Kurtulmuş: Münbiç de operasyonun hedefi
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Musul'daki demografik yapıyı değiştirmenin vahim sonuçlar ortaya çıkaracağı uyarısında bulundu. Kurtulmuş, Fırat Kalkanı harekatına ilişkin de, "Münbiç'in temizlenmesi de operasyonun hedeflerindendir" dedi.
DUVAR - Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TSK unsurlarının Başika kampından çekilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Kurtulmuş, "Türkiye ilgili taraflara Musul operasyonunda nasıl yer alacağını aktardı. Türkiye'nin Musul'da B ve C planları da vardır" dedi.
"Musul, Musullularındır" ifadesini kullanı Kurtulmuş, gündeme ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
HALEP: Altını çizdiğimiz konu Halep’te acil ateşkes olmasıdır. İnsanalar en temel ihtiyaç malzemelerinden yoksun vaziyetteler. Bunun sağlanması için Halep’e gidecek olan yardım konvoylarının korunması şarttır. Bölgedeki krizin sona erdirilmesi bakımından kilit şehitlerden birisi Halep’tir. Burada siyasi sonucu elde edene kadar, Halep’teki insani yardım konusuna yoğunlaşmak zorundayız.
MUSUL: Bölgedeki ikinci önemli şehir Musul’dur. Burada ortaya çıkacak sonuç, bölgedeki siyasi sonucu da etkileyecek olan önemli gelişmelerdir. Biz başından itibaren Musul’un DEAŞ’tan kurtarılması için eğitilmesi ve Musul halkı tarafı tarafından yönetilmesinin altını çizdik. Oradaki dengeleri de, mezhebi dengeleri de bozmamak bakımından hassas davranılması gereken bir yer. Türkiye, uluslararası koalisyonun destek vermesini, DEAŞ’a karşı savaşacak unsurların ağırlıklı olarak yerel unsurlar olmasını savunuyor. Biliyorsunuz Başika kampı, o zamanki merkezi hükümetin talebi, Musul valisinin talebiyle Türkiye bir eğitim kampı kuruldu. 4 bine yakın Musul’un yerli unsurlarından, çok sayıda insan eğitildi. Bunlara Ninova adını, Ninova mücahitleri adını veriyorlar. Bunların içerisinden 3 bin kişi peşmergelerle birliktedir. Peşmergeler ağırlıktadır, Irakordusu işin içine katılacaktır. Türkiye’nin eğitim verdiği 3 bin kişi de DEAŞ’a karşı mücadelenin içerisindedir. Bölgede çok ciddi bir oyun oynanıyor. Devam eden savaşların işgallerin vekalet savaşlarının arkasındaki esas niyet, bölgenin etnik bakımdan daha çok bölünüp parçalanmasıdır. Musul Musullularındır.
DEMOGRAFİ: Musul’daki demografik dengeleri değiştirmek, vahim sorunları ortaya çıkarır. Şii milis, Sünni milis gibi laflar kullanıyoruz ya bunların hepsini bir kenara atmak lazım. Bölgedeki mesele bir siyasi alt üst oluş meselesidir. Ve buradan bütün bölge halkları olarak siyasi çözümler bularak sonuçlar elde edeceğiz. Terör örgütlerinden Musul’u kurtarırken, ne buraya başka bir milis gücü yerleştirmek ne de PYD YPG gibi bir terör örgütünü Musul’a yerleştirmek sorunun çözümüne katkıda bulunmaz. Musul DEAŞ’tan temizlendikten sonra da söz sahibi olabilecekleri bir düzeni kurmaktan geçiyor.
B VE C PLANI: Kimse karışıklığı fırsat vererek, mezhebi ve etnik siyaset geliştirmek için fırsat kollamasın. Musul meselesi dikkatle takip ettiğimiz bir harekattır. Türkiye bu hareketin içinde nasıl yer alacağını ilgili taraflara anlatmıştır. Türkiye’nin Musul konusunda B ve C planları da vardır. Bu anlamda bizi Musul konusunda ilgilendiren somut meselelerden birisi de Başika’daki varlığımızdır. Bir miktar askerimiz orada bulunuyor. Bu askerimizin varlığından Türkiye asla vazgeçecek değildir. Oradaki insanlarımızı eğitmeye donatmaya, oradaki durum iyileşir belki Türkiye durumu gözden geçirir. Başika’da bulunan TSK mensuplarının ciddi şekilde güvenliklerinin korunması da Türkiye’nin operasyona ilişkin önemli hassasiyetlerden birisidir. Ayrıca Musul, Irak ve Suriye’deki gelişmeler Türkiye’yi yakinen olarak ilgilendirir. Buradaki gelişmeler Türkiye’yi yakından ilgilendirir.
BAŞBAKAN-BAHÇELİ GÖRÜŞMESİ: Saat 13:30’da başbakanımız ve MHP lideri Bahçeli görüşme yapacaklar. Bu diyaloğun artırılması bakımından önemlidir. Bütün partilerin, özellikle FETÖ’ye karşı verilen millimücadeleden sonra ortak zeminlerde buluşması, görüşlerini aktarmasına çok büyük önem veriyoruz. Sayın Bahçeli ile Sayın başbakanımız, bu toplantıda anayasa değişikliğiyle ilgili çalışmaları gözden geçirecekler. FETÖ ile mücadelede gelinen nokta, Fırat Kalkanı ve Musul operasyonunu müzakere edeceklerdir. Tahmin ediyoruz ki bu görüşmede, daha evvel dile getirmiş olduğu başkanlık sistemiyle ilgili görüşlerini paylaşacaktır. Bizim de görüşlerimiz son derece açık. Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesinin daha doğru olacağını, mevcut durumun ikili bir yapıyı ortaya çıkardığı, daha etkin yönetimin ortaya konabilmesi için, atılması önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. İnanıyoruz ki bir mesafe alınır.
FIRAT KALKANI: Münbiç'in temizlenmesi de operasyonun hedeflerindendir.
KAMUDA PERSONEL ALIMI: Kamuya personel alımı bakımından, kamuda ciddi arındırma süreci içerisindeyiz. Çalışmalar devam ediyor. Diğer taraftan ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Çalışma bakanlığı, 60 bin kamu personelinin alınacağını açıkladı. Bir kısmı sözleşmeli, bir kısmı kadrolu olabilir. Ama sonuç itibariyle kamuda asla personel açığı olmayacak, açıklar da süratle giderilecektir.