Kuyumcuya 20 ton teminat altın zorunluluğu hazırlığı

Ticaret Bakanlığı, kuyumculara, kamu bankalarında açılacak hesapta 500 gram altın bulundurma zorunluğu getiren bir taslak hazırladı. Taslak hayata geçerse yaklaşık 40 bin kuyumcudan 20 ton altın toplanmış olacak. Kuyumcular ise taslağa tepkili.

Abone ol

DUVAR - Ticaret Bakanlığı, Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı hazırlayarak, görüşe sundu. Taslağa göre sadece yetki belgesi bulunanlar kuyumculuk yapabilecek. Ayrıca en az lise mezunu olmak, 5 yıldan fazla mahkumiyeti bulunmamak, konkordato talebinde bulunmamış olmak, kamu bankaları veya kamu sermayeli katılım bankalarında açılan hesaba 500 gram altın teminatı yatırılması gibi şartlar getirilmesi öngörülüyor.

TEMİNATA DOKUNAMAYACAK

Günümüz fiyatlarıyla 210 bin liraya denk gelen 500 gram altın teminatı, mevduat hesaplarında ya da katılım fonu hesabında bloke olarak izlenebilecek. Kuyumcu, teminat hesabına yatıracağı altına sektörde kaldığı süre boyunca dokunamayacak, işletemeyecek, kullanamayacak, sadece faizini alabilecek. 
Taslak hayata geçerse yaklaşık 40 bin kuyumcudan 20 ton altın toplanmış olacak. 

AYGÜN: ESNAFI ÜZERİNE ÇÖKMEYE BAŞLADILAR

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ kuyumcu esnafını dolaşıp hükümetin hazırladığı yönetmelik taslağı ile ilgili görüşlerini dinledi. Aygün, bakanlığın gündeme getirdiği söz konusu uygulamaya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “İktidar kaynak arayışı için Osmanlı’daki salma vergisi gibi halkın, esnafın üzerine çökmeye başladı. Kuyumculara kamu sermayeli bankalarda yarım kilo altını (209 bin 500 lira) teminat olarak yatırma zorunluğu getiriyor. Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden kuyumcuların yetki belgesi iptal edildikten sonra bu yatırılan teminatın da Hazine’ye gelir kaydedilmesi öngörülüyor. 

Kuyumcuların hepsinin kazancı aynı değil ki tüm kuyumculara aynı zorunluluğu getiriyorsun. Esnafı gezerken kuyumcular bu taslaktan veryansın etti.

ODA 200 GRAM ALTININ NAKİTE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLDİĞİ MODELDEN YANA

Taslak, kuyumcu meslek odalarının görüşleri alınmadan hazırlanmış. Kuyumcu dükkanı için en az 20 metrekare kuralı getiriliyor. Hali hazırda kuyumcuların hepsi lise mezunu değil. Usta-çırak ilişkisi içinde yetişmiş kuyumcuların birikimi yok sayılıyor. Ayrıca 500 gram altın teminatı çok yüksek bulunmaktadır. Örneğin İstanbul Kuyumcular Odası, 500 değil 200 gram altının nakite dönüştürülebildiği yazılı teminat gibi bir modelden yanadır. Bunun da vergi, resim, harç ve yükümlülüklerinin ilgililer tarafından karşılanmasını istiyorlar.

TÜM MÜŞTERİLERİN KİMLİK TESPİTİNİN YAPILMASI İSTENİYOR

İktidarın hazırladığı yönetmelikte kuyum ticareti yapan kişilerin döviz alım ve satımına aracılık etmesi yasaklanmaktadır. Ancak kuyumcular odaları, mesleki ve ticari faaliyet sınırları içinde alım satıma konu olan ürün bedellerinin tamamen ve/veya kısmen tüketici tarafından döviz olarak ödemesi dışında döviz alım satımının yasaklanmasından yanadır. Yine yönetmelikte tüm kuyumculardan müşterinin kimlik tespitinin yapılmasının istenmesi de meslek odalarınca kabul edilmemektedir. Kara paranın aklanması ve terörün finansmanına konu olacak boyutta iş hacmine sahip olmayan esnafın tedirgin olduğu belirtilmektedir. Özetle bu yönetmelik esnafımızı tedirgin etmiş, günlerdir uykusuz kalmasına yol açmıştır. Meslek odalarını yok sayan bu yönetmelik gözden geçirilmelidir!" (EKONOMİ SERVİSİ/ANKA)