Kuzey Kıbrıs ve BM arasında 'ara bölgede yol yapımı' gerginliği

Kuzey Kıbrıs'ın BM gözetimindeki Pyla/Pile'ye bağlanan tek taraflı yol yapma girişimi, BM barış gücü görevlileri tarafından engellendi. UNFICYP Sözcüsü, üç barış gücü askerinin yaralandığını açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Kuzey Kıbrıs, kendi kontrolü altındaki Arsos/Yiğitler köyünü Birleşmiş Milletler (BM) gözetimindeki Pyla/Pile'ye bağlayan bir yol yapmak için tek taraflı bir karar aldı. Kıbrıs Türk tarafının yetkilileri, ara bölgede yol yapım faaliyetlerini bugün itibari ile başlatma girişiminde bulundu. Fakat söz konusu girişim, BM görevlilerince engellendi. Engelleme esnasında Kıbrıs Türk tarafı ile BM yetkilileri arasında gerginlik yaşandı. 

Kıbrıs'ın iki toplumlu son köylerinden olan Pyla/Pile'nin kuzey kesimlerinde yaşanan bu yeni gelişmelerin sonrasında Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) ve BM'den peş peşe açıklamalar geldi. Kıbrıs Türk tarafı ise yol yapımının süreceğini açıkladı.

Pyla/Pile yakınlarındaki ara bölgede saldırıya uğrayan üç UNFICYP barış gücü askeri hastaneye kaldırıldı. UNFICYP Sözcüsü Alim Sıddık, Kıbrıs Haber Ajansı'na (KHA) yaptığı açıklamada, ikisi ağır olmak üzere üç barış gücü askerinin yaralandığını söyledi. Bir barış gücü askeri başından yaralandı. Yaralılar tedavi altına alındı.

BM'DEN AÇIKLAMA: KABUL EDİLEMEZ

BM'den 18 Ağustos Cuma sabahı yapılan açıklamaya göre, BM, Pyla/Pile yakınlarında izinsiz yol yapım çalışmalarını engelleyen barış gücü askerlerine yapılan saldırıyı kınadı. Açıklamaya göre cuma sabahı Pyla/Pile köyü yakınlarındaki ara bölgede BM barış gücü askerleri ve Kıbrıslı Türk personel arasında, BM güçlerinin bölgede izinsiz yol yapım çalışmalarını engellemesi nedeniyle gerginlik yaşandı. 

Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (UNFICYP), 'Kıbrıs Türk tarafının personeli tarafından BM barış güçlerine yönelik saldırıları ve BM araçlarına verilen zararı' kınayarak bu durumu 'kabul edilemez' ve 'uluslararası hukuk kapsamında ciddi bir suç' olarak nitelendirdi. UNFICYP, Kıbrıs Türk tarafına 'misyonun BM ara bölgesi içindeki yetkilerine saygı göstermesi, gerilimi daha da tırmandıracak her türlü eylemden kaçınması ve tüm personel ve makinelerini derhal BM ara bölgesinden çekmesi' çağrısında bulundu. 

GÜNEY KIBRIS: ORGANİZE OLAYLARI KINIYORUZ

Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis de Türk tarafının neden olduğu 'organize olayları' kınayarak barış gücü askerlerine saldırıyı 'kabul edilemez' olarak niteledi. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de X (eski adıyla) Twitter üzerinden saldırıları kınayarak UNFICYP'nin yetkilerine saygı gösterilmesi çağrısında bulundu. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da konu hakkında bir açıklamada bulunarak Kıbrıs'ın ara bölgesindeki tek taraflı girişimleri kınadı. 

Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Türk tarafının Arsos/Yiğitler-Pyla/Pile yolu adımını ara bölgenin statüsünün Türk tarafının lehine değiştirilmesi girişimi olarak değerlendiriyor. Bu nedenle Lefkoşa AB, BM ve birçok yabancı başkent nezdinde konu hakkında girişimler başlattı. 

KUZEY KIBRIS DIŞİŞLERİ BAKANI: TAMAMEN İNSANİ BİR MESELE

KKTC Dışişleri Bakanlığı yol projesi hakkında 17 Ağustos Perşembe günü ayrıntılı bir açıklamayı kamuoyu ile paylaşmıştı. Açıklamada, 'Pile köyünde yaşayan Kıbrıslı Türklerin KKTC topraklarına erişimini sağlamak amacıyla tamamen insani nedenlerle bir yol projesinin hazırlandığı' bilgisine yer verildi. Söz konusu açıklamada proje ile ilgili bilgiler ve Rum tarafı ile BM'nin konu hakkındaki olumsuz duruşu da yer aldı. 

Bu arada bugün Bayrak Radyo Yayın Kurumu'na konuşan Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu yol projesinin 'son derece insani bir proje' olduğunu ve hiçbir art niyet taşımadığını belirtti. BM Güvenlik Konseyi'ni önceki anlaşmaları göz ardı ederek gerilimi artırmaya çalışmakla suçlayan Ertuğruloğlu, BM'nin muhalefetine rağmen yol projesinin devam edeceği sözünü verdi. 

Gazete Duvar'a bugün öğlen saatlerinde ulaşan son bilgilere göre, Pyla/Pile'nin kuzeyinde BM ile Kıbrıs Türk tarafı arasındaki gerilim devam ediyor. Son bilgilere göre, son durum cuma günü sabahına göre daha sakin. Kıbrıs Haber Ajansı'na konuşan BM kaynakları ise Türk tarafının projeden vazgeçmesine dek bölgede gerekli önlemlerin alınacağı bilgisini paylaştı.