KYB’den 35 milyar dolar borç iddiası

KYB Politbüro Üyesi Ahmed Sadi Pire, Irak Kürdistan Bölgesi'nin Bağdat'tan bağımsız petrol satmasına rağmen 35 milyar dolar borçlu olduğunu söyledi.

Abone ol

ERBİL - Süleymaniye merkezli ve Bafel Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Ahmed Sadi Pire, Erbil'de partisinin düzenlediği bir programda konuştu.

Pire, Irak merkezi hükümeti Bağdat'ın, IŞİD ile savaş halinde olmasına rağmen, petrol satışından elde ettiği kârın yanı sıra döviz rezervinin şu anda 130 milyar dolar olduğunu söyledi.

Buna karşılık Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) durumunun "vahim" olduğunu savunan Pire, şunları ifade etti:

"Irak gibi biz de petrol sattık ve savaş durumdaydık. Ancak bizim 35 milyar dolar borcumuz var. Feci olan budur. Bölge petrol satmış ancak memur maaşlarını düşürmüş. Yetmemiş 35 milyar dolar da borçlu."

'KÖTÜ BİR SORUNUN İÇERİSİNDEYİZ'

Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile KYB arasında Ekim 2022'den bu yana yaşanan çekişme ve yüksek tansiyona da değinen Pire, "Şu anda kötü bir sorunun içerisindeyiz. Kürdistan hükümeti zor bir durumda. KYB'li bakanlar, hükümeti boykot edip toplantılara katılmıyor. Bunun sebebi de petrol gelirinde şeffaflık olmaması" değerlendirmesinde bulundu.

Kürdistan Bölgesi yönetimi, Bağdat'tan bağımsız bir şekilde petrol ihraç etmesinin ardından merkezi hükümetin yüzde 17'lik bütçesini kesmesi, IŞİD’in ortaya çıkması, petrol fiyatlarındaki ciddi düşüş gibi nedenlerden dolayı memur maaşlarını 2014'ten itibaren kesintili ve gecikmeli ödemeye başlamıştı.

Ne olmuştu?

KYB'de daha önce eş başkan olan ancak Bafel Talabani tarafından tasfiye edilen Lahur Şeyh Cengi'ye yakınlığı ile bilinen Terörle Mücadele Güçleri'nin Musul Sorumlusu Hawkar Caf, 22 Ekim 2022'de, Erbil'deki evinin önünde aracına yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu hayatını kaybetmişti.

Erbil Mahkemesi de olayın ardından Talabani'ye yakın ve KYB'nin Terörle Mücadele Gücü'nün başında olan Wahab Halebceyi hakkında yakalama emri çıkarmıştı.

Mahkemenin kararı ile KDP ve KYB arasındaki gerginlik tırmanmış, KYB'li Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ve diğer partili bakanlar Erbil'i terk etmişti. (DUVAR)