Kuzey İrlanda, istifa sonrası sandık başına gidiyor

Kuzey İrlanda, Sinn Féin'den Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness'in istifası sonrası tekrar seçime gidiyor. McGuinness, istifa gerekçesi olarak 'sağlık sorunları' dese de gerçek nedenin iktidardaki DUP ile yaşanan tartışmalar olduğu düşünülüyor.

Abone ol

DUVAR - Birleşik Krallığa bağlı Kuzey İrlanda, hükümeti seçmek üzere 2 Mart'ta sandık başına gidiyor. Ülkede geçtiğimiz ay yapılan seçimlerin ardından yapılan erken seçim kararı, Martin McGuinness'in Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümeti Başbakan Yardımcılığı ve Sinn Féin liderliğinden istifa etmesi sonrasında alındı.

İKİLİ HÜKÜMET

Kuzey İrlanda'da geçtiğimiz Mayıs ayında yaklaşık yüzde 30 oy alarak birinci parti olan, İngiltere yanlısı Demokratik Birlikçi Parti (DUP) olmasına karşın ülkedeki yerel hükümetin kurulmasında bazı istisnalar mevcut. Bağımsızlık yanlısı İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu (IRA) ile İngiltere arasında yaşanan çatışmalar sonrasında 1990'ların sonunda 'Güzel Cuma Anlaşması' imzalandı. Silahsız 26 protestocunun 1972 yılında İngiliz askerlerce öldürüldüğü 'Kanlı Pazar' olayına ismen atıf yapılan anlaşma maddelerinde 'çift yönetim' şartı bulunuyor. Bu şarta göre hükümette Bağımsızlıkçı Cumhuriyetçiler ve Birlikçiler bir arada bulunma durumunda.

Sinn Feinn'e ilk kez IRA geçmişi olmayan lider

ARTAN GERİLİM SONRASI İSTİFA

Geçtiğimiz ay 'sağlık sorunları nedeniyle partiyi daha genç isimlere devretmek istediğini' söyleyen IRA'nın eski liderlerinden Martin McGuinness'in istifası ülkede tartışmalara neden oldu. DUP'li Başbakan Arlen Foster hakkındaki kamu harcamalarındaki usulsüzlük tartışmasının büyümesi ve iki parti arasındaki artan gerilim istifanın gerçek nedeni olarak görülüyor.

McGuinness'in istifasının ardından göreve gelen Michelle O'Neill, partisini seçimlerde temsil edecek. Seçimde daha önce olduğu gibi yarışın DUP ile Sinn Féin arasında olması bekleniyor. Geçtiğimiz seçimlerde DUP, yüzde 29.2 oy ile birinci olmuş ancak Sinn Féin de yüzde 24 oy ile ikinci olmuştu. (DIŞ HABERLER)