbir zaman lineer bir çizgide devam etmedi bazen çok iyi oldu bazen çok kötü oldu. Bazen ipler kopma noktasına geldi bazen çok yakın ilişkiler, neredeyse Türkiye AB’nin üyesi olacak noktaya geldi. Türkiye AB ile bu müzakereleri sürdürmekte eşit ortak statüsünden başka hiçbir statüyü kabul etmeyecektir." (DHA)