Kuzey Kıbrıs'ta genel grev: 'Toplumsal yok oluş ve yoksullaşmaya hayır'

Kuzey Kıbrıs'ta kamu ve özel sektörde örgütlü sendikaların çağrısıyla, zamlar ve hayat pahalılığına karşı genel grev ve protesto düzenlendi.

Abone ol

DUVAR - Kuzey Kıbrıs'ta sendikalar ve sivil toplum örgütleri “Toplumsal yok oluş ve yoksullaşmaya hayır” sloganıyla, zamlar ve hayat pahalılığına karşı eylem düzenledi. Kamuda ve özel sektörde örgütlü sendikaların çağrısıyla dün düzenlenen grev ve protestolara, siyasi partiler de destek verdi. 

Greve KTAMS, KAMU-SEN, KTÖS, KTOEÖS, HÜR-İŞ’e bağlı sendikalar, TÜRK-SEN’e bağlı sendikalar, DEV-İŞ’e bağlı sendikalar, HAKSEN, Güç-Sen, Koop-Sen, Vergi-Sen, BES, Memur-Sen, Ada-Sen, Basın-Sen, Tıp-İş, Çağ-Sen, Hemşireler ve Ebeler Sendikası ve Mec-Sen katıldı. Öte yandan, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP),  Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Bağımsızlık Yolu, Sol Hareket,  BKP, KSP ve YKP başkan ve yetkilileri de protestolarda yer aldı. 

Sendika binaları önünde toplanan protestocular, pankartları ve “Hükümet istifa”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla başbakanlık önüne yürüdü. 

Birgün’e konuşan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın politikalarının Kıbrıs Türk toplumunu yok oluşa sürüklediğini ifade ederek, “Bugünkü ana gündem toplumsal yok oluşa karşı bir duruştu. Mitinge çok yoğun ilgi vardı. Yoksulluğun, işsizliğin temel nedeni Türkiye’nin 1974'ten beri devam eden işgal politikalarıdır. Türkiye kötü yönetiliyor. Erdoğan tüm kamu varlıklarını yabancılara peşkeş çekti. Türk lirası eriyor. Şu anda biz tamamen bir siyasi rehine olarak tutuluyoruz. Doğu Akdeniz’deki gaz meselesinden AB ilişkilerine kadar masa üzerinde duran siyasi rehineyiz. Bunu hak etmedik. Toplum olarak bizim önce Türkiye ile masaya oturup hesaplaşmamız gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti bizim hava sahamızı kullanarak milyarlarca lira para kazanıyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti garantör ülke olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğünü ve anayasal nizamını korumak için 1974'te askeri müdahalede bulundu. Ancak burasının demokratik yapısını, insan yapısını değiştirdiler. 1974'ten 2021'e kadar 20 tane okul yapılırken, 82 tane cami yapıldı” dedi. (HABER MERKEZİ)