Kuzey Kore lideri Kim, Rusya'ya doğru yola çıktı: 'Büyük bir hata olur'

Güney Kore basını, Kim Jong-un'un Putin'le görüşmek üzere tren yolculuğuna başladığını aktardı. ABD, Kuzey Kore'nin Ukrayna savaşı için Rusya'ya silah vermesinin 'bir bedeli olacağını' söyledi.

Abone ol

DUVAR - Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmek üzere tren yolculuğuna başladı. Güney Kore basını, haberi ismini vermedikleri üst düzey hükümet kaynaklarına dayandırarak kamuoyuna duyurdu.

Reuters'ın haberine göre, Rusya'nın Interfax haber ajansı da bugün, nadiren yurtdışı ziyaretleri yapan Kim'in 'ilerleyen günlerde' Rusya'nın doğusunu ziyaret etmesinin beklendiğini yazdı. Kremlin'den yapılan açıklamada ise Putin'in dün açılan Doğu Ekonomik Forumu'na katılmak için doğudaki Vladivostok kentinde olacağı bilgisi paylaşılmış, fakat Kim'in olası ziyaretiyle ilgili olarak 'söylenecek bir şey olmadığı' ifade edilmişti. 

'ZİRVENİN 12 EYLÜL SALI GÜNÜ YAPILMASI BEKLENİYOR'

Kuzey Kore, Rusya-Ukrayna savaşında Rusya'ya açık desteğini açıklayan ülkelerden biri. Putin de geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Kuzey Kore ile 'çabalarını birleştirerek planlı bir biçimde her açıdan ikili ilişkileri genişletme' taahhüdünde bulunmuştu.

Kim, en son 2019 yılında Vladivostok kentinde Putin ile görüşmüştü. Söz konusu görüşme, dönemin ABD başkanı Donald Trump ile yapılan nükleer silahsızlandırma görüşmelerinin başarısız olmasının ardından gelmişti. Güney Kore'nin Chosun Ilbo gazetesi, Kim'in Putin ile ikinci zirve için 10 Eylül Pazar günü başkent Pyongyang'dan ayrıldığını ve en erken 12 Eylül Salı günü Putin'le görüşmesinin beklendiğini yazdı. YTN kanalı ise konuyla ilgili haberinde, özel trenin Kim'i Kuzey Kore'nin kuzey doğusundaki sınır üzerinden Rusya'ya götürdüğünü ve zirvenin büyük olasılıkla yarın olacağını aktardı. Japonya basını, Rusya'nın sınır kenti Kazan'daki tren garında güvenliğin artırıldığı bilgisini verdi. 

GÜNEY KORE: GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ

Yarın yapılması beklenen Kim-Putin görüşmesine ilişkin açıklama yapan Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, gelişmeleri izlediklerini belirtti fakat detay vermekten kaçındı. 

ABD ve Güney Koreli yetkililer ve analistlerin değerlendirmesine göre, iki liderin görüşmesinin askeri işbirliği ve muhtemelen silah sevkiyatı anlaşmasına odaklanması bekleniyor. ABD, Kuzey Kore'nin Rusya'ya Ukrayna'da kullanılmak üzere silah sağlamasının 'büyük bir hata' olacağını belirterek Pyongyang'ı böyle bir durumda 'bedel ödeyeceği' konusunda uyardı. ABD, Kuzey ve Rusya'nın aksi yöndeki açıklamalarına karşın Kuzey Kore'den Rusya'ya daha fazla silah sevkiyatı için görüşmelerin sürdüğünü iddia ediyor. (DIŞ HABERLER)