Kuzey Kıbrıs’ta siyasi belirsizlik: Yol haritasında anlaşmazlık

Kuzey Kıbrıs'ta yeni kurulan koalisyon hükümetinde sorunlar giderilemedi. DP ve YDP güven oylaması öncesi hükümetin büyük ortağı UBP'den 100 günlük yol haritasını kabul etmesini istiyor.

Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın kuzeyinde geçtiğimiz hafta istifa eden hükümetin yerine, bir bakanın değiştirilmesiyle kurulan yeni üçlü hükümetin güven oyu alması için çalışmalar sürüyor. Güven oyu öncesinde Başbakan Faiz Sucuoğlu birçok cephede kayda değer sorunlarla yüz yüze gelmiş durumda. 

Yeni hükümetin programına ilişkin görüşmeler dün Cumhuriyet Meclisi’nde muhalefet partilerinin boykotu nedeniyle başlamadan sona erdi. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Halkın Partisi’nin (HP) görüşmeleri boykot etmesi üzerine cumartesi günü yapılması tasarlanan güven oyu oylaması safhasına geçildi. 

Meclis oturum açamadan kapanırken Lefkoşa’nın kuzeyinde hükümet ortakları arasında kriz patlak verdi. Kıbrıs Türk basınına yansıyan son bilgilere göre, üçlü koalisyon hükümetinde yer alan Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) hükümetin büyük ortağı Ulusal Birlik Partisi’nden (UBP) güven oyu oylaması öncesinde ilk 10 günlük yol haritasını kabul etmesini talep ediyor. 

BAŞBAKAN'A SUNULAN 'MUHTIRA'

‘Yeni Düzen’ gazetesiyle diğer medya kuruluşlarına yansıyan son bilgilere göre DP ile YDP’nin ısrar ettiği ve bazı medya kuruluşlarınca ‘muhtıra’ olarak tanımlanan yol haritası hükümetin önümüzdeki süreçte hayata geçirmeyi deneyeceği icraat ve reformları içeriyor.

Bu reformlar arasında Belediyeler Reformu, yeni Bilişim ve Basın Yasası, Organize Sanayi Bölgesi Yasası, Hal Yasası, Faiz Yasası, Enerji Verimlilik Yasası, İstimlak Yasası, Sendikalar ve İş Yasası, Şans oyunlarının yasası, Seçim ve Halk Oylaması Yasası, İmar değişikliği yasası ve Bankacılık Yasası gibi icraat taahhütleri öne çıkıyor. 

'Muhtıra'da ayrıca ek mesailerde düzenleme, tapu kayıtlarında düzenleme, muhaceret çalışma afları ve seyrüsefer ayrıca muayene ruhsat konularında düzenleme, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nda tasarruf, Kripto Forex işlemleri ile ilgili düzenleme, gayrimenkul ticaretinde sözleşmeli satış sürelerinin sınırlandırılması, Kooperatifçilik sisteminin re-organizesi, 20 bin TL üzerindeki maaşlarda yüzde 20 indirim, elektrik ve akaryakıtta avantajlı fiyat uygulaması ve sicil affı gibi uygulamalar göze çarpıyor. 

DP lideri Fikri Ataoğlu ile YDP lideri Erhan Arıklı Başbakan Sucuoğlu’nun ‘muhtırayı’ kabul etmesini talep ediyor. Bu istem doğrultusunda da iki lider Başbakanla Lefkoşa’daki Turizm Bakanlığında bir görüşme gerçekleştirdi. 

ANKARA FAKTÖRÜ

DP ile YDP’nin yeni hükümet için öne sürdüğü ön şartlar yetmezmiş gibi Başbakan Sucuoğlu’nun başı kendi partisi Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile dertte. Lefkoşa’daki güvenilir kaynaklar, UBP’nin son toplantısında başta Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu olmak üzere bazı parti üyelerinin Sucuoğlu’nun Başbakanlığına “Ankara hemfikir değil” görüşüyle sıcak bakmadığını belirtiyor. 

Yarın gerçekleştirilmesi beklenen güvenoyu oylaması öncesinde Lefkoşa’da gözler bir kez daha Ankara’ya çevrilmiş durumda. Gazete Duvar’a konuşan kaynaklar, UBP içerisindeki ve UBP ile koalisyon ortakları arasındaki çalkantının odağında Ankara’nın yer aldığı ihtimali üzerinde duruyor. Kaynaklar ayrıca, yeni gelişmelerin şu an kurulması çalışılan hükümetin geleceği açısından kaygı verici olduğu noktasında da hemfikir.