Kuzey Kıbrıs'ta seçim yorumları: 'Uyarı mesajı verildi'

Kuzey Kıbrıs'ta seçimleri yorumlayan uzmanlar, sonuçların Ankara’nın desteklediği milliyetçi ve muhafazakar adaylar açısından bir 'uyarı mesajı' olduğu görüşünü dile getirdi.

Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın kuzeyinde pazar günü gerçekleştirilen seçimlerde geçtiğimiz dönemde Ankara’nın desteği ile kurulan üçlü hükümetin adayları aradıklarını bulamadı. Ulusal Birlik Partisi (UBP)-Demokrat Parti(DP)-Yeniden Doğuş Partisi (YDP) üçlü koalisyon hükümeti, yerel seçimlerde Kuzey Kıbrıs’ın üç büyük kentinde yenilgi yaşadı.

Başkent Lefkoşa ile Kıbrıs’ın büyük kentlerinden olan Mağusa ve Girne’de, belediye başkanlıklarına Kıbrıs Türk solunun desteklediği adaylar seçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kıbrıs Türk sağının temsilcilerinin geçtiğimiz dönemde büyük umutlarla kamuoyuna Kıbrıs Türk idaresi altında yeniden yerleşime açılacağını duyurduğu kapalı şehir Maraş’ın bulunduğu Mağusa ilçesinde, belediye başkanlığı seçimlerini ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) adayı kazandı. Yeni belediye başkanı, Ankara ile Kuzey Kıbrıs yönetiminin aksine 'federal' çözüm vizyonunda ısrarcı. Başkent Lefkoşa ile Girne’de de federal vizyonu ve Rumlarla yeni bir ortaklığı savunan adaylar seçimlerden galip çıktılar.

UBP'DE 'REFORM' ÇAĞRILARI

Son gelişmelerin gölgesinde Başbakan Ünal Üstel, hükümet olarak kazanan bütün belediye başkanlarını 'kucaklayacaklarını' ve halka daha iyi hizmet edebilmeleri için gerekli katkıyı sağlayacaklarını açıkladı. Başbakanın temkinli açıklamasına rağmen seçim sonuçları iktidar cephesinde tepkilere neden oldu. Üç büyük ilçenin kaybedilmesi sonrasında, UBP içerisinde reform çağrıları yükselmeye başladı.

Konu ile ilgili olarak, UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, “Partimiz amblemi altında yarışan 6 belediyede başarılı olduk. Bir ittifak adayı ile Tatlısu Belediyesi’nde de başarılı olduk. Bir de desteklediğimiz bağımsız adayımız ile başarılı olduk. Yüzde 41’lik bir oyumuz var. Bu da bizim birinci parti olduğumuzu gösteriyor” dedi. Hasipoğlu, önümüzdeki günlerde parti tüzüğünde değişiklikler yapmayı planladıklarını ifade ederek, “Mecliste görüşülüp oylanacak olan bütçeden sonra parti içinde de ciddi bir reform sürecine gireceğiz” diye konuştu.

HÜKÜMETİN KÜÇÜK ORTAKLARI 'SIKINTILI'

Hükümetin küçük ortağı, DP lideri, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise seçim sonuçları ile ilgili olarak, “Halkın takdiri sonunda seçim sonuçları belirlendi. Sonuçları DP olarak değerlendireceğiz ve detaylı açıklamayı ona göre yapacağız” mesajını verdi.

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise seçim sonuçları ile ilgili daha berrak ve karamsar bir tablo çizdi. Arıklı, seçim sonuçları ile ilgili ilk değerlendirmesinde, “Bu sonuçlar ittifak açısından kötü olmadığı gibi, büyük bir başarıdan da bahsedilemez. Özellikle Mağusa ve Girne'nin kaybı, ittifak açısından oldukça üzüntü vericidir" dedi. 

UZMANLARDAN 'UYARI MESAJI' YORUMU

Kıbrıslı Türk uzmanlar yerel seçim sonuçlarının Ankara’nın adanın kuzeyinde destekliği milliyetçi ve muhafazakar adaylar açısından bir 'uyarı mesajı' olduğu konusunda hemfikir. Bazı köşe yazarları, bu görüşü bir adım daha ileriye taşıyarak seçim sonuçlarını Ankara’nın Kıbrıs’taki 'temsilcilerinin' Kıbrıs siyaseti ile ilgili 'cehaletini' bir kez daha ortaya koyan 'uyarı mesajı' olduğu görüşünü öne çıkardı. 

Kıbrıs Postası'nın köşe yazarlarından Vatan Mehmet, yeni gelişme ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “KKTC’de yerel seçimler 'yerel' seçimdir. Bu seçimlerde adaylar önemlidir. O nedenle yerel seçimlerde genel seçim politikası uygulama stratejisi 'kötü' bir stratejidir. Ayrıca, geleneksel olarak Kıbrıs Türk seçmeni geçmişte olduğu gibi 'hanımcılık' (hanımın sözünden çıkmama) ile 'anavatan-cılık' yarıştığı ve öne çıktığı zaman şöyle bir mesaj verir Türkiye’ye: Cumhurbaşkanlığında ve genel seçimlerde dediğinizi yaptık. Ama yerelde de muhalefeti destekleriz, görürsünüz!

6 ilçenin 2’si UBP, 3’ü Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), 1’ini de Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) aldı. UBP, 3 büyük şehirden hiçbirini alamadı. Mağusa ve Lefkoşa’da UBP adayları karşısındaki adaylar yüzde 50 üstünde oy aldı. Yerel seçim dersleri, tokatları söz konusu."