Kuzey Kıbrıs'ta genel grev 2'nci gününde: 'Yeter artık talimatlarınız'

Kuzey Kıbrıs'ta hayat pahalılığı ve toplu iş sözleşmesi tartışmalarıyla alevlenen grev, ikinci gününde. Sendikaların eylemleri meclis önünde yoğunlaşırken, eylemde gergin anlar yaşandı.

Abone ol

LEFKOŞA - Kuzey Kıbrıs'ta hayat pahalılığı hesaplama yönteminin değiştirilmesi ve toplu iş sözleşmesi düzenlemelerinde yapılması planlanan değişikliklere karşı çıkan sendikaların başlattığı genel grev ve protesto eylemleri bugün de devam etti. 26 Aralık Perşembe günü örgütlü işyerlerinde başlayan grev, bugün Cumhuriyet Meclisi önünde yoğunlaşırken, eylemciler ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Dünkü göstericiler Cumhuriyet Meclisi binasının kapısını devirirken güvenlik güçleri başkent Lefkoşa'da geniş güvenlik önlemleri aldı. Yoğun güvenlik önlemleri bugün de sürüyor. Lefkoşa'nın sokaklarında grev ve protesto sesleri yükselirken mecliste de uzlaşı arayışları sürüyor. Ancak şu ana dek hükümetin verdiği mesajlar sendikacıları tatmin etmiş değil. 

SENDİKALAR, GREV KARARLILIĞINI YİNELEDİ

Hayat pahalılığı hesaplamasının değiştirilmesine ve toplu iş sözleşmesi düzeninin değişmesine yönelik yasa tasarılarına karşı çıkan 30'dan fazla sendika, dün başlattıkları genel grevini bugün de sürdürüyor. 

Sendikalar adına önceki saatlerde açıklama yapan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, hükümetin söz konusu yasa değişiklikleriyle çalışanların alım gücünü düşürmeyi, asgari ücretlileri işverenlerin inisiyatifine bırakmayı ve toplu sözleşme haklarını gasp etmeyi hedeflediğini savundu. 

Maviş, mücadelelerinin bu yasa tasarıları geri çekilene kadar devam edeceğini vurgulayarak, grevlerin yasaklanması durumunda bu yasağa uymayacaklarını belirtti. Ayrıca, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası'ndaki değişikliklerin yasa gücünde kararname ile yapılmasını eleştiren Maviş, bu girişimi Anayasa Mahkemesi'ne taşıdıklarını açıkladı ve tüm emekçileri greve destek vermeye çağırdı.

MECLİS ÖNÜNDE EYLEM ÇAĞRISI YAPILMIŞTI

Sendikalar, tartışmalı yasa tasarılarının bugün Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi'nde yeniden görüşülecek olması nedeniyle genel grevi Meclis önüne taşıma kararı almışlardı. Dün akşam saatlerinde yapılan duyurularla üyeler, bugün sabah saatlerinde Meclis önünde toplanmaya davet edildi.  Bu çağrılara uyarak bugün Meclis önünde bir araya gelen sendika üyeleri, sloganlar atarak ve pankartlar taşıyarak tepkilerini dile getirdi.

MECLİS ÖNÜNDE GERGİN ANLAR, SENDİKALARDAN ORTAK MESAJ

Bugünkü eylem sırasında, eylemcilerin kullandığı bir kamyonun eylem alanına sokulması sırasında polis ile eylemciler arasında kısa süreli bir arbede yaşandığı bildirildi. Ancak, bu gerginliğin kısa sürede kontrol altına alındığı ve eylemlerin planlandığı şekilde devam ettiği aktarıldı.

Meclis önünde bir araya gelen 30'dan fazla sendika, yaptıkları ortak açıklamada hükümete sert tepki gösterdi. Sendikalar, hükümetin halkın taleplerini görmezden geldiğini ve yasa tasarılarının 'talimatla' hazırlandığını ifade etti. 

Bugünkü eylemde konuşan KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, hükümetin mesajlarını anlamadığını belirterek, "Buradayız ve yapmak istediklerinize izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Eylem, konuşmasında, yasa tasarılarının 'talimatla' hazırlandığını öne sürerek, “Bugün yine komite toplantısına çağrıldık. Yeter artık talimatlarınız, düşün artık bu halkın yakasından” diye konuştu. Sendikalar, hak kayıplarına yol açacağını savundukları değişiklik tasarılarının geri çekilmesi taleplerini yineledi.

SENDİKALAR MECLİS KOMİTESİNE ÇAĞRILDI, BAŞBAKAN KATILMADI

Kıbrıs Türk basınına yansıyan son bilgilere göre grev ve eylemlerin devam ettiği saatlerde, sendika başkanları Meclis'te düzenlenen bir toplantıya çağrıldı. Ancak, toplantıya Başbakan Ünal Üstel'in katılmaması sendika temsilcilerinin tepkisine yol açtı. 

Toplantıya Meclis Başkanı Ziya Öztürkler, Maliye Bakanı Özdemir Berova ve bazı milletvekilleri katılırken, sendika başkanları Başbakan'ın yokluğuna rağmen önerilerini sunduklarını ve 15 dakika içinde yanıt beklediklerini ifade etti.

BAŞBAKAN'DAN 'HAYAT PAHALILIĞI KALKMAYACAK' AÇIKLAMASI

Dün akşam saatlerinde yaşanan son gelişmelerle ilgili bir açıklama yapan Başbakan Ünal Üstel, hayat pahalılığı uygulamasının ortadan kaldırılmasının söz konusu olmadığını bildirdi. 

Üstel, hükümetin son üç yılda kamu maaşlarına yaptığı artışların enflasyonun üzerinde olduğunu ve bu artışlarla kamu maaşları ve asgari ücretin döviz bazında tarihin en yüksek seviyelerine ulaştığını savundu. 

Hükümetin amacının, çalışanların alım gücünü gerçekten artıracak, enflasyon üzerindeki baskıyı azaltacak ve gelir grupları arasındaki adaletsizliği giderecek bir düzenleme yapmak olduğunu belirten Üstel, hayat pahalılığı uygulamasının yılda iki kez olacak şekilde devam edeceğini ve maaş artışlarının yıllık hayat pahalılığının altında kalmayacağını vurguladı.

ANA MUHALEFET, GREVE DESTEK VERDİ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayla sendikaların direnişini selamladı. 

Erhürman, hükümeti ekonomik ve mali sorunları çözmek yerine, grev hakkını kısıtlamaya, toplu iş sözleşmesi hakkını zayıflatmaya ve hayat pahalılığı ile oynamaya çalışmakla eleştirdi. Erhürman ayrıca, ülkedeki ekonomik sorunlara ve gençlerin göç etme eğilimine dikkat çekerek, sendikaların eylemini desteklediklerini belirtti. 

CTP Milletvekili Erkut Şahali de Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi'nin yeniden toplanmasına tepki göstererek, hükümetin inatlaştığını savundu.