Leyla Güven’e selam suç sayıldı
HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir’in açlık grevindeki Leyla Güven’e selam göndermesi ve tecritle ilgili sözleri fezlekeye konusu oldu.
DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir’in 8 Mart 2019 tarihinde, Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne yaptığı konuşma fezleke gerekçesi yapıldı.
Taşdemir konuşmasında, o tarihte PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle cezaevinde açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e selam göndermiş ve tecridin kaldırılmasını istemişti.
Taşdemir hakkında, “suçu ve suçluyu övme” ile “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama” iddiasıyla fezleke hazırlandı.
FEZLEKE KONUSU YAPILAN AÇIKLAMALAR
Dilan Dirayet Taşdemir’in mitingde yaptığı ve fezlekeye gerekçe yapılan ifadeleri şöyle:
“(…) direnişin adı Leyla’dır. 8 Mart Leyla’ya kutlu olsun. Leyla Güven bugün 121 gündür bedeniyle direniyor. Barış için, demokrasi için, özgürlük için direniyor. Leyla, hepimize rehberlik ediyor. Doğrusu da Leyla zaten bunun için mücadele etmiştik… Leyla Güven bugün bunu söylüyor ve herkese bu çağrıyı yapıyor. Leyla Güven bu devlet suç işliyor, hukukunu tanımıyor diyor.. Leyla Güven’e buradan tekrar bir selam gönderiyoruz. Onun kısa bir mesajı vardır ve onun mesajını sizlerle paylaşmak istiyorum.
(…) Bunun için de tecrit kırılana kadar hepimiz mücadelemizi derinleştireceğiz. Siz de biliyorsunuz ki Kürt sorunuyla ilgili müzakereye başlandığı zaman Sayın Öcalan kadınlar masaya oturmayana kadar ve kadınlar bu sürece katılmayana kadar barıştı, özgürlükte eksiktir demişti. Bundan dolayı Sayın Öcalan, kadının özgürlüğü için 40 yıldan fazladır büyük bir emek verdi. Bugünde kadınlar özgürleşsin diye direniyor ve bundan dolayıdır ki üstündeki tecritler ağırlaştı. Özgürlük için Sayın Öcalan’ın üstündeki tecridi kırmak için direneceğiz. Tecrit kırılmayana kadar bu ülkeye ne barış ne özgürlük ne de huzur gelecektir.”
Taşdemir, hükümet ve İmralı arasında gerçekleşen diyalog ve müzakere sürecini içeren ve 2013 yılında başlayan çözüm sürecine de atıfta bulunduğu konuşmasında, tecridin kaldırılması gerektiğini belirtmişti.
Fezlekede, tecridin kaldırılmak istenmesinin amacının “Öcalan ile yeniden temas kurma şartlarını oluşturma hedefleri içerdiği" belirtilerek, konuşmanın "ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeyeceği" belirtildi. (Kaynak: Mezopotamya Ajansı)