Kuzey Kore'den 2022'nin yedinci füze denemesi

Kuzey Kore, bu sabah yeni bir füze denemesi gerçekleştirdi. Pyonyang'ın, 2017'den bu yana en uzun menzilli, ocak ayının başından beri de yedinci denemesini yaptığı aktarılıyor.

Abone ol

DUVAR - Yeni yıl ile birlikte füze programına yeniden hız veren Kuzey Kore yeni bir füze denemesi gerçekleştirdi. Pyonyang yönetiminin bu sabah 2 bin kilometre yüksekliğe çıkan bir füzeyi denediği belirtiliyor. Füzenin, bu yükseklik sayesinde ülkenin komşularının hava sahalarını ihlal etmediği, 30 dakika boyunca havada kalarak 800 kilometre uzağa, Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi.

Kuzey Kore'nin 2017'den bu yana en uzun menzilli, ocak ayının başından beri de yedinci denemesini yaptığı aktarılıyor. Deneme, Japonya ve Güney Kore'nin yanı sıra ABD tarafından kınandı. Japonya Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, denemeye tepki gösterirken, 'orta menzil ya da uzun menzilli' olduğunu düşündükleri füzenin Japonya ulusal münhasır ekonomik bölgesi dışına düştüğünü söyledi. "Balistik füzeler ve daha öncekileri ülkemize ve bölgemize tehdit" diyen Matsuno, denemeye ilişkin protesto notalarının Pyongyang yönetimine iletildiğini aktardı. Japonya Başbakanı Kişida Fumio da, bölgede bulunan gemi ve uçaklardaki olası hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirterek, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin toplayacağını duyurdu.

ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri (INDOPACOM) ise denemeye ilişkin yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'yi kınadıklarını ve "istikrar bozucu faaliyetlerden" sakınmaları çağrısı yaptı. Açıklamada, "Bu vaka ABD personeline, bölgeye ve müttefiklerine doğrudan bir tehdit oluşturmadığını değerlendirsek de durumu gözlemlemeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullanıldı.

Uzmanlar, Kuzey Kore'nin askeri sistemlerini deneme ihtiyacının yanı sıra yaklaşan Peki Kış Olimpiyatı ve Güney Kore'de mart ayında düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde gövde gösterisi yaptığını belirtiyor. (AA)