Kurtulmuş: Operasyon sonuna kadar götürülecek

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Fırat'ın doğusuna yönelik askeri harekat için "O bölgenin terör örgütlerinden temizlenebilmesi için bu operasyon sonuna kadar götürülecektir. İlgili taraflara bunlar çok detaylı bir şekilde anlatılmıştır" dedi. Kurtulmuş, IŞİD hakkında ise "Emperyalist güçler, bunu (DEAŞ'ı) yaptılar. Aksi mümkün değil. Çünkü DEAŞ'ın bir zaman, dünyanın 120 küsür ülkesinden gelen 80 bin militanı vardı. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen 80 bin kişiyi bir izci kampına bile toplamak için çok büyük bir organizasyon gerekir" yorumunda bulundu.

Abone ol

DUVAR - AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, TSK'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü askeri harekat öncesi ABD'ye, 'Buyurun, bu operasyonu beraber yapalım. PYD/PKK'yı bu bölgeden tamamıyla temizleyelim, DEAŞ'ı tamamıyla bu bölgeden temizleyelim' teklifleri yapıldığını ancak Türkiye'nin son ana kadar oyalandığını söyledi.

Kurtulmuş, CNN Türk'te yayınlanan Hafta Sonu programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

Kurtulmuş, 'Barış Pınarı' adı verilen harekat için askeri planlar açısından yürütülen hazırlığın yanında, diplomasi, istihbarat ve kamu diplomasisi alanında da hazırlık yapıldığını anlattı. "Türkiye, bölgeden iyi istihbarat alabiliyor mu?" sorusu üzerine Kurtulmuş şu yanıtı verdi: "Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeler dünün gelişmeleri değil. Aşağı yukarı 2011 yılının temmuz ayında rejim halkın üzerine helikopterlerden ateş açmaya başladı. O zamandan itibaren önce iç savaş, arkasından vekalet savaşları şeklinde gelişen, maalesef burada 8 yılı aşkın bir süredir devam eden muazzam bir çatışma ortamı var. Suriye'nin kuzeyi, neredeyse köy köy, kasaba kasaba terör örgütlerinin cenneti haleni dönüştürüldü. Dolayısıyla Türkiye'nin burada kendisini korumak, o bölgeden Türkiye'ye karşı gelecek olan tehditlere karşı uyanık olmak bakımından sahada çok ciddi istihbarat çalışmaları var. Bu anlamda da istihbarat birimlerimizin yeterince doğru bilgi aldıklarını ve buna göre de özellikle harekat sırasında da ondan önceki dönemde de ilgili birimlerimize bu bilgileri sunduklarını biliyorum."

Kurtulmuş, "Operasyon yaklaşık ne kadar devam edebilir?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Bunu bugünden söylemek, bir zaman vermek doğru da değil ama her askeri operasyonun yapılan ya da yapılacak olan harekatın bir amacı olur. Bizim Barış Pınarı operasyonumuzun amaçları bellidir. 4 tane temel amacı var. Birincisi, o Suriye'nin kuzeyinde terör örgütleri konfederasyonu haline getirilen, Suriye'nin kuzeyinden Türkiye'ye karşı gelecek olan tehditleri bütünüyle bertaraf etmek. İkincisi, orada bir terör koridoru oluşturarak, bunu sonradan bir terör devletine çevirmek isteyen iradeyi yok etmek, o koridoru bir barış koridoru, bir esenlik koridoru haline getirmek . Üçüncüsü, Suriye'de bütün bu gelişmelerle birlikte aynen Irak'ta olduğu gibi bir şekilde haritaları değiştirerek, Orta Doğu'nun siyasi haritalarını değiştirmek isteyen amaçları bertaraf etmek yani Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak. Dördüncüsü de o bölgede bir güvenli bölge oluşturarak o bölge halkı olan Türkiye'de bulunan Suriyeli kardeşlerimizin o bölgeye gitmesini temin etmek. Dolayısıyla bizim hedeflerimiz açık. 4 tane temel hedefimiz var. Bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için, o bölgenin terör örgütlerinden temizlenebilmesi için bu operasyon sonuna kadar götürülecektir. İlgili taraflara bunlar çok detaylı bir şekilde anlatılmıştır."

'ABD, TÜRKİYE'Yİ KAYBETMEYİ GÖZE ALAMAZ'

Kurtulmuş, ABD ile ilişkiler ne kadar gerilirse gerilsin ABD'nin Türkiye ile ipleri koparmayı göze alamayacağını ifade ederek, "Bir tarafta 82 milyonluk, NATO'da uzun yıllardır ittifakımızın olduğu bir ülke olarak Türkiye, demokrasisi, güçlü ekonomisiyle bölgenin en önemli istikrarı olan Türkiye, diğer taraftan da birkaç bin kişi, hadi deyin ki birkaç on bin kişiden müteşekkil bir terör grubu. Yani Amerika'nın milli menfaatleri orada onları silahlandırır ama son tahlilde Türkiye'yi tamamıyla kaybetmeyi göze alamaz. Zaten Amerika'dan da bu çelişkili açıklamaların gelmesinin sebebi budur. Sonuçta Fırat'ın batısında nasıl Ruslar gördüyse Fırat'ın doğusunda da Amerikalılar da şunu gördüler ki Türkiye burada söylediklerinden vazgeçmeyecek" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Kurtulmuş, "Trump'ın çelişkili görülen açıklamalarını aslında başkaları, kendi içinde bir tutarsızlık gibi değerlendiriyor. Aslında Trump'ın açıklamalarına yansıyan bu farklılıklar Amerikan devletleri içerisindeki farklı kanatların özellikle Orta Doğu politikası hakkındaki kavga, gürültünün ve çatışmanın da bir yansımasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, Arnavutluk maçında Milli Takım oyuncularının asker selamı vermesi için de "Futbolcu kardeşlerimizin gözlerinden öpüyorum, ellerine, yüreklerine sağlık. Türkiye'deki milli hassasiyeti ortaya koydular. Cephede bir şekilde bu operasyonu en sıcak noktada sürdüren askerlerimize kim ne destek verebiliyorsa o desteği vermeye gayret ediyor" yorumunda bulundu.

(İSTANBUL-AA)