Lahanaya acı lezzet

Çin yemeklerinin en sevdiğim taraflarından birisi, wok ile çok hızlı yapılmaları. Önceden malzemeleri hazırladıktan sonra, pişirme süresi sadece dakikalar alıyor.

Evren Aybars evrenaybars@gmail.com

Geçen hafta bahsettiğim üzere bu aralar biraz yemekleri hafif tutmaya gayret ediyorum. O nedenle daha çok sebze yemekleri üzerine denemeler yapıyorum. Geçtiğimiz günlerde, dışarıda bir Çin lokantasına gittiğimde zaman zaman sipariş ettiğim ve çok sevdiğim bir yemeği denedim, oldukça da güzel sonuç aldığımı söyleyebilirim. 

Çin yemeklerinin en sevdiğim taraflarından birisi, wok ile çok hızlı yapılmaları. Önceden malzemeleri hazırladıktan sonra, pişirme süresi sadece dakikalar alıyor. Sebze yemekleri genellikle hafif diri kalıyor, lezzet ve besin değerlerini çok kaybetmiyorlar. Bu tür yemeklere 'stir fry' deniyor, bunu 'karıştırarak kızartmak' şeklinde tercüme edebiliriz sanırım. Az miktarda yağ ile sürekli malzemeleri yüksek ateşte karıştırarak pişirdiğiniz bir teknik, YouTube’da stir fry diye aratırsanız binlerce tarif bulmak mümkün, Çinliler sanırım dünyada yenilebilecek ne varsa bu teknikle pişiriyorlar, o nedenle yeni fikirler edinmek isterseniz siz de biraz araştırma yapabilirsiniz. 

Bugünkü tarifimde de acı bir lahana yemeği anlatacağım size. Normalde bu yemek lahana ve kurutulmuş acı biber ile yapılır, ben evde brüksel lahanası ve taze acı meksika biberi ile denedim, öyle de çok güzel oldu. Ama sırf bunu layıkıyla yapmak için lahana ve kuru acı biber alacağım bu hafta. Bu arada tarifte gördüğünüz pirinç sirkesi marketlerde bulunabilen bir malzeme, ama isterseniz üzüm veya elma sirkesi de elbette kullanabilirsiniz. Lahana dışında bu tarifi kabak ile de deneyebilirsiniz, o da gayet lezzetli oluyor. 

Malzemeler (4 kişilik):

1 kg lahana

4 yemek kaşığı sıvı yağ (ayçiçek olabilir)

6 diş sarımsak

4 adet kurutulmuş acı biber

1 adet iri kuru soğan

1 yemek kaşığı taze zencefil (küçük küpler halinde doğranmış ya da rendelenmiş)

2 yemek kaşığı soya sosu

1 yemek kaşığı pirinç sirkesi

Tuz, taze çekilmiş karabiber 

Lahanayı yıkayıp elinizle yırtarak doğrayın. Yaprakların kök kısmına yakın sert bölümlerini ayıklayın, o kısımlar çok sert kalacağı için kullanmayı tercih etmiyoruz. Sarmısakları ince ince doğrayın, biberleri bir makasla bir kaç parçaya kesin. Soğanı da irice doğrayın. 

Wok veya büyükçe bir tavaya soğukken yağı ve acı biberleri ekleyip altını orta ateşte açın. Kokusu çıkmaya başladığında sarımsak ve zencefili ekleyip ateşi en üst seviyeye getirin, bir dakika karıştırarak sote yapın. Soğanları ekleyin ve 2 dakika kadar yine karıştırarak pişirin. 

Lahanalarınızı tavaya ekleyin, karıştırmaya devam ederek 3-4 dakika pişirin, sonrasında soya sosu ve sirkenizi ekleyin. Orijinal tarifinde bir tatlı kaşığı kadar şeker ile soya sosu ve sirke karıştırılıp yemeğe ekleniyor, isterseniz o şekilde de yapabilirsiniz. Soya sosu ve sirkeyi de ekledikten sonra 1-2 dakika daha karıştırmaya devam edin, ve sıcak olarak servis yapın. 

Eğer evinizde varsa, üzerine bir iki tatlı kaşığı kadar susam yağı da dökebilirsiniz. Bu arada yemek çok acı olmasın isterseniz, acı biberleri yağı ısıttıktan sonra ayırıp atabilirsiniz. Arzu ederseniz bu yemeğe çubuk şeklinde doğradığınız havuç ve kapya biberler de ekleyebilirsiniz, onları da eklemek isterseniz, soğanlarla birlikte tavanıza eklemelisiniz. 

Keyifli bir pazar günü dilerim. 

Tüm yazılarını göster