Lavrov: Referandum, Zelenskiy'in Ruslara 'Ukrayna'yı terk edin' çağrısına yanıt

BM Güvenlik Konseyi'nde konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, referandumların uluslararası hukuka uygun olduğunu söyleyerek, "Zelenskiy'in Ruslara 'Ukrayna'yı terk edin çağrısına yanıt" dedi.

Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Donbass cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporojye bölgelerinin aldığı Rusya'ya katılım referandumlarına ilişkin kararların Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Ruslara yaptığı 'Ukrayna'yı terk edin' çağrısına verilen bir yanıt olduğunu ifade etti.

Sputnik'in haberine göre Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna'daki durumla ilgili toplantısında konuşan Lavrov, Zelenskiy'in 5 Ağustos 2021'de kendini Rus hisseden herkese çocukları ve torunlarının iyiliği için Rusya'ya gitmeleri çağrısında bulunduğunu anımsattı.

Lavrov, "Bence şu anda Ukrayna'nın bazı bölgelerindeki sakinlerin referandum yapılması konusunda aldığı kararlar, bu isteğe (çağrıya) bir yanıt" ifadelerini kullandı.

'REFERANDUMLAR ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN’

Donetsk, Lugansk halk cumhuriyetleri ile Zaporojye ve Herson bölgelerinde düzenlenecek referandumların tamamen uluslararası hukuka uygun olduklarını söyleyen Lavrov, “(Referandumlar) bu topraklarda yaşayanların kendi kaderini tayin etme ve kendi medeniyet, kültürel ve dini geleneklerine göre yaşamını düzenleme konusundaki meşru haklarının hayata geçirilmesidir” vurgusunu yaptı.

‘UKRAYNA, TOTALİTER BİR NAZİ DEVLETİNE DÖNÜŞTÜ’

Rus diplomat, “Ukrayna'nın nihai olarak uluslararası insancıl hukuk normlarının cezasız bir şekilde ihlal edildiği bir Nazi totaliter devletine dönüştüğünden şüphemiz yok” diye konuştu.

“Ukrayna Eğitim Bakanlığı, Rus dili ve Rus edebiyatını okul müfredatından çıkardı. Nazi Almanyası’nda olduğu gibi Rusça kitaplar yasaklanıyor ve imha ediliyor, Rus yazarların anıtları yıkılıyor” diyen Lavrov, Ukrayna makamlarının ‘Nazizm teorisini ve uygulamasını teşvik eden’ yasalar çıkarttığına da dikkat çekti:
“Devlet desteğiyle etnik Ruslara karşı ulusal hoşgörüsüzlük ideolojisi aşılanıyor. Ve bugün bu ülkenin yetkilileri Nazi özlerinden artık utanmıyor, açıkça ve cezasız bir şekilde Rus insanlarını öldürülmesi çağrısında bulunuyor.”

Ukrayna güçlerinin Donetsk ve çevresine temmuz sonundan beri kullanılmaları 1997’de yasaklanan PFM-1 mayınları yerleştirdiklerini belirten Lavrov, şöyle devam etti: “Böyle cezalandırılmamış bir ahlaksızlık, sadece ABD ile müttefiklerinin, sekiz sene boyunca Kiev rejiminin işlediği suçların üstünü sistematik bir biçimde örtmeleri ve Zelenskiy ile ilgili politikalarını, ‘o. çocuğu olsa bile o bizim o. çocuğumuz’ biçimindeki herkesin malumu olan Amerikan prensibi üstünden şekillendirmesi sayesinde mümkün olabildi.” (HABER MERKEZİ)