'LGBTİ+ protokolü'nü sadece 23 aday imzaladı!
SPoD ve Genç LGBTİ+ Derneği'nin, "LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü"nü sadece 23 belediye başkan adayı imzaladı.
ANKARA- Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) ve Genç LGBTİ+ Derneği, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde yarışan belediye başkanı adaylarına, "LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokol"ünü imzalatmak için kampanya yürüttü.
İki derneğin, yerel yönetimler tarafından LGBTİ+'ların hak ve özgürlüklerinin korunup iyileştirilmesi için hazırladığı protokole bugüne dek sadece 23 belediye başkan adayı imza attı. CHP'nin İzmir adayı Tunç Soyer, HDP'nin Çankaya adayı Filiz Kerestecioğlu ve TKP'nin Tunceli adayı Mehmet Maçoğlu imzalayan isimler arasında yer aldı.
'EŞİT HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE SAHİP OLMAK İSTİYORUZ'
Projeye katkı sağlayan LGBTİ+ aktivisti Özgür Gür, protokolün amacına ilişkin, "Kentin parçası olan bizler tüm hizmetlere eşit şartlarda erişebilmek, eşit hak ve özgürlüklere sahip olabilmek istiyoruz. Kadın ve LGBTİ+ alanında çalışmalar yürütülebilmesi ve toplumsal cinsiyet duyarlılığına uygun bir bütçelemenin sağlanması için bu metni adayların imzasına açtık. Örneğin Nilüfer Belediyesi geçtiğimiz seçimde bu protokolü imzalamıştı. Bu protokolün imzalandığı belediyede LGBTİ+ bireyler çok daha rahat çalışabiliyorlar ya da kendilerine orada alan olduğunu bilip bu belediyelere iş başvurusunda bulunabiliyorlar" dedi.
'BİZ ZATEN BİR ŞEYLER YAPIYORUZ, İMZALAMAYALIM'
Bir önceki yerel seçimde bu protokolü imzalayan belediyelerin bu alanda çok yol katettiğini belirten Gür, protokolü imzalayan aday sayısının 23'te kalmasına ilişkin ise şunları söyledi, “Öncelikle herkese ulaşmaya çalışmadık, bunu belirtmek gerekiyor. Daha çok, gerçekten bu alanda çalışma yürütebilecek ve ayrımcı görüş içermeyen adaylara ulaşmaya çalıştık. Geldiğimiz noktada imzalayan kişi sayısı oldukça az. Giderek artan muhafazakarlaşma ve hedef gösterilme korkusu nedeniyle sayı bu kadarla sınırlı kalmış olabilir. Bu konu özgürlük savunuculuğunu da beraberinde getiriyor ve bu sorumluluğu bazı adaylar almak istemiyor. Örneğin bazı aday isimlerin, 'Biz zaten belediyelerde bir şeyler yapıyoruz, imzalamayalım' gibi bir tutumu da söz konusu oldu. Bunun da bir ayrımcılık olduğunu ifade etmek gerekiyor."
'YEREL YÖNETİMLER BİZİM TEK ALANIMIZ'
Gür, seçilecek adaylara, protokolü imzalamasa dahi LGBTİ+ alanında olumlu adımlar atılabileceğini hatırlatarak şu çağrıda bulundu, "Adayların seçime kadar hâlâ zamanları var. İmzalanmasa dahi sonrasında da LGBTİ+'ler için çalışma yürütebilirler. Burada evrensel bir özgürlük anlayışıyla hareket ederek eşit hak ve özgürlüklerin sağlanması noktasında yapıcı adımlar atmak gerekiyor. Yerel yönetimler şu an bizim tek alanımız. Yöneticilerin sorumluluk alarak hareket edip bu alanda iyileştirici tüm adımları atmaları gerekiyor."
"LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokol Metni”ne imza atan belediye başkan adayları şu şekilde:
CHP'nin adayları: İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer ve İstanbul Şişli adayı Muammer Keskin.
HDP'nin adayları:Tunceli Ovacık adayı Serpil Argın, Ankara Çankaya adayı Filiz Kerestecioğlu, Tunceli Eş Başkan Adayları Nurşat Yeşil ve Hıdır Demir, Tunceli Mazgirt Akpazar adayı Orhan Çelebi, Denizli Eş Başkan adayı Şerife Yıldırım ve Kocaeli adayı Züleyha Gülüm.
TKP'nin adayları: Tunceli adayı Fatih Mehmet Maçoğlu , Mersin adayı Nişat Mesut Oyardı, Mersin Akdeniz adayı Leyla Kalkanlı, Mersin Mezitli adayı Hanife Tunç, Mersin Toroslar adayı Hamza Köse, Tunceli Akpazar adayı Ali Avcıoğlu, Tunceli Hozat adayı Yılmaz Cesur, Tunceli Pülümür adayı Birgül Çiçek Ateş ve Tunceli Mazgirt adayı Derya Öz.
DSP'nin adayları: Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dilara Tambova ve Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Erdal Ersoy.
Protokolü İmzalayan bağımsız adayları : İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özge Akman, Kocaeli Büyükşehir Başkan adayı Reyhan Başaran ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Kırgız.
SPoD ve Genç LGBTİ+ Derneği'nin belediye başkan adaylarının imzasına açtıkları protokol metni şu şekilde: