Lend-Lease yasası Ukrayna için devrede: Zelenskiy'den 'tarihi adım' yanıtı

ABD Başkanı Biden, 1941-1945'te müttefiklere silah desteğinde kolaylık sağlayan yasayı "2022 Ukrayna Demokrasi Savunması" olarak onayladı. Zelenskiy, "Lend-Lease'in imzalanması tarihi adım" dedi.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, İkinci Dünya Savaşı'nda müttefik ülkelere savaş malzemeleri tedariğinde kolaylık sağlamak için çıkarılan Lend-Lease yasasını Ukrayna için devreye soktu. Biden, "2022 Ukrayna Demokrasi Savunması Ödünç Verme ve Kiralama Yasası"nı onayladı.

ABD'nin Ukrayna'ya askeri teçhizat ödünç vermesi veya kiralaması için bazı şartları kolaylaştıran yasa, ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu'nda da iki partili çoğunlukla kabul edildi. Demokrat senatörler "Bu yasa, Ukrayna'nın kendisini Bay Putin'in saldırganlığına karşı savunması için gerekli savunma ekipmanını zamanında sağlamamıza izin verecek" mesajı verdi.

ABD Savunma Bakanlığı'nın sitesinde yer alan açıklamada, Lend-Lease yasasının İkinci Dünya Savaşı döneminde uygulandığı hatırlatıldı. Buna göre, Biden'ın onayladığı yasa Ukrayna ve diğer Doğu Avrupa ülkelerine 2023 yılı boyunca askeri teçhizat ödünç verme veya kiralama yetkisi tanıyor. 

"2022 Ukrayna Demokrasi Savunması Ödünç Verme ve Kiralama Yasası"nı Oval Ofis'te imzalarken açıklamalarda bulunan Biden, "Rusların zulümleri haddi aşıyor. Ukrayna'ya Putin'in acımasız savaşına karşı ülkelerini ve demokrasilerini savunma mücadelelerini destekleme çabalarımızda bir başka önemli araç sağlıyoruz" diye konuştu.

ZELENSKİY: TARİHİ BİR ADIM

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD Başkanı'na yasayı çıkardığı için teşekkür etti. Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Lend-Lease yasasının imzalanması tarihi bir adımdır. Yine birlikte kazanacağımıza inanıyorum. Ve Ukrayna'da demokrasiyi savunacağız. Ve Avrupa'da. 77 yıl önce olduğu gibi" dedi.

LEND-LEASE YASASI NEDİR?

Dönemin ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt tarafından imzalanan Lend-Lease'le (Ödünç Verme ve Kiralama Yasası) İkinci Dünya Savaşı'nın sürdüğü 1941-1945 yılları arasında müttefik ülkelere savaş malzemeleri desteği sağlandı. 11 Mart 1941 tarihinde yapılan bu anlaşmanın 9 ay sonrasında Japon ordusu Pearl Harbor saldırısını gerçekleştirdi. Yasanın uygulanması İkinci Dünya Savaşı'nın bitmesiyle sona ermişti. (DIŞ HABERLER)