Lezzet katlayan acı yağ tarifi

Yağ iyice soğuyup lezzetler iyice birbirine girene kadar bir gün bekleyip, sonrasında kavanozlara doldurabilirsiniz. Çorbalara, pilav, makarna, et yemeklerine, her şeye çok yakışacak bir sosun sahibisiniz.

Evren Aybars evrenaybars@gmail.com

Memlekette her şey can acıtıyor. İstanbul’u bekleyen deprem tehlikesi, katlanan fiyatlar, siyaset falan derken hiç bitmeyen bir dertlilikle yaşıyoruz. Bu acıların içerisinde güzel bir acı yağ tarifi vereyim de, yediklerinize de güzel bir acılık katalım, ne dersiniz?

Bu yağ aslında Çin restoranlarında rastlayabileceğiniz bir yağ, bizim buralardakilerde her zaman olmasa da, özellikle yurt dışı restoranlarda sıklıkla karşıma çıkmıştı ve yiyeceklere gerçekten enfes bir lezzet katıyordu. Ben de gidip biraz araştırdım ve kendi yağımı kendim yapmaya başladım. Size de tavsiye ederim, özellikle acı seviyorsanız mutlaka deneyin, hazırlamak son derece basit.

Bu tarif iki küçük kavanoza yeterli oluyor. Bu arada yağı oda sıcaklığında aylarca saklayabilirsiniz. Yağı azalıp sadece biberi kalırsa da üzerine tekrar az miktarda zeytinyağı ekleyerek çoğaltmak mümkün.

Bir de acı pul biberi seçerken, eğer bulabiliyorsanız içinde biber çekirdekleri de bulunanlardan seçin, ya da kurutulmuş acı biber alıp blender ile kendiniz de çekebilirsiniz, o durumda iki önemli ipucu var, birincisi biberleri çok fazla küçültmeyin, ikincisi de blender'in kapağını açarken sakın nefes almayın, acı tozlar burnunuza ve ağzınıza girmesin.

MALZEMELER

2 su bardağı zeytinyağı (sızma olmasına gerek yok, ayçiçek yağı da kullanabilirsiniz)

1 su bardağı acı pul biber

1 tatlı kaşığı tuz

4 diş sarımsak

1 çorba kaşığı susam

2 çorba kaşığı kara biber

2 adet yıldız anason

1 tatlı kaşığı kişniş tohumu

8 adet kakule

1 çubuk tarçın

2 defne yaprağı

YAPILIŞI

Susamları bir tavada hafifçe kahverengileşene kadar çevirin. Acı biber, tuz ve incecik rendelediğiniz sarımsaklarla beraber ısıya dayanıklı ve büyük bir karıştırma kabına alın. Son aşamada yağı eklediğinizde bir hayli köpürme olacak, o nedenle olabildiğince büyük bir kap kullanmanızı tavsiye ederim.

Bir sos tenceresi içerisine yağı ve diğer baharatları ekleyin, çok yüksek olmayan bir ateşte, yağ baharatların etrafında hafifçe cızırdayacak şekilde yirmi dakika pişirin. Yağ çok sıcaklaşırsa baharatlar acılaşacak ve lezzeti bozulacaktır. Baharatların lezzeti yağa iyice geçince, baharatları bir süzgeç ile yağın içerisinden tamamen çıkarın ve yağı acı pul biberlerin üzerine dökün.

Dediğim gibi, yağı döktüğünüzde bir hayli köpürecek o nedenle büyükçe bir kap kullanmanız önemli. Ayrıca mümkünse bir elinizle yağı dökerken diğer elinizde tuttuğunuz bir kaşıkla yağ ve biberleri karıştırmak gerekiyor. Ya da dökmeyi bitirip iyice karıştırabilirsiniz.

Yağ iyice soğuyup lezzetler iyice birbirine girene kadar bir gün bekleyip, sonrasında kavanozlara doldurabilirsiniz. Çorbalara, pilav, makarna, et yemeklerine, her şeye çok yakışacak bir sosun sahibisiniz.

Keyifli bir hafta sonu dilerim

Tüm yazılarını göster